Ga naar de hoofdcontent
welkom bij de terugblik 2025!

welkom bij de terugblik 2025!

welkom bij de terugblik 2025!

welkom bij de terugblik 2025!

 

In het jaar dat de stad Amsterdam haar 750e verjaardag viert, keken wij tijdens de opening kort terug op de geschiedenis van het Holland Festival. Dat beleefde zijn eerste editie in 1947 en stelde verbinding, verbeelding en interactie tegenover de dood en destructie van de Tweede Wereldoorlog. Met oorlogen in onder andere Oekraïne, Gaza en Soedan is die boodschap nog steeds hoogst actueel. Het festival nodigt kunstenaars uit vele landen ter wereld uit en biedt hun de ruimte om moeilijke vragen te stellen, ongemakkelijke verhalen te vertellen en schoonheid te creëren. Het festival biedt bezoekers de ruimte om samen te zijn en uiting te geven aan emoties die zich soms niet in woorden laten vatten.

 

‘Ik geloof nog steeds dat de grootste kracht van kunst is dat zij een vorm van nabijheid kan oproepen die niet in cijfers is uit te drukken’, zei Trajal Harrell in zijn openingswoord aan het begin van het festival. Als associate artist van het Holland Festival was Harrell alom aanwezig en nabij. Hij stond meerdere keren per dag op het podium, bezocht zoveel mogelijk optredens van collega’s en was altijd in voor een praatje achteraf met bezoekers. Die openheid kwam het sterkst tot uiting in Welcome to Asbestos Hall – in het gebouw van Likeminds in Amsterdam-Noord, waarmee Harrell het einde markeerde van zijn jarenlange onderzoek naar de Japanse dansvorm butoh. Achttien dagen lang liet hij het publiek delen in zijn maakproces en toonde hij werk dat nog niet af is. Er waren gastoptredens, feesten en ontmoetingen, zoals Harrells blind date met jazzpianist Craig Taborn en de pop-up talks met regisseur Carolina Bianchi en choreograaf/regisseur Gisèle Vienne. Daarmee introduceerde Welcome to Asbestos Hall een volstrekt nieuwe vorm van kunstbeleving, ongekend in de festivalwereld.

 

Tijdens de festivalopening, die werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, werd stilgestaan bij het recente en plotselinge overlijden van Pierre Audi, dat ons allen diep heeft geraakt. Van 2005 tot en met 2014 heeft hij als artistiek directeur leiding gegeven aan het Holland Festival en bleef er daarna mee verbonden als regisseur van festivalvoorstellingen en als samenwerkingspartner. Als hommage aan Audi’s onverschrokken verbeeldingskracht en liefde voor het grote gebaar speelden vijf trompettisten een korte scène uit aus LICHT, de drie dagen durende muziekmarathon die Audi in 2019 regisseerde. 

De 78e editie van het Holland Festival had een rijkgeschakeerd aanbod van voorstellingen, concerten, performances, gesprekken, workshops, een stadswandeling, filmvertoningen en nachtelijke dansfeesten. Onder de noemer #radicalmovement vonden choreografische experimenten plaats en werden dansdogma’s bevraagd door makers als Ola Maciejewska, DD Dorvillier, Geumhyung Jeong en Marc Vanrunxt. De themalijn #(her)story zette vrouwen en hun verhalen in de spotlight. En in verschillende voorstellingen was aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. 

 

Naast intieme voorstellingen waren er ook volop grootschalige producties. In het concert One Ocean door het collectief Small Island Big Song kwamen muzikale tradities van verschillende eilanden in de Stille en Indische Oceaan bij elkaar en gaf componist en percussionist Vernon Chatlein uit Curaçao een geweldig gastoptreden. Bijzonder gedenkwaardig was het eenmalige optreden van het Atlas Orkest, een creatie van componist Joël Bons, met topsolisten uit alle windstreken van de wereld. Lemi Ponifasio bracht met Star Returning een groots eerbetoon aan het Chinese Yi-volk met zang, dans en film op het podium van Amare. En ROHTKO van Łukasz Twarkowski was een waar visueel multimediaal spektakelstuk over de waarde van kunst. 

 

Met een iets kortere looptijd dan gewoonlijk was het programma dit jaar extra compact, wat het festivalgevoel intenser maakte. Vooral in de weekends konden bezoekers zich onderdompelen in een aaneenschakeling van indrukken en ervaringen op zestien locaties door heel Amsterdam en één in Den Haag. Ze werden daarbij uitgenodigd meer te zijn dan luisteraar of toeschouwer. Zij konden hun mening geven, vragen stellen en in sommige gevallen actief meedoen. Dit was helemaal in de geest van de associate artist Trajal Harrell. Hij creëerde een ruimhartige omgeving waarin kwetsbaarheid geen zwakte is, maar een randvoorwaarde.

 

Dat het programma zonder haperingen is uitgevoerd, mag een klein wonder heten. Want het festival had te maken met een flink aantal uitdagingen. Amsterdam was dagenlang minder goed bereikbaar door NS-stakingen, het afsluiten van de Ring voor het 750-jarig verjaardagsfeest van de stad en de NAVO-top in Den Haag.

 

Daarnaast moest het Holland Festival het doen zonder een paar grote locaties waar doorgaans grootschalige voorstellingen worden geprogrammeerd. De Gashouder wordt gerenoveerd en onder andere Carré was niet beschikbaar. Maar van de nood werd een deugd gemaakt door de focus te verleggen naar kleinere locaties en hun intieme karakter. Voor het eerst in jaren waren er weer voorstellingen in Theater Bellevue en een groot deel van het dansprogramma vond plaats in Frascati. Likeminds bewees zich als perfecte setting voor Welcome to Asbestos Hall. Het Holland Festival is alle partners die deze 78e editie mede mogelijk hebben gemaakt zeer dankbaar. Alleen met de fantastische steun van de subsidiënten, vele partners, particuliere vrienden en fondsen, evenals alle locaties en inhoudelijke partners is het mogelijk dit festival te realiseren en er een succes van te maken. Dank ook aan alle bezoekers en natuurlijk aan de vele kunstenaars en gezelschappen die dit festival richting, vorm en smaak hebben gegeven. En last but not least bedank ik het fantastische Holland Festivalteam dat met niet aflatende energie en inzet, inlevingsgevoel en plezier deze bijzonder geslaagde editie heeft neergezet.

 

Emily Ansenk, directeur

Aftermovie

Kwetsbaar en nabij

In een tijd van conflict en polarisatie biedt het Holland Festival een emotionele vluchtheuvel en een intellectuele vrijhaven. Dwars door landsgrenzen, culturele verschillen en disciplines heen worden makers en bezoekers uitgenodigd tot een oprechte bespiegeling op de vraag: wat beweegt jou? Op die vraag bestaan geen foute of vreemde antwoorden, maar er is wel een stimulerende en vertrouwenwekkende omgeving nodig om jezelf bloot te geven. Om dichter bij de ander en jezelf te komen.

 

Die vruchtbare kwetsbaarheid was de verbindende factor van de 2025-editie. Ze kwam tot uiting in voorstellingen over, met en door groepen in een afhankelijke of gemarginaliseerde positie. In onderwerpen en thema’s die zich niet laten vangen in roestvrijstalen oneliners en vragen om een voorzichtige, omcirkelende benadering. In uitingsvormen die niet altijd gepolijst zijn en moed vergen om vol overgave te presenteren aan een zaal vol verwachtingsvol publiek. En in de benadering van bezoekers, die werden uitgenodigd zich open te stellen, hun oordeel op te schorten, zich in te leven, mee te leven en mee te praten.

Welcome to Asbestos Hall 

Als één persoon zijn hele carrière lang al aandacht heeft en vraagt voor het kwetsbare dan is het Trajal Harrell, de associate artist van het Holland Festival 2025. In de voorbereidende gesprekken tussen de Amerikaanse danser-choreograaf en het programmateam zei hij iets te willen doen wat nooit eerder is gedaan. Na vijf jaar te zijn verbonden aan het Schauspielhaus Zürich, waar hij volledig uitgekristalliseerde voorstellingen met een lang ontwikkeltraject produceerde, wilde hij het nu eens anders aanpakken. Losser, maar ook breekbaarder en risicovoller.

 

Met een groep dansers werkte hij bijna drie weken lang aan nieuwe stukken, om ze in verschillende fases van vervolmaking te presenteren aan bezoekers. Die werden uitgenodigd dicht op de artiesten te zitten, soms zelfs op de grond, bijna als onderdeel van het werk. Het publiek werd gevraagd om na afloop niet te applaudisseren – het werk was immers nog niet af – wel konden ze vragen stellen onder het genot van een drankje. De vijf zogeheten ‘Visits’ duurden tussen een paar minuten en drie kwartier. De eerste was een uitbundig begroetingsritueel, in de laatste werd afscheid genomen. Daar tussenin waren opvallend vaak cirkelende bewegingen te zien, symbolisch voor het telkens weer hernemen.

Harrells Visits waren onderdeel van het grotere programma Welcome to Asbestos Hall. Dat ontleent zijn naam en opzet aan de dansstudio die choreograaf Tatsumi Hijikata in 1962 begon in Tokio. In de daaropvolgende twee decennia groeide Asbestos Hall uit tot een ontmoetingsplek voor avant-garde kunstenaars, waar werd opgetreden en geëxposeerd maar ook gegeten, gedronken en gediscussieerd. Die levendigheid kenmerkte ook de hedendaagse incarnatie in Likeminds in Amsterdam-Noord. Er werden workshops en talks gehouden, films en pop-updiapresentaties vertoond, en performances uitgevoerd.

 

Ruimhartig deelde Harrell zijn podium met een groot aantal makers, denkers en doeners uit verre buitenlanden en van net om de hoek. Zo onderzocht Tomoko Mukaiyama in de salon We Are the House het begrip thuis in onder andere een videogesprek met een vrouwenopvanghuis in Bogota, een voordracht over 150 jaar abortusgeschiedenis en een presentatie van Helen’s Free Food Market die afgeschreven voedsel van de afvalberg redt. Tweemaal was componist en toetsenist Craig Taborn te gast. Eerst voor een Blind Date in de vorm van een geïmproviseerd duo-optreden met Harrell en later nog eens voor een magische late night op elektronisch instrumentarium. De Blind Date noemde Harrell, die groot bewonderaar is van Taborns werk, ‘het hoogtepunt van mijn carrière’.

Thuiskomen 

Kunst ontstaat niet in een vacuüm en kunstenaars hebben een speciale antenne voor ‘wat er in de lucht hangt’, waarbij ze als estafettelopers thema’s doorgeven. Als associate artist van het Holland Festival bouwde ook Harrell voort op de aandachtspunten van zijn voorgangers. Bill T. Jones ging in 2020 op zoek naar een definitie van het begrip ‘wij’. In 2023 herijkte anohni in 2023 de morele barometer door systemische problemen te onderzoeken. En vorig jaar stelde Christiane Jatahy het idee ‘thuis’ in de spotlight.

 

’Sometimes you just gotta come home, baby’, zei Harrells grootmoeder regelmatig. In een gesprek over zijn werk in De Balie vertelde hij dat dat thuis van zijn oma niet per se een fysieke plek hoeft te zijn. Het kan ook een idee of ambitie zijn. Maar bovenal: de maatschappij, de collectiviteit waarbinnen we elkaar kennen, herkennen en erkennen.

 

Harrell brengt zijn visie op die maatschappij tot uiting in een unieke mix van mode, butoh, de naoorlogse minimalistische dansvorm uit Japan, en voguing, een dansstijl die in de jaren 80 voortkwam uit de ballroomscene van de Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen van New York. Harrells expressievorm was tijdens het Holland Festival niet alleen te zien in de vorm van Visits maar ook twee optredens in het Stedelijk Museum Amsterdam. In een mengvorm van theater, catwalk en dansinstallatie keerde hij in Caen Amour (2016) terug naar de geschiedenis van de sensuele, laat 19e-eeuwse hoochie coochie-shows. En in Sister or He Buried the Body speculeerde hij over een mogelijke ontmoeting tussen Tatsumi Hijikata en de Afro-Amerikaanse antropologe en choreografe Katherine Dunham. In al deze voorstellingen bakende Harrell een ruimte af – met een eenvoudig decorstuk of een koord tussen twee paaltjes – die herkenbaar is als brandpunt van handeling en aandacht maar geen hoogdrempelige arena is.

 

→lees meer

Programma 2025

Ontmoetingsplek voor professionals

Voor de tweede keer werd dit jaar het Professionals Weekend georganiseerd. Zo’n veertig programmeurs van alle continenten wisselden ervaringen uit en praatten over de verschillen in institutionele, maatschappelijke en culturele context waarbinnen ze werken. Zij konden voorstellingen bezoeken en deelnemen aan een inhoudelijk programma. Tijdens een rondleiding over het NDSM-terrein kregen ze een beeld van stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam en de gentrificatie die zich op vergelijkbare wijze voltrekt in veel andere steden. Onder de kop Meet the Dutch werd kennisgemaakt met Nederlandse makers. En Coffee with Content bood ruimte voor uitwisseling en discussie.

 

Twee festivaldirecteuren uit Jordanië en Rwanda deden mee aan de Festival Exchange, een programma dat sinds 2023 festivalmakers uitnodigt om ervaringen uit te wisselen. De directeur en programmeur van het Holland Festival bezoeken op hun beurt die landen om weer te leren van de praktijk daar.

 

In het kader van het jaarlijkse Immerse-programma bezocht een groep internationaal samengestelde makers die aan het begin van een internationale carrière staan, vijf dagen lang samen voorstellingen. Zonder de druk een concreet eindresultaat te moeten leveren konden zij zich openstellen voor nieuwe indrukken en contacten. Met inmiddels negen edities van dit programma achter de rug ontstaat een indrukwekkend internationaal netwerk waarin het Holland Festival een verbindende rol speelt.

 

Jongerenprogramma's en educatie

Ook in 2025 gaf het Holland Festival jongeren de ruimte om te creëren, reflecteren en verbinden via inspirerende projecten zoals HF Lab, de Writers Residency en On-site. Door middel van workshops, ontmoetingen en maatwerkprogramma’s maakten jongeren, middelbare scholieren, studenten en jonge professionals kennis met podiumkunsten van over de hele wereld. 

 

lees meer

Facts & figures

  • 43 producties

    43 producties met ruim 140 voorstellingen

  • 14 wereldpremières

    Atlas Orkest

    Blind Date Trajal Harrell & Craig Taborn

    Boris Godoenov

    De Seizoenen

    Forbidden Echoes

    HF Lab x DEGASTEN: WAKKA

    Holland Festival x BIMHUIS: Craig Taborn Residency

    Late Night: Marc Vanrunxt (based on a true story) #12 LACRIMOSA

    Late Night: Takao Kawaguchi - Eat Chalk

    One Ocean

    Otemba - Daring Women

    Ring of Our Time

    Study for Life

    When We Were Trees

  • 16 coproducties

    Ring of Our Time

    Holland Festival x BIMHUIS: Craig Taborn Residency

    From Dust

    Opera in het park: Boris Godoenov

    Trilogia Cadela Força - Capítulo II: The Brotherhood

    De seizoenen

    Bérénice

    Otemba - Daring Women

    When We Were Trees

    Atlas Orkest

    Cyber Subin

    We Are The House: Salon

    Study for Life

    Welcome to Asbestos Hall

    Blind Date Trajal Harrell & Craig Taborn

    Holland Festival x Africadelic: Van Kuduro tot Afrotech

  • >700 artiesten

    ruim 700 artiesten en crew

  • x samenwerkingspartners

    Africadelic, Asko|Schönberg, Badass Tours, Bar Bario, BIMHUIS, Bregenzer Festspiele, Comédie de Clermont Ferrand, Comédie de Genève, Conservatorium van Amsterdam, DEGASTEN, De Balie, De Doelen, DE SINGEL, Director General of Culture, BKM (Indonesiana TV), Director of Film, Music, and Media, BKM (Indonesiana TV), Echobox Radio, Eye, Festival d’Automne à Paris, Frascati Producties, Gerrit van der Veen College, HAU, Het Nationale Theater, Hyperion Lyceum, IMC Weekendschool, Indonesia Bertutur, JINC., Kampnagel Sommerfestival, Koninklijk Concertgebouworkest, Kunstenfestivaldesarts, KVS, Kyoto Art Center, La Vilette – Paris, LAC Lugano Arte e Cultura, Les Célestins - Théâtre de Lyon, Les Theatres de la Ville Luxembourg, Life Skills, Maillon, Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, Mediacollege Amsterdam, Ministry of Education, Culture, Research, and Technology (Indonesia), murmur, National Culture and Arts Foundation (Taiwan), National Taichung Theater, National Theater & Concert Hall (Taipei), Nationale Opera & Ballet, New European Ensemble, Nieuwe Instituut, OBA, Onassis Stegi, Oranjewoud Festival, Parallel, Ruhrtriennale, Stedelijk Museum, Suzy Blok, Tanzquartier Wien, TAP Théâtre Auditorium de Poitiers – Scène Nationale, Teatro di Napoli – Teatro Nazionale, Temporada Alta, Tero Saarinen Company, Theater Adhoc, Theater Utrecht, Théâtre de la Ville–Paris, Théâtre National de Bretagne, Toekomst Muziek, Triennale Milano Teatro, Universiteit van Amsterdam, Wiener Festwochen, World Opera Lab

  • 17 locaties

    Amare Den Haag

    BIMHUIS

    De Balie

    Eye

    Het Concertgebouw

    Internationaal Theater Amsterdam

    Likeminds

    murmur

    Muziekgebouw

    Nationale Opera & Ballet

    OBA Oosterdok

    Parallel

    Park Frankendael

    Startpunt: Cobra Cafe

    Stedelijk Museum

    Theater Bellevue

    Theater Frascati

  • 1.892 hotelovernachtingen

    1.892 hotelovernachtingen

  • 16 online activiteiten

    1 stream

    4 registraties
    5 podcasts
    6 video's met festivalambassadeurs

  • 236.491 websitebezoekers

    236.491 websitebezoekers in het afgelopen jaar

  • 83.008 social media volgers

    Facebook 41.005

    Instagram 17.054
    LinkedIn 3.259
    YouTube 2.474

    HF Young Facebook 3.959
    HF Young Instagram 1.517
    TikTok 13.740

  • 14 interviews

    14 interviews met artiesten

  • 1000 bierviltjes

    1000 Holland Festival bierviltjes verspreid over alle festivallocaties

Bereik en zichtbaarheid

In 19 dagen bezochten bezoekers van het Holland Festival 43 producties op 17 locaties. Er vonden in totaal 142 voorstellingen plaats, waaronder 16 coproducties, 4 eigen producties, 14 wereldpremières en 22 Nederlandse premières.

 

Het bereik van het festival strekte zich verder uit via onlinekanalen, onder meer met verdiepende podcasts van De Groene Amsterdammer, de stream van Cyber Subin, de livestream van Meet the Associate Artist in De Balie, de stream van Craig Taborn via BIMHUIS TV en via tips van influencers op social media. 

 

lees meer

Publieksreacties

  • Told By My Mother

    'Ontroerend was de keuze van poëzie, zang en muziek die de ervaring van rouw enorm verbreedt.'

     

    'Prachtige voorstelling, wat zo'n verdwijning van een zoon voor impact heeft op moeder en hele gezin en dan in zo'n prachtig sober theater jasje.'

     

    'Wat is kunst een goeie manier om zoiets wreeds neer te zetten en behapbaar te maken voor anderen.
    Heel veel dank.'

  • Bérénice

    'Grandioze voorstelling met een fenomenale Isabelle Huppert!'

     

    'Het blijft belangrijk om bijzondere en leidende situaties internationale kunstenaars aan een Nederlands publiek te presenteren. Een helend zuurstofinfuus voor onze eigen cultuur.'

     

    'Ik was onder de indruk van de chemie actrice en regisseur. Allebei top-top.'

  • From Dust

    'Deze voorstelling was buiten verwachting goed ik vond het spectaculair en heb enorm genoten.'

     

    'Prachtige VR opera, waarin ik even weg werd genomen uit de dagelijkse realiteit en op reis ging. Na het einde moest ik even bijkomen van de indrukwekkende ervaring!'

     

    'Ik was van mijn sokken geblazen !'

  • Trilogia Cadela Força - Capítulo II: The Brotherhood

    'Brotherhood is lang, ongemakkelijk, soms vreselijk, maar zeer belangrijk.'

     

    'Er werden ongelooflijke beelden neergezet. Ben niet vaak zo onder de indruk van een voorstelling.'

     

    'Excellent performance: creative, intelligent, generous, daring, uncomfortable and yet lovable. Thank you for programming this production that really makes a difference.'

  • One Ocean

    'Fantastische voorstelling! Zo'n mooie verbinding tussen deze artiesten! Dank!'

     

    'De voorstelling was zeer verrassend. Ik had het absoluut niet willen missen.'

     

    'Wat een (technische)perfectie en wat een hoge kwaliteit van zangers en dansers. Ik was enorm onder de indruk.'

  • Drone Refractions - Anatomy of the Orchestra

    'Met het Holland Festival zien we altijd verrassende uitvoeringen en dit keer ook het Concertgebouw, zoals we nooit eerder zagen.'

     

    'Het viel me op hoeveel mensen in het publiek emotioneel geraakt waren, dat gebeurde niet vaak op die manier tegenwoordig.'

     

    'Drone music really is healing and I loved it and the performers.'

  • Star Returning

    'Omvergeblazen door de fantastische choreografie, met de mystieke verlichting en geluid, fantastisch.'

     

    'Alles klopte: licht, geluid, visuals, podium aankleding.'

     

    'Verbluffende voorstelling, vanaf de eerste tot de laatste minuut. Adembenemend.'

  • Atlas Orkest

    'Bijzonder orkest, bijzondere compositie en superieure uitvoerig. Typisch HF.'

     

    'Zo mooie instrumenten uit de hele wereld.bijzonder!'

     

    'Keep up the good work!'

  • About Kazuo Ohno

    'Veel respect voor Takao Kawaguchi en de Japanse Kunstuitingen!'

     

    'Intrigerend, herkenbaar maar vernieuwend, speels en diepgaand, even wennen om je te kunnen overgeven'

  • Boris Godoenov

    'Prachtige voorstelling, mooie zangstemmen en overweldigend mooie zang van koor, ingenieus decor. Veel te zien. Actueel en relevant.'

     

    'Het decor en het gebruik er van was grandioos. Het beeld was prachtig.'

  • Visits

    'Ik ben blij om te zien dat HF weer bijzondere voorstellingen aanbiedt!'

     

    'De soundscape vond ik geweldig'

  • Under Construction

    'Een mooie ingetogen presentatie door, met danseressen-elegantie begiftigde, Geumhyung Jeong van de vereisten van lichaamsbewegingen en simulatiemogelijkheden daarvan.'

  • ROHTKO

    'De voorstelling Rothko was fantastisch !!!'

     

    'Dit was de beste theatervoorstelling die ik ooit heb gezien. Indrukwekkend! Wat een fantastische productie!'

     

    'Spannende voorstelling! Hiervoor ga ik graag naar het Holland Festival.'

  • When We Were Trees

    'Het concert van Abel Selaocoe en de wereldpremière van Kate Moore waren ongekend mooi, fe-no-me-naal!!!'

     

    'Ik vond de voorstelling when we were trees fantastisch!! Geweldige muziek en performer, prachtig uitgevoerd door Resonanz, echt genoten!!'

     

    'Het was prachtig!!!'

  • Cyber Subin

    'Geloof de critici niet, het was een mooie voorstelling met fantastische dans.'

     

    'Vrolijkmakend met het publiek. Fantastische dans'

  • Blind Date: Trajal Harrell & Craig Taborn

    'Deze voorstelling zal me bijblijven en is zeker een van de toppers van dit seizoen.'

  • Caen Amour

    'Ik heb zeer genoten van deze queer dansers en hun dans. Overal in m'n lijf geraakt, zeer sensueel.'

     

    'Ik vond de voorstelling Cean Amour fantastisch.'

     

    'Prachtig!'

  • Missing Names

    'Likeminds was een fantastische plek om te zijn en om in het theater dans te zien. Het aspect van ontwikkeling en daardoor verrassing en verwondering te mogen ontvangen was een super cadeau, het heeft mijn leven verrijkt.'

  • Otemba - Daring Women

    'Otemba was een bijzonder geslaagde voorstelling. Vooral zeer bijzondere stem en weergaloos spel van het New European Ensemble'

     

    'Ik vond het een interessante voorstelling met voor mij nog onbekende soort muziek in onbekende klank kleuren.'

     

    'Erg mooie en intrigerende voorstelling'

  • De seizoenen

    'Ik vond de voorstelling zo geweldig dat ik 'm in oktober nog een keer ga zien.'

     

    'De voorstelling werd onverwacht een meerdimensionaal doorlopend verhaal, geen moment was saai. Prachtig en ontroerend en hoopgevend in onze vreselijke wereld.'

     

    'Genoten van de voorstelling De seizoenen. We gaan in oktober opnieuw!'

  • Holland Festival x Bimhuis: Craig Taborn residency

    'Het concert van Craig Taborn en ensemble was zeer indrukwekkend. Wat een muziek, zo verkennend. En wat een samenspel.'

     

    'Het was een magische avond, met Craig Taborn en zijn Nederlandse gelegenheidsband.'

     

    'Mooi resultaat, na 3 dagen samen oefenen!!'

  • Other Dances

    'Geroerd door de schoonheid en kwaliteit van de dans maar zeker ook van de muziek. De voorstelling heeft mijn verwachtingen overtroffen.'

     

    'This year we were able to bring our 14 year old granddaughter with us to other Dances. A fabulous experience for all three of us.'

     

    'Best performance we’ve ever seen. The dancers were fantastic and the choreography and orchestra blew us away. Thank you!!!!!!!'

  • Ring of Our Time

    'We zijn twee uur geboeid geweest, prachtige dansers, fantastische zang.'

     

    'Wat een verpletterend mooie, ontroerende en warme voorstelling is Ring of Our Time. Zeer genoten en verrijkt.'

     

    'Het was 1 van de mooiste voorstellingen die ik ooit heb gezien.'

  • The Second Body

    'Second Body heeft diepe indruk gemaakt, en zal bij me blijven. Het mooiste van dit seizoen.'

  • Forbidden Echoes

    'Het was een mooi concert'

     

    'Een van de mooiste concerten van het afgelopen jaar!'

     

    'Hani is mijn favoriete Koerdische zangeres, ik ben blij dat ik haar op het muziekgebouw heb kunnen zien.'

  • In C

    'Merci weer voor al het verrassende het moois & avontuurlijke'

     

    'Loved everything about this piece. The choreography was so clever. The live orchestra was a real treat. The dancers could manage the steps no matter what level they were on. The costumes and lighting worked together. The music was amazing with peaks and valleys and again the choreography that worked with it. Just really accomplished in all aspects.'

  • Study for Life

    'Heel fijn dat dit soort meer experimentele voorstellingen überhaupt nog in NL te beleven zijn.'

     

    'Ongekend krachtige en poetische voorstelling - mindblowing!'

     

    'Study for Life is voor mij echt een belevenis geweest die ik zal blijven koesteren. Een voorbeeld van hoe verschillende kunstdisciplines dezelfde hartslag en adem kunnen hebben. Spiritueel en heel humaan. Een ode aan de beweging van mens, licht, geluid, natuur...'

  • Corpo Entre Ar

    'Uitstekende workshop! Mijn complimenten voor Vitor. Top initiatief om naast voorstellingen ook workshops te programmeren.'

  • Star Returning

    'We hebben genoten. Bijzonder om kennis te maken en je open te stellen voor alles. Heel erg een cado. We zijn onder de indruk.'

     

    'DOE ZO VOORT !!!!! Hebben in Amsterdam ook "Study of Life" gezien. Alweer een prachtige ervaring.'

Recensies

  • Trilogia Cadela Força - Capítulo II: The Brotherhood

    'The Brotherhood duurt soms lang, doet pijn, maar moet zo zijn (...)  Het zijn de contradicties, de conflicten, de gevolgen die ze wil blootleggen en ter discussie wil stellen, en als publiek ben je daar maar al te graag deelgenoot van.'

    - Karin Veraart, Theaterkrant

     

    'The Brotherhood is een mateloze en intrigerende voorstelling.'

    - Hein Janssen, Volkskrant ★★★★

     

    'Moedige en onverschrokken vrouwen namen in vele Amsterdamse theaters de macht over. Met indrukwekkende voorstellingen als resultaat.'

    - Max Arian, Groene Amsterdammer

  • Visits

    'Beide Visits hebben een mysterieuze ondertoon, met een ongrijpbaar verhaal of een sequentie van beelden en bewegingen. Ze lijken donkere, menselijke gevoelens uit te diepen in vervreemdende scènes, afgewisseld met momenten van contact.'

    - Mina Etemad, Volkskrant

     

    'De "onaffe' schilderijen waren het aanzien meer dan waard.'

    - Jan Pieter Ekker, Het Parool

     

    'Het leukste van de sprong naar ‘noord’ die het Holland Festival hiermee onderneemt, is dat het publiek anders is, de sfeer rafeliger, de verhevenheid op een andere manier ontstaat.'

    - Wijbrand Schaap, Cultureelpersbureau

  • Bérénice

    'Geef tekst niet te veel gewicht, lijkt regisseur Romeo Castellucci zijn publiek mee te willen geven, meteen in deze eerste minuten van zijn productie Bérénice. Geef je over aan het niet-verstaan. Het is maar taal.'

    - Shira Keller, NRC ★★★★

     

    'Het is geen makkelijke kost die Castellucci ons voorschotelt. De puzzel van de symboliek; geen sprankje licht; we zijn zuurstofloos, alsof we diep in de onderwereld zijn afgedaald.'

    - Myrel Morskate, Trouw ★★★★

     

    'To witness Bérénice is to encounter a piece that doesn’t comfort or console, but exposes the machinery of devotion, collapse, and control, at once intimate and civic, lush and annihilating.'

    - Contemporary Performance Network

  • Boris Godoenov

    'Regisseur Kirill Serebrennikov verplaatst het tsarenverhaal met succes naar het Rusland van de nabije toekomst.'

    - Maartje Stokkers, Volkskrant ★★★★

     

    'Bij deze "Boris Godoenov" denk je haast vanzelf: ‘Zou Poetin weleens last hebben van zijn geweten?’

    - Peter van der Lint, Trouw ★★★★

     

    'Vasily Petrenko, een doorkneed operaman. Hij staat in de bak voor het Concertgebouworkest en ontlokt de spelers een en al verfijning en geraffineerd lijnenspel, werkelijk een genot om naar te luisteren.'

    - Frederik Berntsen, Het Parool

  • One Ocean

    'One Ocean is een perfect gechoreografeerde voorstelling met muziek, dans en video die het moet hebben van vaart en kleurigheid.De titel verwijst naar het idee dat de oceanen van de wereld met elkaar verbonden zijn en het besef dat de mensheid die om die oceanen heen leeft door die oceanen met elkaar verbonden is. Musici, dansers en videokunstenaars van eilanden in de Stille- en de Indische Oceaan brengen een ode aan hun regio van oorsprong.'

    - Neil van der Linden, Place de l'Opera

  • About Kazuo Ohno

    'De performer beweegt te midden van de voorwerpen op een manier die tussen dansen, scharrelen en spelen (...) in staat. Kawaguchi’s lichaam creëert ruimte, in plaats van die ruimte in te nemen. Op onnavolgbare wijze beweegt hij zich voort, immer onderweg. En alles wat hij op die tocht tegenkomt, wordt onderdeel van die tocht: er zijn geen obstakels die hij op zijn weg vindt, het zijn allemaal onderdelen van de weg zelf.'

    - Javier López Piñón, Theaterkrant

     

    'De Japanse danser Takao Kawaguchi bedacht 12 jaar geleden dat hij de gefilmde dans van Kazuo Ohno live zou gaan kopiëren, begeleid door het originele geluid van de films. Dat gaf de anderhalf uur dans in het Amsterdamse theater Frascati iets heel bijzonders mee.'

    - Wijbrand Schaap, Cultureelpersbureau

  • Drone Refractions - The Anatomy of the Orchestra

    'Het bekendste stuk van de avond was Fratres van Arvo Pärt. Het is een van Pärts eerste succesvolle composities en is nog altijd immens populair. Het Paraorchestra speelde de versie voor negen celli en drie altviolen uit 1982. Heerlijk hoe die droneklank van de noten A en E door de zaal zoemde, met daarboven de langzame bewegingen van de overige celli en altviolen, onderbroken door tikken van het slagwerk. En dat alles vermengd met het geluid van rondschuifelende voeten. Het was zowel immersief als meditatief.'

    - Peter van der Lint, Trouw ★★★★

  • ROHTKO

    'Het is veel en ongebreideld, en als toeschouwer moet je hard werken om bij de les te blijven, maar het loont: alles leidt tot een briljante finale waarin het restaurant een galerie wordt.'

    - Hein Janssen, Volkskrant ★★★★★

     

    'Vorm en inhoud zijn naadloos op elkaar afgestemd. Vervalsing in de beeldende kunsten krijgt haar pendant in het spel met schijn en werkelijkheid van theater.'

    - Kester Freriks, Theaterkrant

     

    'Het is de kunstwereld in het klein: kopers en museumdirecteuren, handelaars en kunstenaars. Er wordt georeerd, onderhandeld, geruzied, versierd – al die dingen die stiekem het levensbloed zijn van de kunstwereld, lijkt Twarkowski te zeggen.'

    - Myrel Morskate, Trouw ★★★

  • Star Returning

    'Voor de kenners is dit alles thuiskomen in de wereld van de Samoaan Ponifasio. Het is niet voor iedereen en vraagt aandacht en concentratie, maar wie dat kan opbrengen, kan als een astronaut los van tijd en ruimte rondzweven in dit wonderlijke universum.'

    - Francine van der Wiel, NRC ★★★★★

     

    'This was total theatre the like of which would be hard to surpass and a performance which, I for one, was glad to have witnessed.'

    - Michael Hasted, Arts Talk Magazine

  • Told By My Mother

    'Chahrours eerbetoon aan krachtige moeders is een voorstelling om stil van te worden.'

    - Francine van der Wiel, NRC ★★★★

     

    'Een opnieuw bijna mythisch, religieus aandoend tafereel. Ingetogen, in zwartwit, nauwelijks decor of rekwisieten, alleen stemmen die getuigen van stil verdriet.'

    - Margriet Prinssen, Theaterkrant

     

    'Told by My Mother is een verhaal over de diepe liefde van moeders voor zonen, over verdriet, hoop en de kracht van muziek.'

    - Mina Etemad, Volkskrant ★★★★

  • The Second Body

    'The Second Body schept een enorme ruimte om niet alleen met aandacht te kijken naar het handelen zelf, maar ook om weg te zoomen van de mens als centraal punt in het universum, en vaste kaders en hiërarchieën die onze verwachtingen bepalen en het kijken kaderen, te bevragen.' 

    - Fransien van der Putt, Theaterkrant

  • From Dust

    'Ik was een van de gelukkigen die een dik kwartier mocht ronddwalen in een wereld, bevolkt door onaards mooi zingende sirenen, die me uiteindelijk nog een lichte aanval van hoogtevrees bezorgden toen ze me meevoerden langs taferelen uit mijn zachtste dromen. Ik zag mezelf in de spiegel en het was goed.'

    - Wijbrand Schaap, Cultureelpersbureau

     

    'De belangrijkste noviteit is echter dat je in From Dust geen toeschouwer bent, maar deelnemer. In een door jezelf geschapen omgeving.'

    - Jan Pieter Ekker, Het Parool

  • Caen Amour

    'Hoge of lage kunst? Waar ligt de grens en wie kan het eigenlijk wat schelen? Het is een van de vragen die Trajal Harrell voorlegt in de voorstelling Caen Amour, dat (deels) een ode is aan vrouwelijke performers uit de danshistorie (...) Trajal Harrell zet ze naast elkaar, plaatst hun experimenten op één niveau, hij verbindt en vermengt hun stijlen met zijn welbekende catwalk-structuur, die in de loop der jaren elementen van de Japanse butoh heeft geabsorbeerd.'

    - Francine van der Wiel, NRC ★★★

  • Otemba - Daring Women

    'Ryoko Aoki weet (...) in de laagste regionen van haar stem een indrukwekkend scala aan emoties over te brengen, van verdriet en heimwee tot frustratie en wraakzucht.'

    - Loni Verweij, NRC ★★★★

     

    'De Japanse componiste Misato Mochizuki heeft bij dit tragische verhaal lichte, mooie muziek geschreven die door de leden van het New European Ensemble onder Kanako Abe zorgvuldig wordt gespeeld.'

    - Max Arian, Groene Amsterdammer

     

    'Sopraan Bernadeta Astari laat (...) expressief zien hoe het verleden in haar hoofd kruipt en haar gedachten gaat beheersen.'

    - Anita Twaalfhoven, Theaterkrant

  • No Change, or "freedom is a psycho-kinetic skill"

    'No Change zet zo je eigen ideeën over hoe je je kunt verhouden tot zulk theater overboord. Alweer een reden waarom de inbreng van Trajal Harrell als associate artist van dit Holland Festival zo verfrissend is. Je zou zoiets buiten deze context niet snel meemaken. Jammer dat de zaal maar half vol zat.'

    - Wijbrand Schaap, Cultureelpersbureau

  • Other Dances

    'Een fysieke meditatie over de tijd die verstrijkt en de mens die zich daar telkens weer toe moet verhouden. Dawsons duizelingwekkende danstaal balanceert op de rand van extase en hijgerigheid, maar zit knap in elkaar en voegt wat ernst toe aan een verder verrukkelijke zomerse balletavond.'

    - Alexander Hiskemuller, Trouw ★★★★

  • Extra Life

    'De repetitieve muziek van Caterina Barbieri en het beklemmende lichtontwerp van Yves Godin met rook en lasers helpen een wereld te creëren die dicht om de spelers heen gepakt zit, en waarin het heden samenvalt met het verleden. De toekomst blijft voor hen een vage wolk, waarin het verleden steeds weer kan opdoemen.'

    - Wendy Lubberding, Het Parool

  • Ring of Our Time

    'De opera Ring Of Our Time (...) is een volgend hoogtepunt van het Holland Festival van dit jaar. Het muziektheaterstuk doet alles goed wat elders wel eens fout ging. Het werkstuk komt uit de koker van World Opera Lab, maar draagt het stempel van alle musici, zangers, vormgevers en andere creatieven die eraan meewerkten.'

    - Wijbrand Schaap, Cultureelpersbureau

     

    'De excellente instrumentalisten nemen je tegelijk zonder problemen op in het subtiele geheel dat ze spinnen, en voeren je moeiteloos langs de vier continenten waar de verschillende muziekculturen vandaan komen.'

    - Neil van der Linden, Place de l'Opera

  • Under Construction

    'Het zijn mooie, intrigerende objecten om te zien. Paspoppen, materialen die zo uit het biologielokaal of de zorgindustrie afkomstig lijken, wielen, radertjes, kleine motoren – allemaal spul dat Jeong gebruikt om bewegingen te representeren, niet om iets te vervolmaken, maar juist om de onvolmaaktheid weer te geven, van de techniek, van de mens en zijn niet aflatende pogingen; als omarming van het falen, de ontroering bij een onverhoopt crashend object.'

    - Karin Veraart, Theaterkrant

  • Freie Form

    'Freie Form is een solo, een duet, een trio, maar bij momenten lijkt het stuk voor twee dansers en een zangeres het universum te bevatten, alsof choreograaf Marc Vanrunxt de metafysische bewegingen van onze wereld wist te vatten, zielen laat dolen, de materie in relatie tot de tijd weet aan te raken.'

    - Fransien van der Putt, Theaterkrant

  • De seizoenen

    'De schoonheid van deze voorstelling schuilt juist in de wirwar van connecties die een mensenleven is. Soms kluwend, soms rafelend. Soms afgehecht, maar vaker niet.'

    - Elise van Dam, Het Parool

     

    'Hierdoor ontstaat er een prachtige doorgaande lijn, een centrale thematiek, van inzoomen op de kleinste lentebloemen en herfstbladeren gecombineerd met het uitzoomen naar brandende wereldpolitiek.'

    - Kester Freriks, Theaterkrant

     

    Het spelplezier spat ervan af op het toneel bij de vier jaargetijden van Ali Smith.

    - Hans Smit, Trouw ★★★★★

  • Study for Life

    'Sopraan Raquel Camarinha zong vervoerend (...) met een stralend helder en toch fluwelig warm geluid. De dansers duwden nog meer karretjes de vloer op, met daarop de rest van het ensemble, en Asko|Schönberg gaf een zinderende uitvoering van Lichtbogen. Terwijl een langgerekt grijzig geluid openbrak in alle mogelijke kleuren, hield een danser een karretje rechtop om een lichtbundel te breken: schitterend beeld.'

    - Joep Stapel, NRC ★★★

     

    'Zangeres Raquel Camarinha, zes dansers en acht musici voerden een geweldig muzikaal ritueel uit, in een werkelijk geniaal lichtontwerp.'

    - Peter van der Lint, Trouw

  • Murillo

    'In de zon is ze mens, tot ze weer louter hand wordt. Hulpbehoevend. Iemand die verlaten is, of vergeten, iemand die wil overleven. Na twintig minuten trippelt Castelucci weg en is het voorbij. Murillo reikt kort gedachten aan over het fenomeen bedelen, maar is in al zijn eenvoud ook van onmiskenbare schoonheid. Misschien toch ook iets wat me gaat bijblijven.'

    - Ron Rijghard, NRC ★★★★

  • Forbidden Echoes

    'Ritmes die steeds stuwender worden, instrumenten die steeds wilder worden bespeeld, melodielijnen die naar steeds hogere regionen opschuiven, over steeds pregnanter baslijnen.'

    - Basia Con Fuoco

Dank aan de Vrienden en Partners

Het Holland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Vrienden en Partners. Met hun enthousiaste steun kunnen wij voorstellingen presenteren die anders niet in Nederland te zien zouden zijn.  

 

Door het jaar heen organiseren we verschillende activiteiten en ontmoetingen met hen, maar het hoogtepunt ligt natuurlijk in juni tijdens het festival. En wat was het weer een feest dit jaar! We fietsten de hele stad door, van Likeminds naar Het Concertgebouw, via ITA en dan nog door naar Parallel. Samen met Vrienden en Partners namen we ook de trein naar Den Haag, om daar Star Returning te bezoeken. We kregen kijkjes achter de schermen bij Welcome to Asbestos Hall, Ring of Our Time en in Frascati. In dat theater zagen we met wat voor mal het grote ijsblok voor de voorstelling The Second Body werd gemaakt en stonden we op balkonnetjes waar je als publiek nooit komt. We ontmoetten elkaar rondom de voorstellingen en hadden stevige en vrolijke discussies over wat we gezien hadden. We sloten het festival samen af met een feestje na de fantastische voorstelling ROHTKO. En nieuw dit jaar: gedurende het festival verplaatsten tientallen artiesten zich door de stad op fietsen van de nieuwe partner Het Zwarte Fietsenplan.  

 

Heel veel dank aan iedereen die met grote support en enthousiasme mede mogelijk heeft gemaakt dat dit festival er is:

 

subsidiënten Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), productiepartner Ammodo, festivalpartner Fonds 21, presentatiepartner Hartwig Art Foundation, Hotel Casa Amsterdam, ELJA Foundation, Brook Foundation, Ministry of Culture and National Heritage - Republic of Poland, Instytut Adama Mickiewicza, Zadelhoff Cultuurfonds, Automobielbedrijf Van Vloten, Pauwhof Fonds, Marinus Plantema Foundation, Oedipus Brewing, Gemeente Amsterdam, BeamSystems, De Nederlandsche Bank, Reset ICT, WestCord Art Hotel Amsterdam, Het Zwarte Fietsenplan en anderen die anoniem steunen. 

Onze vrienden

Speciale dank aan onze Governors, Hartsvrienden, Beschermers, (Jonge) Begunstigers, Liefhebbers en de HF Young Circle van het Holland Festival, donateurs aan Welcome to Asbestos Hall en alle bezoekers die bij het kopen van hun tickets een donatie hebben gedaan. 

 

Governors

Ronald Bax en Frank Lunenburg, Rob Defares, Arent Fock, Astrid Helstone en Diederik Burgersdijk, J. Kat en B. Johnson, Françoise van Rappard-Wanninkhof, Tom de Swaan

Governors die anoniem wensen te blijven.

 

Hartsvrienden

B. Amesz & E. Boswijk, G.J. van den Bergh en C. van den Bergh-Raat, Mavis Carrilho, Kommer en Josien Damen, Bernard en Ineke Dijkhuizen, Nienke van den Hoek en Alexander Ribbink, Isaäc en Francien Kalisvaart, Kristine Kohlstrand, Roland Kupers, Cees Lafeber en Seth Josephs, H.J. ten Have en G.C. de Rooij, Anthony en Melanie Ruys, Coen Teulings en Salomé Bentinck, Patty Voorsmit, Sabine Vroom, Wolbert en Barbara Vroom-Cramer

Hartsvrienden die anoniem wensen te blijven.

 

Beschermers

R.F. van den Bergh, Duco de Boer, S. Brada, Frans en Dorry Cladder-van Haersolte, Gerard Dekker, J. Docter en E. van Luijk, L. Dommering-van Rongen, Guy Driebeek, Philip J.J. Drost en Youri Zomerdijk, Jolanda Drukker Murray, Marianne Eisma, E.L. Eshuis, Carolien Gehrels en Fina Hilverts, Emmerique Granpré Moliere, S. Haringa, Mabel en Jeroen van Hessen-Ansenk*, Jeroen van Ingen, Paul en Saskia Laseur, Ton en Jannie Liefaard-van Dijk, A. van der Linden-Taverne, Jan Willem Meeuwis, E. Merkx, H. Nagtegaal, Paul Nielen en Vera Wiersema, Sijbolt Noorda en Mieke van der Weij, Ben Noteboom, Henriette van Notten, G. van Oenen, Pim en Antoinette Polak, Joanne Schouten en Kay Bing Oen*, Lisette Schuitemaker en Jos van Merendonk, Ingeborg Snelleman en Arie Vreugdenhil*, Mai Spijkers, Eelco van der Stok en Sophie Koole, P. Wakkie, Martine Willekens, O.L.O. en Tineke de Witt Wijnen-Jansen Schoonhoven

Beschermers die anoniem wensen te blijven.

* extra bijdrage

 

Begunstigers

Frank Ansenk, Julius Ansenk, Harold Ansink*, Nigel Bagley and Lorraine Dean, Lodewijk Baljon en Ineke Hellingman, Ilonka van den Bercken, Pietro Bertazzi, Ellen Birnie, Co Bleeker*, Sara Bletz en Stephan Vorst, Femke Blokhuis, Jasper Bode, Mariëtte Bode, K. Bodon, Onno Bosma, Bart Breederveld, G. van Capelleveen, Marie Hélène Cornips en Dick Havenaar, Prof. Cees Dam, Henriette Daniels, J. Dekker, M. Doorman, Sylvia Dornseiffer, Mark Elstgeest, Ruud Emous, Monica Galer, Caroline van Gelderen, E. de Graaff- Van Meeteren, F. Grimmelikhuizen, D. Grobbe, Bureau Groen - Nicole Groen, Marc van Gulik, Ann van der Haven, Annelies Heidstra en Renze Hasper, Hagar Heijmans, B. Heijse en A.M. Heijse-Verbeek, Servaas Hensen, G. van Heteren, L. van Heteren, Julie Heyning - van Maanen, Fina Hilverts, S. Hodes, J. Hopman, J. Houtman, E. Hummelen, P. Jochems, Jan de Kater, R. Katwijk, Ytha Kempkes, Sue der Kinderen, Sander & Michiel, E. Kocken, Christine Koenigs, Aron Kovacs, E. de Kreij, Casper van der Kruk, Hilde Laffeber-Nicolaï, M. Le Poole, M. Leenaers, Annet Lekkerkerker, M. Levenbach, A. Ligeon, Hein en Martine ter Linden, T. Lodder, R. Mackenzie, D. van der Meer, E. van der Meer-Blok, Christa Meindersma, Lonneke G.C. Mertens, Sija van Mourik, Gerbrand Van Nijendaal, Marjon Nooter, Kay Bing Oen*, P. Price, F. Racké, J. Rammeloo, Jet de Ranitz, Wessel Reinink, Richard van Remmen, A. Schneider, H. Schnitzler, G. Scholten, Martita Slewe, P. Smit, Norman Smith, G. Smits, W. Sorgdrager en F. Lekkerkerker*, K. Spanjer, Frank en Judith Steeman, C.P.-M.H.-L. Tegelaar, A. Tjoa, M. Tjoe-Nij, Y. Tomberg, David van Traa, Tamara Trotman, Bart Truijens, Frank Uffen, M. Verhoeff-Neef, Marie-Christine Vink , Truus Visser, A. van Vliet, M.M. de Vos van Steenwijk, Wieneke van de Vrede, A. Wertheim, Willem Wester, E. E. Wolf en M. E. Otte, Michiel en Shirley van Wulfften Palthe, M. Yazdanbakhsh, Alexander Zeh, M.J. Zomer, P. van Zwieten en N. Aarnink

Begunstigers die anoniem wensen te blijven.

* extra bijdrage

 

Jonge Begunstigers

Aram Balian, Quirijn Bongaerts, Rosanna Boermans, Natalia Barbosa Eitel, Jasmin Farag, Brendon Humble, Tim Klifman, Eva Moerbeek, Eerke Steller, Fernande van Tets, Esther van der Veldt, Sheila Verdegaal, Lonneke van der Waa

Jonge Begunstigers die anoniem wensen te blijven.

 

Liefhebbers

Alle 610 Liefhebbers.

 

Word Vriend en beleef meer!

Het is niet vanzelfsprekend dat er een festival is zoals het Holland Festival, waarin kunst ons laat reflecteren op de wereld en ons verbeeldingskracht en verbondenheid geeft. Als je kunt, word dan ook Vriend of Partner van het festival. We hebben je nodig en verwelkomen je graag. Je bent al Vriend vanaf € 55 per jaar. Meer informatie vind je hier.

Holland Festival team

Holland Festival team

Holland Festival team

Dankzij het hele team van Holland Festival hebben we dit festival neer kunnen zetten. Tot volgend jaar juni!

 

Holland Festival Team 2025

 

subsidiënten
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Amsterdams Fonds voor de Kunst
productiepartner festivalpartner presentatiepartner
  • Ammodo
  • Fonds 21
  • Fonds 21
sponsors, fondsen en instellingen

 


  •  
HF Business
  • Beam Systems
  • Beam Systems
Particuliere donateurs:
Board of Governors, Hartsvrienden, Beschermers, Begunstigers, Jonge Begunstigers, Liefhebbers en alle schenkers aan Welcome to Asbestos Hall.

mediapartners
  • VPRO
  • NTR
  • De Groene Amsterdammer
Programmapartners

Locatiepartners

Holland Festival is lid van

Effe

 

meld je aan voor de Holland Festival nieuwsbrief!

colofon

 

tekst:

Edo Dijksterhuis

 

festivalfotografie:

Ada Nieuwendijk, Marina Chef, David Hup, Janiek Dam, Raffaella Allegra, Luz Soria, Martine Berendsen, Elodie Vreeburg

 

aftermovie:

regie: Rianne Super

montage: Gijs van Dooren
camera: Bart van Heerwaarde, Simon Meesters, Gijs van Dooren, Renée Meijer, Sara Kerklaan

productieassistentie: Agathe Prallet