welkom bij de terugblik 2025!
In het jaar dat de stad Amsterdam haar 750e verjaardag viert, keken wij tijdens de opening kort terug op de geschiedenis van het Holland Festival. Dat beleefde zijn eerste editie in 1947 en stelde verbinding, verbeelding en interactie tegenover de dood en destructie van de Tweede Wereldoorlog. Met oorlogen in onder andere Oekraïne, Gaza en Soedan is die boodschap nog steeds hoogst actueel. Het festival nodigt kunstenaars uit vele landen ter wereld uit en biedt hun de ruimte om moeilijke vragen te stellen, ongemakkelijke verhalen te vertellen en schoonheid te creëren. Het festival biedt bezoekers de ruimte om samen te zijn en uiting te geven aan emoties die zich soms niet in woorden laten vatten.
‘Ik geloof nog steeds dat de grootste kracht van kunst is dat zij een vorm van nabijheid kan oproepen die niet in cijfers is uit te drukken’, zei Trajal Harrell in zijn openingswoord aan het begin van het festival. Als associate artist van het Holland Festival was Harrell alom aanwezig en nabij. Hij stond meerdere keren per dag op het podium, bezocht zoveel mogelijk optredens van collega’s en was altijd in voor een praatje achteraf met bezoekers. Die openheid kwam het sterkst tot uiting in Welcome to Asbestos Hall – in het gebouw van Likeminds in Amsterdam-Noord, waarmee Harrell het einde markeerde van zijn jarenlange onderzoek naar de Japanse dansvorm butoh. Achttien dagen lang liet hij het publiek delen in zijn maakproces en toonde hij werk dat nog niet af is. Er waren gastoptredens, feesten en ontmoetingen, zoals Harrells blind date met jazzpianist Craig Taborn en de pop-up talks met regisseur Carolina Bianchi en choreograaf/regisseur Gisèle Vienne. Daarmee introduceerde Welcome to Asbestos Hall een volstrekt nieuwe vorm van kunstbeleving, ongekend in de festivalwereld.
Tijdens de festivalopening, die werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, werd stilgestaan bij het recente en plotselinge overlijden van Pierre Audi, dat ons allen diep heeft geraakt. Van 2005 tot en met 2014 heeft hij als artistiek directeur leiding gegeven aan het Holland Festival en bleef er daarna mee verbonden als regisseur van festivalvoorstellingen en als samenwerkingspartner. Als hommage aan Audi’s onverschrokken verbeeldingskracht en liefde voor het grote gebaar speelden vijf trompettisten een korte scène uit aus LICHT, de drie dagen durende muziekmarathon die Audi in 2019 regisseerde.