Nieuw publiek en diversiteit
Voorstellingen als The Brotherhood en ROHTKO in ITA, Extra Life in Bellevue, de nachtprogramma’s bij Likeminds op 14 juni (i.s.m. Suzy Blok en Bar Bario) en 21 juni (i.s.m. Africadelic en Parallel) trokken een opvallend jong en divers publiek. De clubnacht op 21 juni was onderdeel van de programmering van de nachtburgemeesters van Amsterdam ter ere van de viering Amsterdam 750.
Daarnaast werden opnieuw allianties gesloten met partijen als One World, Winq en Stadspas om nieuwe publieksgroepen te bereiken. Voor The Anatomy of the Orchestra – Drone Refractions werd samengewerkt met onder andere Uniek Sporten in met een speciale actie voor hun achterban.
Campagne en positionering
De samenwerking met bureau KesselsKramer werd voortgezet. De campagne stond opnieuw in het teken van de mens/kunstenaar, onder de slogan ‘Holland Festival: groundbreaking performing arts’. Zes festivalartiesten figureerden dit jaar in de campagnebeelden.
De uitingen waren zichtbaar in Amsterdam en in de vier andere grote steden en randgemeenten. Door heel Amsterdam wapperden de zo kenmerkende festivalvlaggen, festivallocaties werden feestelijk aangekleed en Hotel Casa, Muziekgebouw en Nationale Opera & Ballet werden voorzien van prachtige bestickering. Twintig peperbussen in de stad toonden twee grote voorstellingsbeelden met daartussen hoogtepunten uit het programma om de breedte van het festival te laten zien.
Op Radio 1 en Radio 4 werden zes verschillende radiospots uitgezonden. Online werd geadverteerd via Facebook en Instagram. Ook zijn er campagnes ingezet via Google Display, NRC en DPG Media online en via podcasts bij NRC.
Publiekscommunicatie
De programmafolder verscheen net als in eerdere jaren in het Nederlands en Engels. Met heldere beschrijvingen, en drie associatieve hashtags per voorstelling, bood deze folder overzicht en inspiratie.
De programmaboeken waren – net als vorig jaar – vooral digitaal beschikbaar, vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Ze werden meegestuurd met servicemails, geplaatst op de programmapagina’s van de website en via QR-codes op de festivallocaties te lezen.
De website werd overzichtelijker ingedeeld en bood naast het programma ook weer verdiepende teksten, interviews, podcasts, video’s en streams. Alle content wordt toegevoegd aan het digitale archief zodat deze doorlopend beschikbaar blijft.
Regionale focus: Den Haag
Vanwege de NAVO-top was Den Haag rond de data van Star Returning slecht bereikbaar. Specifiek voor deze regio is daarom een aparte campagne opgezet, met posters (vanwege de aard van de voorstelling ook met tekst in Chinese karakters om de Chinese community in Den Haag te bereiken), digitale schermen (via Den Haag Marketing), nieuwsbrieven van Amare, Het Nationale Theater en het Kunstmuseum, en diverse regionale digitale campagnes.
Sociale media en influencers
Op Instagram en Facebook werden backstage-beelden, statements van kunstenaars, voorbeschouwingen, premièrefoto’s en korte toelichtende video’s gedeeld. Dankzij samenwerkingen met artiesten, producties, podia, gezelschappen en influencers groeide het bereik.
De community op Instagram groeide van 15.000 naar ruim 17.000 volgers; op Facebook bleef het aantal stabiel met ruim 41.000 volgers. Op TikTok, waar het festival sinds vorig jaar actief is, heeft het festival inmiddels bijna 14.000 volgers.
Er werd voorafgaand aan het festival samengewerkt met zes jonge influencers als ambassadeurs: Max Terpstra, Zoë Love Smith, Toon Lobach, Elmer, Pete Wu en Tatjana Almuli. Met hen werden korte video’s gemaakt waarin ze vertelden naar welke twee voorstellingen ze uitkeken. Daarnaast is tijdens het festival samengewerkt met vijf andere influencers: Milou Deelen, Doortje Smithuijsen, Valentijn Hoogenkamp, Cathelijne Blok en Lizzy van Hees, zij bezochten voorstellingen en deelden hierover op hun Instagram-account.
Media-aandacht
Het festival kreeg brede media-aandacht, zowel online als in print. Voorafgaand aan het festival verschenen specials in De Groene Amsterdammer, de VPRO Gids en Het Parool. Ook de Volkskrant en NRC publiceerden meerdere voorbeschouwingen.
De NTR zond de twee Holland Festival x NTR ZaterdagMatinee live uit op de radio en maakte de uitzendingen ook online beschikbaar. De VPRO zond op 15 en 21 juni twee Holland Festival-specials uit op NPO2. Op NPO Start was een achtdelige online reeks te zien van de VPRO met presentator Cesar Majorana, die met gasten het festival verkende.
Publieksonderzoek
Voor het eerst is aan alle kaartkopers de dag na de voorstelling een korte vragenlijst gestuurd. Het doel hiervan is om inzicht te verkrijgen in beleving, tevredenheid, publieksprofielen en verbeterpunten.
Duurzame communicatie
Het Holland Festival blijft inzetten op verduurzaming. De festivalvlaggen worden hergebruikt in merchandise zoals tasjes en andere artikelen. De programmaboeken zijn hoofdzakelijk digitaal verspreid en de programmafolders worden klimaatneutraal gedrukt. In overleg met gezelschappen zijn geen verse bloemen uitgedeeld; in plaats daarvan is gewerkt met herbruikbare kunstbloemen.