Ga naar de hoofdcontent
Jongerenprogramma's en educatie - vervolg

Jongerenprogramma's en educatie - vervolg

HF Lab
Met drie verschillende trajecten – HF Lab-workshops, HF Lab-programmamakers en het HF Lab-productieteam – verzorgt het Holland Festival voorstellingsbezoeken en workshopreeksen voor scholieren en andere jongeren.
 

HF Lab Workshops 

Voor IMC Weekendschool, Hyperion Lyceum, Gerrit van der Veen College en Life Skills ontwikkelde het Holland Festival op maat gemaakte programma’s met onder andere de dansworkshops voguing, butoh en ‘Wat draag je?’ over identiteit en fashion. Daarnaast kregen deelnemers kijkjes achter de schermen, meet & greets met Trajal Harrell en creatieve opdrachten die geënt zijn op het festivalprogramma. 

 

Een groep jongeren van de IMC Weekendschool bezocht de opening en dansvoorstelling Cyber Subin van choreograaf Pichet Klunchun en de voorstelling Caen Amour in het Stedelijk Museum van Trajal Harrell. Ze kregen een uniek kijkje achter de schermen in het Stedelijk, een rondleiding door twee Blikopeners en ontmoetten Harrell. 

 

Jongeren van de naschoolse organisatie Life Skills leerden in een driedaags programma het festival beter kennen. Ze namen een kijkje achter de schermen, volgden een voguing workshop en bezochten de jongerenvoorstelling WAKKA (zie verderop) en een Visit in Welcome to Asbestos Hall 

 

Voor 54 leerlingen van het Hyperion Lyceum ontwikkelden het festival een tweedaags workshopprogramma, en voor de dans- en theaterklas van het Gerrit van der Veen College een serie workshops voguing en butoh. 

 

HF Lab Programmamakers & HF Lab x DEGASTEN: WAKKA 

In samenwerking met DEGASTEN verdiepten twaalf HF Lab-programmamakers zich in het werk van Trajal Harrell en het thema identiteit. In tien sessies werkten zij toe naar een eigen performance: WAKKA. Een performance die dans, theater en mode combineert, over de weg die je hebt gelopen en hoe deze je heeft gevormd tot wie je nu bent – en wie je nog wil worden.  

 

Deze performance bleef niet onopgemerkt. Gepresenteerd als volwaardig festivalonderdeel, waren de try-out en twee voorstellingen snel uitverkocht en VPRO filmde het maakproces van WAKKA voor één van de Holland Festival-uitzendingen én bezocht WAKKA voor een online item met Cesar Majorana en Daniël Kolf.  

 

HF Lab Productieteam 

Dertien mediaredactie-studenten van het Mediacollege maakten in de aanloop naar het festival content over HF Lab en het festival. Ze interviewden het Holland Festivalteam, gaven festivaltips, volgden de HF Lab-jongeren en deelden hun mening over het festival. 

 

HF x CvA: On-site  

Twaalf conservatoriumstudenten van klassiek, pop, live electronics, jazz en oude muziek namen een diepe duik in het Holland Festival. Via masterclasses, sessies met het festivalteam, voorstellingsbezoeken (From Dust, Blind Date Trajal Harrell & Craig Taborn, repetitie Atlas Orkest, Ring of Our Time, Extra Life) en ontmoetingen met makers, ontdekten ze wat het festival te bieden heeft. On-site is een gloednieuw programma in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam (CvA).  

 

HF x UvA: Writers Residency 

Acht dramaturgiestudenten van de Universiteit van Amsterdam schreven hun indrukken op over festivalvoorstellingen als From Dust, Ring of Our Time, Trilogia Cadela Força – Capítulo II: The Brotherhood, Otemba – Daring Women en Visits in Welcome to Asbestos Hall 

 

De residency ging van start met een panel over digitale technologie in de podiumkunsten met Michel van der Aa, Len Maessen, Saskia de Haas en Domein voor Kunstkritiek. Er werden vragen gesteld als: hoe reflecteer je op hybride vormen? Wat zijn de uitdagingen? Wat leren we van gamekritiek? De studenten volgden het festival van dichtbij en leverden binnen 24 uur na het zien van een voorstelling hun eerste reflecties, die ze met elkaar uitwisselden voor feedback. De definitieve teksten verschijnen onder andere op de website van het Holland Festival. 

 

JINC Bliksemstage 

Leerlingen van de Koninklijke Visio, een school voor leerlingen met een visuele beperking, doken een dag in de wereld van het festival. Ze ontmoeten het Holland Festival-team, kregen een rondleiding door het Muziekgebouw en programmeerden hun eigen ‘festival in één dag’.  

 

Eiwerk 

Twintig deelnemers van Eiwerk, een muziekcentrum voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, bezochten The Anatomy of the Orchestra - Drone Refractions van Paraorchestra in Het Concertgebouw. Naar aanleiding van dit voorstellingsbezoek richt Eiwerk een eigen zomerorkest op onder leiding van docent Viktor Griffioen. 

 

Voorstellingsbezoeken 

Leerlingen en studenten van onder andere het Geert Groote College, Barlaeus Gymnasium, ArtEZ Zwolle, Otto Falckenberg Schule, Toekomst Muziek, Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht brachten een bezoek aan voorstellingen in het Holland Festival. 

 

Stage- en werkervaringsplaatsen 

Ook binnen de organisatie van het Holland Festival is plaats voor jonge mensen in de vele stage- en werkervaringsplaatsen die we aanbieden. Er werkten dit jaar stagiaires op de afdelingen, development, productie en techniek en voor het eerst ook bij de educatieafelding. 

HF Lab wordt mede mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation. Holland Festival als leeromgeving wordt in 2025 ondersteund door Fonds 21. 

 

terug naar de Terugblik