Ga naar de hoofdcontent

HF Young Circle


Het HF Youngprogramma wordt samengesteld door de HF Young Circle: tien jonge professionals en studenten, allen cultuuravonturiers tussen 24 en 40 jaar oud. 

Zij helpen jou kiezen uit het overweldigende programma van het Holland Festival. Het maakt niet uit of je een cultuurgroentje, nieuwsgierige, twijfelaar, liefhebber of veelvraat bent. De HF Young Favourites bevatten voor elk wat wils. De keuze bestrijkt de verschillende kunstvormen, makers en locaties en zowel grote namen als nieuwe sterren komen aan bod. 

Naast de Favourites presenteert de Circle ook contextactiviteiten, zoals de HF Young Night, de HF Young Bookclub en HF Young TALKS in aanloop naar én tijdens het festival in juni. De HF Young Circle zorgt ervoor dat je andere perspectieven leert kennen en mensen ontmoet die je nergens anders tegenkomt. 

Dit is de HF Young Circle

Guillaume Brooks is werkzaam als sales executive en houdt er in zijn vrije tijd van om Qi gong, wing chun en meditatie te beoefenen. Guillaume was in zijn schooltijd leerling op de IMC Weekendschool, waar hij nu als alumnus nog altijd bij betrokken is. Hij sloot zich in 2022 aan bij de HF Young Circle. Hij heeft zin om het Holland Festival via HF Young te leren kennen en er op zijn eigen manier een mooie bijdrage aan te leveren. 

Che-Sheng Wu is slagwerker, mimespeler en acteur. In de afgelopen jaren specialiseerde hij zich in fysieke theaterperformance. De unieke combinatie tussen klassieke en moderne percussie en mime geeft hem de vrijheid om zich te bewegen binnen een raamwerk van kleurrijke producties. Che-Sheng liet zich in 2021 in zijn eerste bezoek aan het Holland Festival helemaal leiden door de HF Young Favourites en was meteen hooked! Sinds het najaar van 2021 is hij onderdeel van de HF Young Circle. 

Basak Layic is scenarioschrijfster, toneelschrijfster en performer. Na haar theaterdebuut op het Amsterdam Fringe Festival met the Millennial Immigrant, heeft ze zich gericht op het binnenhalen van verschillende publieksprofielen in theaterzalen. Ze hoopt deze aanpak voort te zetten in de HF Young Circle. Ze gelooft dat kunst als een lijm kan zijn die verschillende, soms zelfs gepolariseerde mensenmassa’s samenbrengt. Basak sloot zich in het najaar van 2021 aan als lid van de HF Young Circle.

Basak over het Holland Festival: “Het uiteenlopende programma dat het Holland Festival elk jaar presenteert, blijft indruk op me maken. De verschillende kunstenaars die ik er tot nu toe zag, inspireerden mij in mijn werk, maar ook als persoon. Ik zou graag zien dat het Holland Festival een nog groter publiek bereikt, zodat meer mensen dat magische en transformerende gevoel kunnen ervaren." 

Norman Vladimir Smith (1981) is muzikant, singer-songwriter en stemacteur. Op dit moment deelt Norman zijn ervaringen als expat én millenial in Amsterdam via zijn podcast Comparing the Contrast, waarin onder andere onderwerpen als imposter syndrome, isolatie en dankbaarheid voorbijkomen.

HF Highlight tot nu toe: 'Het was een unieke ervaring om in 2019 aus LICHT bij te wonen. Dat was ongelooflijk en heel speciaal!' 

Martha Visser (1988) houdt zich als advocate bezig met zaken over kunst, kwesties in de creatieve sector en intellectueel eigendom. Als een echte millennial staat haar huis vol planten en drinkt ze graag havermelk cappuccino’s, terwijl ze de krant leest. Via HF Young hoopt ze meer jonge mensen de mooie, nieuwe en soms verontrustende voorstellingen van het Holland Festival te laten ontdekken.

Martha’s ideale Holland Festival: 'Dat is voor mij deels een feest der herkenning, deels een reis buiten mijn comfortzone, een kans om dingen te zien, waar ik anders waarschijnlijk niet naartoe zou gaan.' 

Omar de Jong (1997) studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie heeft hij een grote belangstelling voor kunst. In de lockdown van 2020 ontdekte Omar zijn passie en talent voor keramiek. Je kunt zijn creaties bewonderen via zijn instagramaccount Zero.Ceramics. Omar is sinds 2018 onderdeel van de HF Young Circle, waar hij met zijn frisse blik zijn favoriete voorstellingen onder de aandacht brengt.

HF Highlight tot nu toe: HF Young Kick Off in Galerie Ron Mandos. 'Het was de HF Young Kick Off voor het Holland Festival 2020. In samenwerking met Galerie Ron Mandos hadden we rondom de HF Young Favourites een fantastische avond georganiseerd. In de korte presentaties kregen wij als Circle-leden de kans om onze liefde direct te delen. Ten slotte was de borrel. Na sluitingstijd borrelen in Galerie Ron Mandos was een onvergetelijke ervaring.' 

Toni Pape (1983) is onderzoeker en docent aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment werkt Toni aan een boek dat de verdwijningspraktijken in de media, met name in videogames, onderzoekt. Een deel van dit onderzoek is hier gepubliceerd. Kom je Toni op het Holland Festival tegen? Knoop dan een gesprek met hem aan door je vreemdste gedachte met hem te delen!

HF Highlight tot nu toe: 'Ik denk vaak terug aan The Head & The Load van William Kentridge, Phillip Miller, Thuthuka Sibisi en Gregory Maqoma (Holland Festival 2019). En dat herinnert mij dan ook weer aan de prachtige tentoonstelling If We Ever Get To Heaven die Kentridge in het EYE Filmmuseum had.'

Andrea Kristić (1986) studeerde in 2009 af in fashion design aan Artez in Arnhem. Sinds 2021 is Andrea ontwerpdocent bij Amsterdam Fashion Instituut. Andrea kwam als bezoeker van de HF Young selecties in aanraking met het Holland Festival en gaf aan graag zelf ook mee te willen denken over het programma. Sinds 2019 is Andrea onderdeel van de HF Young Circle. Andrea is gefascineerd door de intimiteit en directheid van de (feministische) body-artbeweging van de jaren 70 en is veel bezig met de betekenis van appropriation als kunstvorm.

Andrea’s ideale Holland Festival: 'Het ideale festival weet mij elke keer te verrassen met een programmering die de tijdsgeest aan de orde stelt en ons aan het denken zet over waar we zijn, wie we zijn en waar we heen moeten.' 

Sheila Verdegaal (1989) is werkzaam als Gallery Manager bij kunstgalerie Galerie Ron Mandos in Amsterdam. In haar vrije tijd bezoekt Sheila graag galerieën en musea en stapt ze zodra het kan op de trein naar Parijs met haar vriendinnen. Sheila is gek op videokunst en groot fan van de Belgische multidisciplinaire kunstenaar Hans Op de Beeck. In 2020 sloot Sheila zich aan bij de HF Young Circle.

HF Highlight tot nu toe: 'De HF Young Kick Off in 2020. Tijdens deze avond genoot ik in vogelvlucht van wat het festival te bieden heeft aan jonge en enthousiaste kunst- en cultuurliefhebbers. Ik kreeg veel inspiratie en energie van de gepresenteerde voorstellingen.' 

Arnoud Haverlag (1984) is ondernemer en medeoprichter van o.a. textielinnovatiestudio BYBORRE. Tijdens zijn studie economie begon hij zijn eerste internetbedrijf: Marvia. Sindsdien is Arnoud betrokken geweest bij de oprichting van verschillende techbedrijven met een focus op een positieve impact op maatschappij en milieu, waaronder Backspace (startup voor impactbedrijven), Soverin (eerlijke email) en momenteel BYBORRE. Met een passie voor de samenkomst van positieve impact en creativiteit, hoopt Arnoud de HF Young Circle maximaal te kunnen ondersteunen. 

Arnoud over het Holland Festival: 'Een waanzinnig kunstplatform. Als lid van de HF Young Circle hoop ik bij te dragen om een nieuwe generatie in aanraking te laten komen met uitzonderlijke podiumkunsten.'