Over HF

Informatie over Holland Festival.

Wij geloven dat kunst een wezenlijk en onmisbaar bestanddeel van het leven vormt of zou moeten vormen. Om haar intrinsieke kracht en waarde als ‘kunst om de kunst’, maar ook omdat kunst mens- en wereldbeelden kan tonen die onze blik veranderen en verrijken.

Kunstenaars die wij uitnodigen, werken internationaal, overschrijden vaak de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, schuwen het grote gebaar niet en staan middenin de maatschappij. Naast het presenteren van grote namen zoals Igor Stravinsky en Karlheinz Stockhausen, Robert Wilson en Fairouz, is het festival er op gericht om de nieuwe sterren te presenteren. In de afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld Simon Stone, Christiane Jatahy en Joël Pommerat. In 2018 introduceerde het festival in Nederland: de Franse theaterregisseur Caroline Guiela Nguyen met Saigon, de Frans-Vietnamese choreografe Anne Nguyen (Kata en Danse des guerriers de la ville) en de Franse regisseur Mohamed El Khatib met het documentaire werk Stadium

Het Holland Festival zorgt voor onvergetelijke ervaringen, en toont via de verbeelding van de kunstenaars een glimp van wat of hoe de wereld is en zou kunnen zijn. Het festival biedt ‘serious pleasure’ aan een nieuwsgierig, breed en divers publiek.

RAAD VAN TOEZICHT
Martijn Sanders, voorzitter
Gert-Jan van den Bergh
Mavis Carrilho
Jet de Ranitz
Tom de Swaan
Astrid Helstone

DIRECTIE
Annet Lekkerkerker, directeur


PROGRAMMERING
Annemieke Keurentjes, programming director theater & dans
Jochem Valkenburg, programming director muziek en muziektheater
Ravian van den Hil, programmamaker

COMMUNICATIE & MARKETING
Norbert Bode, hoofd
Moniek de Zeeuw
Erna Theys
Gertjan Pruim
Runa Stam, ticketingcoördinator
Veroniek Geerts, ticketing
An De Ridder, perschef
Vincent Kouters, tekstschrijver
Henny Knap-Go, archivaris
Kenza Cruden, stagiaire
Suzanne Wolfert, stagiaire
Loïc de Jong, stagiair


DEVELOPMENT
Leonie Kruizenga, hoofd
Esther van der Veldt
Liza Meulenbroek
Ghislaine Huizinga
Manon Schreurs, HF Young
Berbe Maltha, stagiaire

PRODUCTIE
Han van Poucke, hoofd
Sigi Giesler, artistiek producer/coordinator aus LICHT 2019
Ad van der Koog
Hidde Bisschop
Ilaria Forciniti
Rosa Hendriks
Djoere de Jong
Levar Matroos
Hans Oosterhaven
Peter Poel
Romy Rigter
Amanda Kool
Linda Mathijssen
Sarah Faye van der Ploeg
Minke Voorn
David Frerichs, stagiair 

TECHNISCHE PRODUCTIE
Peter Romkema, coördinator
Tiedo Wilschut
Wannes van der Veer
Erik Borgman, boventiteling


FINANCIËN
Servaas Hensen, hoofd
Joke van der Helm
Ellen Bijsterbosch

BUREAUMANAGEMENT
Rianne Meehan, directiesecretaresse 
Marian van Wijngaarden

Martijn Sanders, voorzitter
Martijn Sanders was tot 2006 directeur van het Concertgebouw Amsterdam en is sindsdien als adviseur en/of toezichthouder betrokken bij diverse bedrijven en instellingen. Op 11 maart 2009 is Martijn Sanders benoemd tot voorzitter van het bestuur, nu Raad van Toezicht, van Stichting Holland Festival. De voorzitter van de Raad van Toezicht is tevens voorzitter van de Board of Governors die op 3 juni 2010 is opgericht.
Naast dit voorzitterschap bekleedt Sanders ook de volgende functies: bestuursvoorzitter van de Rembrandt Vereniging, het Internationaal Franz Liszt Piano Pianoconcours; voorzitter Stichting Erasmusprijs en Intermusica, lid bestuur Armando Stichting en Gergiev Festival Rotterdam; member of the Artistic Committee of the Borletti-Buitoni Trust Foundation en lid College van Toezicht op het Auteursrecht. Sinds medio 2014 is hij tevens als senior associate verbonden aan het bureau Efesai (voorheen Wonderbird). 

Gert-Jan van den Bergh
Gert-Jan van den Bergh is oprichter van Berg Stoop & Sanders Advocaten te Amsterdam en voorzitter van het Bestuur van de Stichting Jan Pietersz.Huis. Voorheen was hij werkzaam bij Olwine Connely Chase O’Donell Wyher in New York en bij Stibbe in de praktijkgroep Intellectuele Eigendom. Daarnaast was hij Raadsheer Plaatsvervanger Hof Amsterdam, Voorzitter bestuur Prins Bernhard Cultuurfonds afd. Amsterdam, lid bestuur van de Stichting Het Rembrandthuis Amsterdam, lid bestuur van het Orkest Amsterdam Sinfonietta, lid bestuur Vrienden van het Nexus Instituut en van The International Gustav Mahler Foundation. 

Mavis Carrilho
Mavis Carrilho is zelfstandig adviseur en executive coach. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring als organisatieadviseur en interim-manager in de profit- en non-profitsector. Op 10 september 2010 is Mavis Carrilho toegetreden tot bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, is zij voorzitter van de Week van de Amateurkunst en penningmeester van Stichting Julius Leeft. Verder is zij commissaris bij woningcorporatie Ymere. 

Jet de Ranitz
Jet de Ranitz is Voorzitter College van Bestuur, van Hogeschool Inholland. Voorheen bekleedde zij onder andere de volgende functies: Voorzitter College van Bestuur van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Zakelijk Directeur van het Nederlands Dans Theater te Den Haag en directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Tilburg University. Huidige nevenfucties zijn ondermeer: Lid Regiegroep ‘Agenda Stad’, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Voorzitter Jury Excellente Scholen, Inspectie van het Onderwijs.

Tom de Swaan
Tom de Swaan is Chairman of the Board of Directors van Zurich Insurance Group. Hij is Vice-Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke DSM N.V., Voorzitter Raad van Toezicht van het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kankerinstituut, Chairman van de Board of Trustees van het van Leer Jerusalem Institute. Hij is bovendien lid van het Bestuur cq  Raad van Toezicht van diverse culturele instellingen (Holland Festival, Liszt Concours, Erasmus Prijs). De heer de Swaan was in het verleden naast zijn professionele werkzaamheden reeds actief bestuurlijk betrokken bij vele theater-, muziek- en culturele organisaties zoals o.a. het Joods Historisch Museum, de Nederlandse Opera, het Concertgebouworkest, het Muziektheater en de Vereniging Hendrick de Keyser.

Annet Lekkerkerker

Annet Lekkerkerker is sinds 1 oktober 2009 zakelijk directeur van Stichting Holland Festival, en sinds augustus 2018 algemeen directeur. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Muziek- en Danscentrum den Haag, bestuurslid van de Sikkens Foundation, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Stichting Toneelschuur/Toneelschuurproducties. Zij heeft zitting in de NTR Adviesraad en de commissie van Advies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is voorzitter van het ACI (Amsterdams overleg Culturele Instellingen).

Jaarverantwoording

Jaarverantwoordingen worden na goedkeuring van de account gepubliceerd. Aan de rechterkant van de pagina is de jaarverantwoording in PDF te openen.

Beleidsplan

Het beleidsplan 2017 - 2020 van het Holland Festival is aan de rechterzijde van de pagina in in PDF te openen.

Eerste voorstelling

De eerste voorstelling van het Holland Festival vond plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Uitgevoerd werd Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting)

Genres

Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Locaties / accommodaties 2014

Muziekgebouw aan 't IJ, Nationale Opera & Ballet, Stadsschouwburg Amsterdam, Westergasfabriek (Zuiveringshal West, Transformatorhuis, Gashouder), Het Concertgebouw, Koninklijk Theater Carré, Ziggo Dome, Bimhuis, Theater Bellevue, Amsterdam Roest / Van Gendthallen, Food Center Amsterdam, Looiersgracht 60, Oosterpark, DoubleTree by Hilton Hotel, Vondelpark Openluchttheater, Universiteitstheater, SPUI25 EYE, Comedy Theater in de Nes, De Nieuwe Anita, CREA, ICK-studio, passage Rijksmuseum Amsterdam.

Aantal bezoekers

Jaar  Periode

Aantal producties / voorstellingen

Aantal bezoekers  Toelichting
2015 30 mei - 23 juni  45 producties, 100 voorstellingen  69.000  
2014 1 - 29 juni

56 producties, 159 voorstellingen

115.000  inclusief 33.000 bezoekers van War Horse
2013 1 - 28 juni

47 producties, 112 voorstellingen

69.500  
2012 1 - 28 juni 52 producties, 120 voorstellingen 74.000  
2011 1 - 26 juni 52 producties, 164 voorstellingen 86.026  
2010 1 - 23 juni 53 producties, 112 voorstellingen 69.408  
2009 4 - 28 juni 39 producties, 94 voorstellingen 73.139  
2008 31 mei - 22 juni 43 producties, 93 voorstellingen 71.593  
2007 29 mei - 24 juni 42 producties, 92 voorstellingen 70.431 60-jarig jubileum
2006 2 - 25 juni 42 producties, 101 voorstellingen 65.000  
2005 1 - 26 juni 36 producties, 71 voorstellingen 65.765  
2004 4 - 27 juni 29 producties, 77 voorstellingen 95.450 incl. Amsterdam Roots Festival
2003 5 - 29 juni 36 producties, 177 voorstellingen 105.362 incl. Amsterdam Roots Festival
2002 7 - 22 juni 9 producties, 22 voorstellingen 71.054 kleine editie, incl. Amsterdam Roots Festival

Holland Festival zoekt tijdelijke festivalmedewerkers
20 mei - 25 juni 2019


Holland Festival toont ieder jaar de beste podiumkunsten van over de hele wereld: Theater, dans, muziek, opera, film en beeldende kunst. Dankzij het Holland Festival worden internationaal geroemde voorstellingen naar ons land gehaald die anders aan Nederland voorbij zouden gaan. 

Bij het festival werkt een team van ongeveer 25 enthousiaste en bevlogen medewerkers en 100 tijdelijke festivalmedewerkers. In deze dynamische en inspirerende werkomgeving ben jij als tijdelijke medewerker onmisbaar voor het slagen van het festival. Bovendien krijg je zo een unieke inkijk achter de schermen van een internationaal podiumkunstenfestival. 

Voor komende editie zoeken wij representatieve, klantvriendelijke collega’s die affiniteit hebben met kunst en cultuur. Wij willen graag een afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving en zijn daarom op zoek naar meer diversiteit in ons medewerkersbestand. Solliciteren kan via het formulier onderaan deze pagina. 

Wij zoeken medewerkers voor de volgende functies: 

PRODUCTIEMEDEWERKER TECHNIEK

 • Ondersteuning bij laden en lossen;
 • Op- en afbouw van decors/tribunes/licht/geluid/etc.;
 • Schilderwerkzaamheden;
 • Assistentie bij changementen toneel en rekwisieten

 PRODUCTIEMEDEWERKER ALGEMEEN

 • Licht productiewerk variërend van schilderen tot het kopen van setbenodigdheden en catering/horeca ondersteuning

 PROMOTIEMEDEWERKER 

 • Kaartcontrole en informatieverstrekking aan publiek;
 • Verkoop van programmaboeken en merchandise;
 • Suppoosten bij kunstinstallaties;
 • Kaartverkoop op locatie;
 • Gastheer/-vrouw bij ontvangsten

 Functie-eisen

 • Je bent representatief, klantvriendelijk en hebt affiniteit met kunst en cultuur;
 • Je wilt op uurbasis werken;
 • Je hebt geen bezwaar tegen onregelmatige werktijden; de werkzaamheden vinden meestal plaats tussen 06.00 uur en 02.00 uur en soms ’s nachts;
 • Je bent voldoende inzetbaar gedurende de maanden mei en juni; de werkperiode is van 20 mei t/m 25 juni

Geboden

 • Voor de werkzaamheden geldt een vergoeding vanaf € 10,55 bruto (tot 23 jaar) en €12,45 bruto (vanaf 23 jaar);
 • Je krijgt een oproepkrachtenpas waarmee je met korting voorstellingen van het Holland Festival kunt bezoeken en er worden leuke medewerkersborrels georganiseerd;
 • Je krijgt een unieke kijk achter de schermen van bijzondere producties;
 • Je wordt onderdeel van een enthousiast en internationaal oproepkrachtenteam.

Interesse?

Reageren op deze vacature kan t/m vrijdag 29 maart via

holland-festival.homerun.co/tijdelijke-festivalmedewerker


De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de tweede week van april. Voor meer informatie kun je per e-mail contact opnemen met Minke Voorn, coördinator oproepkrachten, via [email protected]

Wij hebben op de productieafdeling van 1 mei t/m 28 juni plaats voor 2 stagiair(e)s voor het Holland Festival 2019

Holland Festival
Het Holland Festival is sinds 1947 het festival voor de internationale podiumkunsten in Nederland. Dankzij het Holland Festival worden internationaal geroemde voorstellingen op het gebied van opera, theater, dans en muziek naar ons land gehaald. Het is een toonaangevend festival dat met het Edinburgh International Festival, de Wiener Festwochen en het Festival d’ Avignon tot de belangrijkste Europese festivals wordt gerekend.

productieteam
Dit festival wordt georganiseerd door een springlevend productieteam, een dynamische combinatie van ervaren producenten en jonge heldere aanpakkers. Voor alle medewerkers geldt; dit is een fantastische plek om te werken en dat voel je. Hard werken in een enthousiasmerende teamgeest. Kortom: een stageplek die je niet gauw zult vergeten Veel OPP’ers gingen je al voor; er zijn er die na hun stage inmiddels tot de club van vaste terugkerende productieleiders van het festival behoren. Treed in hun voetsporen en join the team. 

werkzaamheden
Als stagiair(e) werk je nauw samen met een van de HF producenten. Het kan zijn dat je gekoppeld wordt aan de producent die het programma in de ITA (Internationaal Theater Amsterdam), of in het Muziekgebouw onder zijn/haar hoede heeft. Of je assisteert de producent die het programma op de Westergasfabriek produceert. Alles afhankelijk van het definitieve festivalprogramma 2019. Je ondersteunt hem/haar bij de laatste voorbereidingen voor het festival: het finetunen van festivalschema’s voor de festivallocatie(s), bijhouden van  lijsten voor en verzorging van catering, transporten, welkomst-  en infopakketten, pick-ups en transfers van en naar luchthaven en hotel, en alle andere noodzakelijke acties. 

Tijdens het festival ben je een belangrijke schakel in het opvolgen van alle taken om ervoor te zorgen dat het programma op de betreffende locatie soepel en plezierig verloopt, zowel voor als achter de schermen. Je zult zelfstandig een groot deel van de taken uitvoeren, maar altijd onder verantwoordelijkheid van de producent. 

Functie-eisen:

 • Enthousiaste houding
 • Leergierig
 • Stressbestendig
 • Gevoel voor humor

Begin je productiecarrière in 2019 en kom ons productieteam versterken in de periode 1 mei t/m 28 juni 2019. 

Interesse?
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met het productieteam via de mail: [email protected] of bel met Han van Poucke, hoofd productie, op 020-7882 106.