Over HF

Informatie over Holland Festival.

Wij geloven dat kunst een wezenlijk en onmisbaar bestanddeel van het leven vormt of zou moeten vormen. Om haar intrinsieke kracht en waarde als ‘kunst om de kunst’, maar ook omdat kunst mens- en wereldbeelden kan tonen die onze blik veranderen en verrijken.

Kunstenaars die wij uitnodigen, werken internationaal, overschrijden vaak de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, schuwen het grote gebaar niet en staan middenin de maatschappij. Naast het presenteren van grote namen zoals Igor Stravinsky en Karlheinz Stockhausen, Robert Wilson en Fairouz, is het festival er op gericht om de nieuwe sterren te presenteren. In de afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld Simon Stone, Christiane Jatahy en Joël Pommerat. In 2018 introduceert het festival in Nederland: de Franse theaterregisseur Caroline Guiela Nguyen met Saigon, de Frans-Vietnamese choreografe Anne Nguyen (Kata en Danse des guerriers de la ville) en de Franse regisseur Mohamed El Khatib met het documentaire werk Stadium

Het Holland Festival zorgt voor onvergetelijke ervaringen, en toont via de verbeelding van de kunstenaars een glimp van wat of hoe de wereld is en zou kunnen zijn. Het festival biedt ‘serious pleasure’ aan een nieuwsgierig, breed en divers publiek.

RAAD VAN TOEZICHT
Martijn Sanders, voorzitter
Gert-Jan van den Bergh
Mavis Carrilho
Ben Noteboom
Jet de Ranitz
Tom de Swaan

DIRECTIE
Annet Lekkerkerker, directeur


PROGRAMMERING
Annemieke Keurentjes, programming director theater & dans
Jochem Valkenburg, programming director muziek en muziektheater
Ravian van den Hil, programmamaker

COMMUNICATIE & MARKETING
Norbert Bode, hoofd
Erna Theys
Gertjan Pruim
Runa Stam, ticketingcoördinator
An De Ridder, perschef
Vincent Kouters, tekstschrijver
Henny Knap-Go, archivaris


DEVELOPMENT
Leonie Kruizenga, hoofd
Esther van der Veldt
Nicole Mooij

PRODUCTIE
Han van Poucke, hoofd
Sigi Giesler, artistiek producer/coordinator aus LICHT 2019
Ad van der Koog
Hidde Bisschop

TECHNISCHE PRODUCTIE
Peter Romkema, coördinator
Tiedo Wilschut


FINANCIËN
Servaas Hensen, hoofd
Joke van der Helm
Ellen Bijsterbosch

BUREAUMANAGEMENT
Rianne Meehan, directiesecretaresse 
Marian van Wijngaarden

Martijn Sanders, voorzitter
Martijn Sanders was tot 2006 directeur van het Concertgebouw Amsterdam en is sindsdien als adviseur en/of toezichthouder betrokken bij diverse bedrijven en instellingen. Op 11 maart 2009 is Martijn Sanders benoemd tot voorzitter van het bestuur, nu Raad van Toezicht, van Stichting Holland Festival. De voorzitter van de Raad van Toezicht is tevens voorzitter van de Board of Governors die op 3 juni 2010 is opgericht.
Naast dit voorzitterschap bekleedt Sanders ook de volgende functies: bestuursvoorzitter van de Rembrandt Vereniging, het Internationaal Franz Liszt Piano Pianoconcours; voorzitter Stichting Erasmusprijs en Intermusica, lid bestuur Armando Stichting en Gergiev Festival Rotterdam; member of the Artistic Committee of the Borletti-Buitoni Trust Foundation en lid College van Toezicht op het Auteursrecht. Sinds medio 2014 is hij tevens als senior consultant verbonden aan het bureau Wonderbird. 

Gert-Jan van den Bergh
Gert-Jan van den Bergh is oprichter van Berg Stoop & Sanders Advocaten te Amsterdam en voorzitter van het Bestuur van de Stichting Jan Pietersz.Huis. Voorheen was hij werkzaam bij Olwine Connely Chase O’Donell Wyher in New York en bij Stibbe in de praktijkgroep Intellectuele Eigendom. Daarnaast was hij Raadsheer Plaatsvervanger Hof Amsterdam, Voorzitter bestuur Prins Bernhard Cultuurfonds afd. Amsterdam, lid bestuur van de Stichting Het Rembrandthuis Amsterdam, lid bestuur van het Orkest Amsterdam Sinfonietta, lid bestuur Vrienden van het Nexus Instituut en van The International Gustav Mahler Foundation. 

Mavis Carrilho
Mavis Carrilho is zelfstandig adviseur en executive coach. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring als organisatieadviseur en interim-manager in de profit- en non-profitsector. Op 10 september 2010 is Mavis Carrilho toegetreden tot bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, is zij voorzitter van de Week van de Amateurkunst en penningmeester van Stichting Julius Leeft. Verder is zij commissaris bij woningcorporatie Ymere. 

Ben Noteboom
Ben Noteboom is op 11 januari 2012 benoemd tot lid van bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Hij is tevens bestuurslid bij de Stichting VUmc CCA, lid van de Raad van Commissarissen van Ahold, lid van de Raad van Advies NCOI en van de Raad van Advies van Right to Play. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Prioriteit Ordina.

Jet de Ranitz
Jet de Ranitz is Voorzitter College van Bestuur, van Hogeschool Inholland. Voorheen bekleedde zij onder andere de volgende functies: Voorzitter College van Bestuur van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Zakelijk Directeur van het Nederlands Dans Theater te Den Haag en directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Tilburg University. Huidige nevenfucties zijn ondermeer: Lid Regiegroep ‘Agenda Stad’, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Voorzitter Jury Excellente Scholen, Inspectie van het Onderwijs.

Tom de Swaan
Tom de Swaan is Chairman of the Board of Directors van Zurich Insurance Group. Hij is Vice-Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke DSM N.V., Voorzitter Raad van Toezicht van het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kankerinstituut, Chairman van de Board of Trustees van het van Leer Jerusalem Institute. Hij is bovendien lid van het Bestuur cq  Raad van Toezicht van diverse culturele instellingen (Holland Festival, Liszt Concours, Erasmus Prijs). De heer de Swaan was in het verleden naast zijn professionele werkzaamheden reeds actief bestuurlijk betrokken bij vele theater-, muziek- en culturele organisaties zoals o.a. het Joods Historisch Museum, de Nederlandse Opera, het Concertgebouworkest, het Muziektheater en de Vereniging Hendrick de Keyser.

Ruth Mackenzie
Ruth Mackenzie is sinds 2014 artistiek directeur van het Holland Festival. Daarnaast is zij tevens interim CEO en Creative Diretor van The Space in London (tot eind april) en adviseur 14-18 Now, Imperial war Museum London. In Groot-Brittannië bekleedt zij de volgende nevenfuncties: voorzitter Improbable, bestuurslid Cass Foundation, lid Tate Modern Advisory Council, lid National Campaign for the Arts en lid Warwick Commission. 

Annet Lekkerkerker

Annet Lekkerkerker is sinds 1 oktober 2009 zakelijk directeur van Stichting Holland Festival. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Muziek- en Danscentrum den Haag, bestuurslid van de Sikkens Foundation, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Stichting Toneelschuur/Toneelschuurproducties. Zij heeft zitting in de NTR Adviesraad en de commissie van Advies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is voorzitter van het ACI (Amsterdams overleg Culturele Instellingen).

Jaarverantwoording

Jaarverantwoordingen worden na goedkeuring van de account gepubliceerd. Aan de rechterkant van de pagina is de jaarverantwoording in PDF te openen.

Beleidsplan

Het beleidsplan 2017 - 2020 van het Holland Festival is aan de rechterzijde van de pagina in in PDF te openen.

Eerste voorstelling

De eerste voorstelling van het Holland Festival vond plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Uitgevoerd werd Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting)

Genres

Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Locaties / accommodaties 2014

Muziekgebouw aan 't IJ, Nationale Opera & Ballet, Stadsschouwburg Amsterdam, Westergasfabriek (Zuiveringshal West, Transformatorhuis, Gashouder), Het Concertgebouw, Koninklijk Theater Carré, Ziggo Dome, Bimhuis, Theater Bellevue, Amsterdam Roest / Van Gendthallen, Food Center Amsterdam, Looiersgracht 60, Oosterpark, DoubleTree by Hilton Hotel, Vondelpark Openluchttheater, Universiteitstheater, SPUI25 EYE, Comedy Theater in de Nes, De Nieuwe Anita, CREA, ICK-studio, passage Rijksmuseum Amsterdam.

Aantal bezoekers

Jaar  Periode

Aantal producties / voorstellingen

Aantal bezoekers  Toelichting
2015 30 mei - 23 juni  45 producties, 100 voorstellingen  69.000  
2014 1 - 29 juni

56 producties, 159 voorstellingen

115.000  inclusief 33.000 bezoekers van War Horse
2013 1 - 28 juni

47 producties, 112 voorstellingen

69.500  
2012 1 - 28 juni 52 producties, 120 voorstellingen 74.000  
2011 1 - 26 juni 52 producties, 164 voorstellingen 86.026  
2010 1 - 23 juni 53 producties, 112 voorstellingen 69.408  
2009 4 - 28 juni 39 producties, 94 voorstellingen 73.139  
2008 31 mei - 22 juni 43 producties, 93 voorstellingen 71.593  
2007 29 mei - 24 juni 42 producties, 92 voorstellingen 70.431 60-jarig jubileum
2006 2 - 25 juni 42 producties, 101 voorstellingen 65.000  
2005 1 - 26 juni 36 producties, 71 voorstellingen 65.765  
2004 4 - 27 juni 29 producties, 77 voorstellingen 95.450 incl. Amsterdam Roots Festival
2003 5 - 29 juni 36 producties, 177 voorstellingen 105.362 incl. Amsterdam Roots Festival
2002 7 - 22 juni 9 producties, 22 voorstellingen 71.054 kleine editie, incl. Amsterdam Roots Festival

tijdelijke medewerker fondsen afdeling development

Wegens een zwangerschaps- en ouderverlof zoekt de afdeling development van het Holland Festival een tijdelijke medewerker fondsen.
15 november 2018 – 15 augustus 2019, 80% (vier dagen per week)

Holland Festival
Ieder jaar in juni haalt het Holland Festival het beste wat er in de wereld te zien is aan podiumkunsten naar Amsterdam. Het Holland Festival presenteert wereldberoemde makers en introduceert veelbelovende artiesten in Nederland en biedt Nederlandse mid-career kunstenaars een internationaal podium. Al vanaf de oprichting in 1947 wordt het Holland Festival mede mogelijk gemaakt door aanvullende private inkomsten.

Afdeling development
De afdeling development is verantwoordelijk voor het verwerven van private inkomsten en het onderhouden van de relaties met de samenwerkingspartners die het Holland Festival reeds steunen. De afdeling zorgt voor ongeveer 28% van de inkomsten van het totale budget. De afdeling bestaat uit drie personen met ieder een eigen aandachtsgebied voor het werven van private inkomsten. 

Taken medewerker fondsen
De medewerker fondsen is een aansprekend gezicht van het Holland Festival met als belangrijkste taak het verwerven van bijdragen van private fondsen (nationaal & internationaal) en het activeren, invullen en onderhouden van bestaande samenwerkingen.

Van de medewerker wordt een grote mate van zelfstandigheid verwacht bij de ontwikkeling, planning en uitvoering van beleid gericht op de werving van bijdragen van private fondsen. De medewerker legt en onderhoudt daarbij zelfstandig contacten met fondsen. De medewerker is verantwoordelijk voor het monitoren en nakomen van lopende afspraken met partners. Binnen de organisatie overlegt de medewerker regelmatig met collega’s om met hun input fondsenaanvragen zo kansrijk mogelijk te maken. Dit zijn bijvoorbeeld collega’s van de afdelingen communicatie & marketing, programmering, productie en bureaumanagement.

De medewerker coördineert in samenwerking met de fondsen die het Holland Festival steunen ontvangsten, marketingacties en zichtbaarheid tijdens het festival. De medewerker is tevens gastheer, -vrouw tijdens ontvangsten, evenementen en rondleidingen die het Holland Festival gedurende het jaar en tijdens het festival organiseert voor sponsors, fondsen en donateurs.

De medewerker is verantwoordelijk voor het bijhouden van logo-overzichten en het nakomen van afspraken wat betreft logovermelding van alle partners van het festival. 

Wij zoeken jou > profiel medewerker fondsen
Jij bent die doelgerichte specialist die minstens twee jaar ervaring heeft met het werven van private fondsen voor een non-profit (kunst) organisatie. Vanzelfsprekend heb je affiniteit met het Holland Festival. Je hebt minimaal een HBO werk- en denkniveau. Jouw Nederlandse uitdrukkingsvaardigheid is zowel mondeling als schriftelijk uitstekend en je kunt een aanvraag vanaf het begin opzetten en brengen tot een volledig en overtuigend geheel. Je bent een teamspeler, hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bent servicegericht, secuur en je regelt de zaken tot in de puntjes.


Wij bieden:
• Een dynamische, inspirerende werkomgeving met leuke collega’s;
• Een tijdelijke aanstelling van acht maanden, tijdens een ambitieus festivaljaar;
• Het Holland Festival heeft een eigen personeelsregeling; deze functie valt in schaal IV (minimaal € 2.213 – maximaal € 3.284 op fulltime basis) en is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Heb je interesse?
Reageer vóór maandag 1 oktober 2018 met een motivatiebrief en CV ter attentie van Leonie Kruizenga naar [email protected]

stagiair(e) afdeling Development

Wil jij werkervaring opdoen bij het grootste, internationale podiumkunstenfestival in Nederland?  Wil je meer leren over fondsen- en sponsorwerving in de culturele sector? Het Holland Festival zoekt een stagiair(e) voor de afdeling development. 

Holland Festival
Ieder jaar in juni haalt het Holland Festival het beste wat er in de wereld te zien is aan podiumkunsten naar Amsterdam. Het Holland Festival presenteert wereldberoemde makers, introduceert veelbelovende artiesten in Nederland en biedt Nederlandse kunstenaars een internationaal podium. Al vanaf de oprichting in 1947 wordt het Holland Festival mede mogelijk gemaakt met steun van donateurs, fondsen en bedrijfssponsoren.

Development
De afdeling development richt zich op het verwerven van financieel draagvlak bij particulieren, bedrijven en fondsen. Mede dankzij deze essentiële steun wordt de internationale programmering van het Holland Festival mogelijk gemaakt. De afdeling development zoekt een stagiair(e) die ondersteuning biedt bij het ontwikkelen en indienen van aanvragen bij fondsen, het doen van research en bij algemene werkzaamheden van de afdeling. Tijdens de stage leer je de werkzaamheden van de afdeling development en de organisatie als geheel goed kennen.

Stageperiode
Stageperiode: 3-6 maanden
Start:                 bij voorkeur in oktober 2018
Aantal uur:      24 uur in de week

Je werkzaamheden bestaan uit:
-       Ondersteunen bij het ontwikkelen, schrijven en indienen van fondsenaanvragen voor
        het Holland Festival in 2019 en de afronding van aanvragen van de editie 2018;
-       Onderzoek doen naar potentiële nieuwe fondsen, sponsors en particuliere donateurs;
-       Algemene ondersteuning ten behoeve van de afdeling development.

Profiel:
-       Geïnteresseerd in cultureel ondernemerschap;
-       Bezig met een relevante HBO- of WO opleiding (Bachelor en Master);
-       Zelfstandig en proactief kunnen werken, er is ruimte voor initiatief;
-       Kunnen werken binnen een team;
-       Goede communicatieve en organisatorische vaardigheden;
-       Representatief omdat je in gesprek gaat met partners en (potentiele) Vrienden;
-       Flexibel en hands-on, sommige werkzaamheden vinden in de avonduren plaats;
-       Affiniteit met internationale podiumkunsten;
-       Je vindt het een uitdaging om mee te denken hoe het Holland Festival zijn (financiële)
        draagvlak kan vergroten;
-       Vloeiende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift. Wat kun je verwachten?
Wij bieden een inspirerende en leerzame werkomgeving binnen een klein team. Ons kantoor is gevestigd in het Muziekgebouw in Amsterdam. De stagevergoeding bedraagt € 450 bruto per maand, gebaseerd op fulltime werkzaamheden, € 270 voor 60% dienstverband.

Heb je interesse?
Stuur een motivatie en je CV voor 8 september naar Esther van der Veldt: [email protected]. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Esther van der Veldt, via telefoonnummer: 020 7882120.