Wat we doen

Wat we doen

Het Holland Festival is het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland en een van de oudste festivals in Europa. Het in 1947 opgerichte Holland Festival viert in 2023 het 76-jarig bestaan. 

Het festival vindt ieder jaar in juni, in en om Amsterdam plaats op verschillende locaties, binnen en buiten, grootschalig en intiem, online en offline.

Artistieke vernieuwing, innovatie en experiment
Artistieke vernieuwing, innovatie en experiment zijn de kernwaarden van het Holland Festival. Het festival toont grensverleggende voorstellingen van makers van over de hele wereld en nieuwe ontwikkelingen binnen de podiumkunsten die nergens anders in Nederland te zien zijn: van theater, dans, muziek, muziektheater en opera tot multidisciplinaire vormen en crossovers met beeldende kunst, digitale kunst, fotografie en film. Het festival weet daarmee een breed, nieuw en nieuwsgierig publiek aan zich te binden. Daarnaast werkt het samen met veel partners in en buiten Amsterdam, organiseert het talks, debatten, masterclasses, tentoonstellingen en presentaties, meet the artists, kijkjes voor- en achter de schermen, online streamings. Het biedt verdieping, verbreding, context en vermaak.  

Artist driven
Het Holland Festival is artist driven. Het zet de kunstenaars centraal en toont podiumkunst die zorgt dat je andere perspectieven kan zien, voelen of ervaren. Het festival neemt je via de vele (inter)nationale kunstenaars mee op avontuur, verrast en zet aan tot nadenken. 

Associate Artists
Sinds 2019 werkt het festival met associate artists. Zij tonen hun eigen werk en verkennen mogelijkheden voor verdieping van de programmering en een duurzame(re) verbinding tussen de kunstenaars en de stad. Het festival belicht behalve hun werk ook thema’s die voor hen van betekenis zijn, evenals aan hen gerelateerde kunstenaars. Eerdere associate artists waren Angélique Kidjo en Nicolas Stemann in 2022, Gisèle Vienne en Ryuichi Sakamoto in 2021, Bill T. Jones in 2020 en Faustin Linyekula en William Kentridge in 2019. De associate artist voor de 76e editie van het Holland Festival in 2023 is zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI.

Emily Ansenk, directeur Holland Festival: '2023 wordt het vijfde jaar waarin het Holland Festival samenwerkt met een of twee associate artists bij een deel van de invulling van het programma. Die samenwerking voegt elk jaar veel nieuwe, interessante thema’s en perspectieven toe aan het festival. We hebben inspirerende gesprekken met ANOHNI en kijken ernaar uit om haar werk, en het werk van kunstenaars die zij bewondert, naar Amsterdam te halen.'

Zelf het podium betreden heeft voor ANOHNI niet de grootste prioriteit, ze ziet haar rol als associate artist meer als intermediair: 'Ik verheug me op de samenwerking met het Holland Festival in 2023, omdat dit me de mogelijkheid biedt om niet alleen als kunstenaar maar ook meedenkend over de programmering vragen naar voren te brengen die centraal staan in mijn werk: Wat is er werkelijk aan de hand? Kunnen we ons een verandering van ons traject voorstellen, met meer vrouwelijke, minder patriarchale vormen van bestuur? Kunnen wij als Europeanen erkennen dat onze nalatenschap van wereldwijde verovering, slavernij en ontginning van grondstoffen de aarde naar een breekpunt heeft gedreven? En kan ieder van ons de nederigheid in zichzelf vinden om hulp te vragen? Als kunstenaar heb ik de emotionele, psychologische en spirituele gevolgen onderzocht van onze nabijheid tot ecologische instorting. Ik probeer het gewicht van de ramp die wij veroorzaken tot me te laten doordringen. Het ongemak te omarmen. Laten we dapper zijn en in onze verbeelding ruimte maken voor de empirische globale feiten waarmee we nu geconfronteerd worden. Laten we contact zoeken met diegenen die weten hoe je een meer symbiotische relatie met de rest van de natuurlijke wereld kunt hebben, en hen vragen om onze gids te zijn en ons te leiden.

Pandemie
2021 was bij uitstek het jaar waarin het Holland Festival liet zien wat het betekent om artist driven te zijn. Oftewel: de kunstenaars staan centraal. Het is de taak van het festival om hun werk te laten zien aan een groot en divers publiek, om ze te helpen dit werk te ontwikkelen en om ze, waar nodig, te ondersteunen. 

Deze missie is meer dan ooit van belang in een tijd vol onzekerheden en onduidelijkheden, die wereldwijd voortkwamen uit de coronapandemie en de bijbehorende maatregelen. Het Holland Festival bood in deze lastige tijd aan veel kunstenaars hoop. In 2020 kon het voor het eerst niet in fysieke vorm doorgaan. Het festival heeft in korte tijd een digitaal Holland Festival 2.0-2.0 opgetuigd, met de makers uit het programma van dat jaar. De beslissing om juist in 2021 een live, internationaal podiumkunstenfestival te organiseren was daarom een fundamentele.

Collectieve ervaring
Na maanden van binnen zitten, was een collectieve, fysieke kunstervaring voor iedereen meer dan ooit van belang. De internationale focus van het Holland Festival bij de samenstelling van het programma was eveneens groter dan ooit. De wereld die voor bijna iedereen was gereduceerd tot de huiskamer en het computerscherm werd door het Holland Festival vergroot en werd letterlijk op het podium in Amsterdam gepresenteerd. Het festival kreeg veel positieve reacties van het publiek en de kunstenaars, die vaak na lang wachten weer een live podium tot hun beschikking hadden. Hetzelfde gold voor de partners, de vele freelancers, oproepkrachten, medewerkers, leveranciers en de hele keten waar het festival deel van uitmaakt. 

Educatie
Het Holland Festival organiseert ook diverse educatieve activiteiten voor verschillende doelgroepen. Leerlingen en werknemers van uiteenlopende middelbare scholen en kunstvakopleidingen krijgen een kijkje voor en achter de schermen van het festival. Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden.