Ga naar de hoofdcontent

Laika

De Nationale Opera, Martijn Padding, P.F. Thomése

Tragische komedie in vier bedrijven

Robbert is een gevierd televisie-presentator, maar hij is de oppervlakkigheid van het wereldje waarin hij zich beweegt meer dan zat. Als zijn moeder hem herinnert aan zijn jongensdroom van een leven tussen de sterren, neemt hij contact op met kosmonaut Joeri Gagarin en de hond Laika, die nog steeds door de ruimte zweven. Robbert besluit zich bij hen te voegen in het heelal en dit aardse bestaan te verruilen voor de eeuwigheid. In vier zeer afwisselende akten laten componist Martijn Padding, librettist P.F. Thomése en regisseur Aernout Mik op een pakkende, spottende en prikkelende manier zien dat de wereld ook zonder televisie wel zal blijven doordraaien.

data

di 3 juni 2014 22:00

do 5 juni 2014 22:00

vr 6 juni 2014 22:00

za 7 juni 2014 22:00

zo 8 juni 2014 15:30

zo 8 juni 2014 21:00

taal & duur

  • Nederlands

  • Duur voorstelling niet bekend (inclusief een pauze)

Martijn Padding schreef in december 2012 aan de zangers: ‘De vier akten van de opera zullen heel verschillend worden. De eerste en de derde zijn extatisch en schieten alle kanten op, want ze spelen in de

Martijn Padding schreef in december 2012 aan de zangers: ‘De vier akten van de opera zullen heel verschillend worden. De eerste en de derde zijn extatisch en schieten alle kanten op, want ze spelen in de

vulgaire wereld van de televisiestudio. De tweede akte is donker van kleur en heeft een Psycho-achtige kant. De laatste akte wordt transparant, spaceachtig en buitenaards.’ Na het uitwerken van de eerste grove schetsen ging Padding met elke zanger afzonderlijk aan het werk, rekening houdend met ieders specifieke vocale ‘eigenaardigheden’.

Op prikkelende wijze drijven Padding en librettist P.F. Thomése de spot met de oppervlakkigheid van op kijkcijfers gefixeerde tv-shows. De bejubelde presentator Robbert kan er niet meer tegen: iedereen kent hem, maar hij weet zelf niet meer wie hij werkelijk is. Hij woont bovendien bij zijn dominante moeder, die het gebalsemde lijk van zijn vader in de woonkamer opgebaard heeft staan. Sinds zijn vroege jeugd verdiept Robbert zich in de kosmos; daar zal hij ook zijn bevrijding vinden.

Voor de enscenering heeft DNO de veelzijdige beeldend kunstenaar Aernout Mik geëngageerd. Hij regisseert zijn eerste opera (samen met Marjoleine Boonstra), ontwerpt tevens de decors (samen met Else de Bruijn) en de kostuums (samen met Elisabetta Pian). Robbert wordt gezongen door de geliefde bariton Thomas Oliemans (eerder Papageno in Die Zauberflöte), zijn moeder door de alt Helena Rasker (Legende, Guillaume Tell). De titelrol wordt vertolkt door een jongenssopraan, Gagarin door de bas Dennis Wilgenhof (Legende).

Het verhaal

I In een televisiestudio wordt de zoveelste aflevering van een talkshow voorbereid. De tv-kok Ricardo probeert met schunnige praatjes de grimeuse Grimelda te versieren. Zij heeft echter alleen maar oog voor Robbert, de presentator. Ook Trix Dominatrix, de 'kijkcijferkoningin', is verliefd op Robbert. Deze praat zichzelf moed in. Iedereen weet wie hij is, alleen hijzelf weet dat niet meer. Hij verlangt terug naar de tijd dat hij nog dromen had. De show begint.

II Ook Robberts moeder vindt dat hij iemand speelt die hij niet is, en dat hij zich niet gedraagt zoals zij hem had opgevoed. In de woonkamer staat een doodskist met daarin het gebalsemde lijk van Robberts vader. Zijn moeder wil dat hij de dode kust. Ze mist haar jongen die altijd bezig was met de sterrenhemel. In zijn kamer zoekt Robbert via een zendapparaat contact met de kosmonaut Joeri Gagarin en de ruimtehond Laika, die voor eeuwig door het heelal zweven. Gagarin nodigt Robbert uit zich bij hen te voegen.

III Trix Dominatrix en Grimelda kibbelen over Robbert. De kijkcijfers zijn dramatisch gedaald. Robbert is met zijn gedachten elders. Hij houdt zich niet aan zijn tekst en schopt het publiek scheldend en tierend de studio uit. Dan trapt hij de camera om en rent weg. Ricardo zit al klaar om hem op te volgen.

IV Gagarin en Laika komen Robbert halen. Het koor en de hele crew van de talkshow komen hem plechtig uitgeleide doen. Wanneer het aftellen voorbij is, blijft de tijd stilstaan, legt Gagarin uit. Robbert hoeft alleen maar los te laten. Het koor bezingt de finale ontsnapping van de helden.

Lees minder

Credits

muziek Martijn Padding libretto P.F. Thomése muzikale leiding Etienne Siebens regie Aernout Mik cast jongenssopraan n.n.b., Thomas Oliemans, Dennis Wilgenhof, Claron McFadden, Marcel Beekman, Helena Rasker, Marieke Steenhoek, Mattijs van de Woerd orkest Asko|Schönberg koor VocaalLAB productie De Nationale Opera coproductie De Nationale Opera, Holland Festival opdracht van De Nationale Opera met steun van Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds deze productie is mede mogelijk gemaakt met bijdrage van Johannes Vermeer Prijs, Pierre Audi

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door