Marc Bamuthi Joseph

Profile

Marc Bamuthi Joseph is een spoken word-artiest en schrijver van libretto’s en theaterteksten. In zijn poëtische werk onderzoekt hij sociale vraagstukken en culturele identiteit en koestert daarbij een rotsvast vertrouwen in empathie als belangrijkste element in een gemeenschap. Hij was een TED Global Fellow in 2017 en een van de eerste kunstenaars die door het nieuwe Guggenheim Social Practice initiatief werd ondersteund. Daarnaast ontving hij onder meer de prestigieuze United States Artists Rockefeller Fellowship. 

Zijn avondvullende productie red, black & GREEN: a blues uit 2011 werd genomineerd voor een Bessie Award 2013. Met peh-LO-tah, een stukwaarinvoetbal centraal staat, toerde hij drie jaar met veel succes door Noord-Amerika en stond onder meer in het Next Wave Festival in 2017. Ook schreef hij het libretto van Home in 7 voor het Atlanta Ballet en werkte samen met componist Daniel Bernard Roumain en regisseur/choreograaf Bill T. Jones aan We Shall Not Be Moved (2017). De samenwerking met Roumain zet hij in The Just and The Blind voort. Momenteel werkt hij aan In His Name, dat geïnspireerd is door de manier waarop de kerkgemeenschap in Charleston de bloedige aanslag in 2015 heeft verwerkt. 

Bamuthi is de programmadirecteur van de non-profitorganisatie Youth Speaks en medeoprichter van Life is Living, een nationale reeks van eendaagse festivals die verwaarloosde stadsparken een nieuw leven inblazen. Zijn essays zijn gepubliceerd bij Harvard Education Press. Momenteel is hij als vicepresident en artistiek directeur sociale impact betrokken bij het John F. Kennedy Center for the Performing Arts in Washington.