Woodkid

Profiel

Woodkid is de artiestennaam van Yoann Lemoine (16 maart 1983), een Franse zanger, videoclipregisseur en grafisch ontwerper. Hij regisseerde videoclips voor onder anderen Katy Perry, Taylor Swift en Lana Del Rey. In maart 2011 verscheen Iron, de eerste EP van Woodkid. Zijn debuutalbum The Golden Age kwam in maart 2013 uit. Sindsdien toert hij met zijn indrukwekkende show langs de grote zalen in wereldsteden als Londen, Parijs, New York en nu ook Amsterdam.

Woodkid maakt muziek die de grote gebaren niet schuwt. Hij wil zijn muziek 'zo groot als een wolkenkrabber' laten klinken, zoals hij het zelf eens heeft verwoord. Hij brengt zijn mix van opzwepende orkestrale pop en bezwerende neofolk dan ook groots, met theatrale drums, een vaste blazerssectie en indrukwekkende door hemzelf gecreëerde visuals die het publiek meenemen in een overweldigende, soms futuristische wereld die we ook kennen van de zeer gestileerde videoclips die hij maakte voor onder meer Iron en Run Boy Run.

Yoann Lemoine begon zijn carrière als animator en later reclame- en videoclipregisseur. Na een studie illustratie en animatie werkte Lemoine onder meer bij filmregisseur Luc Besson en voor Sofia Coppola. In 2010 ontving hij vijf Lions voor zijn Aids-bewustwordingscampagne Graffiti op het Cannes Lions Advertising festival. Als videoregisseur tekende hij voor videoclips van onder meer Moby, Katy Perry, Taylor Swift, Lana Del Rey, Drake en Rihanna. Lemoine kreeg in 2012 de prijs voor Best Director of the Year bij de MVPA Awards in Los Angeles en sleepte zes nominaties in de wacht bij de MTV Video Music Awards.

In maart 2011 verscheen het muzikale debuut van Woodkid: de Iron EP, gevolgd door de single Run Boy Run in mei 2012. De videoclip hiervoor, die Lemoine zelf regisseerde, leverde hem in 2013 een nominatie bij de Grammy Awards op. Het album The Golden Age kwam uit in maart 2013 en bereikte in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland top tien-noteringen.