Statement Holland Festival

Statement Holland Festival

1 maart 2022

Wij zijn diep geschokt door wat er nu in Oekraïne gebeurt en veroordelen deze oorlog ten zeerste. Onze steun en gedachten gaan uit naar alle slachtoffers van deze oorlog: Naar alle bewoners van Oekraïne, ongeacht hun taal, achtergrond en etniciteit.

Naar culturele instellingen die de deuren openen voor opvang van vluchtelingen. Naar alle moedige Russen die Poetins agressie hardop veroordelen.  

Het Holland Festival is 75 jaar geleden, in 1947 opgericht en presenteerde onder de titel ‘High Arts in the Low Lands’ in Amsterdam, Scheveningen, Den Haag en Rotterdam concerten, opera's en tentoonstellingen. In 1948 begon het eerste Holland Festival met de Debussy’s opera Pelléas et Mélisande in de Amsterdamse Schouwburg

Het idee was – zo vlak na de oorlog – dat met het tonen van nationale én internationale kunst de aandacht weer op internationale samenwerking en uitwisseling kon worden gericht. Kunst en kunstenaars, was de gedachte, konden het verscheurde Europa helen. Ook in andere landen werden internationale festivals opgericht.  

In de loop van de 75 jaar is de blik van het festival verruimd van Europa naar de hele wereld. Laat ons in deze heftige tijd juist de kracht van kunst en cultuur gebruiken, effectief en intelligent, om te verbinden.