Pina Bausch

Profiel

Pina Bausch werd geboren in 1940 in Solingen en stierf in 2009 in Wuppertal. Ze volgde haar dansopleiding aan de Folkwang School in Essen onder Kurt Jooss, waar ze technische perfectie bereikte. Kort nadat de regisseur van de theaters in Wuppertal, Arno Wüstenhöfer, haar vanaf de herfst van 1973 als choreografe aanstelde, herdoopte ze het ensemble tot het Tanztheater Wuppertal. Onder deze naam, die in het begin weliswaar controversieel was, kreeg het gezelschap geleidelijk aan internationale erkenning. De combinatie van poëtische en alledaagse elementen beïnvloedde de internationale ontwikkeling van de dans op beslissende wijze. Pina Bausch is een van de belangrijkste choreografen van onze tijd, aan wie een aantal van de grootste prijzen en onderscheidingen ter wereld werden toegekend.

De Pina Bausch Foundation werd in 2009 kort na het overlijden van Pina Bausch opgericht door haar zoon Salomon Bausch. De in Wuppertal gevestigde liefdadigheidsstichting bezit de rechten op de werken en choreografieën van Pina Bausch en op de decor- en kostuumontwerpen van Rolf Borzik en het uitgebreide Pina Bausch-archief. Het is de taak van de stichting om het oeuvre van Pina Bausch naar de toekomst te brengen, te verspreiden en de uitvoering ervan mogelijk te maken. Het behoud van een choreografisch werk vereist veel meer doorlopend werk dan de meeste andere vormen, omdat het niet eerder wordt gerealiseerd, het is weer weg en moet bij elke voorstelling weer tot leven worden gebracht op het toneel.

Het Pina Bausch Archief, dat in de eerste plaats bestaat uit productiedetails en documentatie, dient als kennisbron. Deze bron, gecombineerd met de unieke kennis van het Tanztheater Wuppertal ensemble, vormt de basis voor de verdere uitvoering van de stukken. Voor dit proces is het niet alleen belangrijk om de kennis voortdurend door te geven aan nieuwe dansers, maar ook om mensen te trainen om deze kennis door te geven.

In de afgelopen jaren hebben de dansers de rol van stager op zich genomen, waarbij ze de choreografieën rechtstreeks aan de dansers binnen en buiten het Tanztheater Wuppertal overbrengen. Zo werden stukken ingestudeerd bij gezelschappen als het Beierse Staatsballet, het Engelse Nationale Ballet, het Operaballet Vlaanderen en de Parijse Opera. De positieve ervaringen van deze transmissieprojecten hebben de Pina Bausch-stichting ertoe aangezet om haar 10de verjaardag te vieren door naar de toekomst te kijken en te zoeken naar nieuwe vormen en doelstellingen voor de overdracht van de werken van Pina Bausch, waardoor de toegang tot deze werken wordt verbreed, onder de noemer 'Reimagining Transmission'.