Penthesilea

Eline Arbo, ITA-ensemble

In Penthesilea van Heinrich von Kleist kolkt de fatale liefde tussen Amazonenkoningin Penthesilea en de Griekse legeraanvoerder Achilles onstuitbaar naar de oppervlakte.

De Amazonen zijn een volk van uitsluitend vrouwelijke strijders. Zich voortplanten mogen zij alleen met mannen die door hen in het gevecht zijn overwonnen. In de Trojaanse oorlog vechten zij niet tegen de Grieken om de belegerde Trojanen te helpen, maar om soldaten gevangen te nemen. Als Penthesilea en Achilles oog in oog staan op het slagveld is het liefde op het eerste gezicht. Vanaf dat moment zet Penthesilea alles op alles om hem te verslaan.

Penthesilea van Heinrich von Kleist geldt als een van de meesterwerken van het Europese toneelrepertoire. Eline Arbo regisseert nu dit even ontroerende als complexe liefdesverhaal.

Eline Arbo: 'De ontmoeting tussen Penthesilea en Achilles stort hen beiden in een existentiële crisis. Ondanks de wederzijdse liefde lukt het hen niet om samen te komen. Ze onderschatten elkaar, en de gevolgen zijn gruwelijk. Het stuk is meer dan een verhaal over het verschil tussen man en vrouw. Het legt bloot hoe wij de normen en waarden van onze eigen cultuur eigen maken.'

Met Engelse boventiteling op do 22 en vr 23 juni.

data

do 15 juni 20:00

vr 16 juni 20:00

za 17 juni 20:00

zo 18 juni 15:00

wo 21 juni 20:00

do 22 juni 20:00

vr 23 juni 20:00

za 24 juni 20:00

zo 25 juni 15:00

prijzen

  • standaard vanaf € 10
  • CJP/student/scholier vanaf € 10
  • try-out € 26
  • try-out CJP/studenten vanaf € 17,50

taal & duur

  • Nederlands

  • Duur voorstelling nog niet bekend (zonder pauze)

  • Eline Arbo, regisseur

    © Fabian Calis

Credits

regie Eline Arbo van Heinrich von Kleist vertaling Gerrit Komrij bewerking Eline Arbo dramaturgie Bart Van den Eynde scenografie Pascal Leboucq kostuums Alva Brosten lichtontwerp Varja Klosse muziek Thijs van Vuure cast Ilke Paddenburg, Maria Kraakman, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Maarten Heijmans, Marieke Heebink, Steven Van Watermeulen, Eefje Paddenburg, Daphne Agten particulier producent Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman, Bertil van Kaam assistent regie Daniel ’t Hoen, Zorba Huisman castingadvies Hans Kemna publiciteit Iris Istha productie ITA-ensemble

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door