Mike Patton "Mondo Cane" in Paradiso, Holland Festival 2008


Fragment uit de ‘Mondo Cane’ show van hardrockzanger Mike Patton (bekend van Faith No More) die samen met het Metropole Orkest Italiaanse jaren-zestig-glitter-&- glamour brengt met aansluitend kort interview. Patton ontdekte de gouden jaren zestig van het Italiaanse B-filmlied dankzij de jonge filmcomponist Daniele Luppi. Samen bewerkten ze de mooiste klassiekers van onder meer Gino Paoli, Luigi Tenco en Ennio Morricone tot verrassende arrangementen voor compleet orkest met elektronische begeleiding. Laat u niet misleiden door het witte pak en het strak naar achteren gekamde haar van Patton: nostalgisch is Mondo Cane (hondse wereld) niet. Met moderne en avontuurlijke interpretaties laat Mike Patton zien en horen hoe vitaal en belangrijk deze muziek nog altijd is.

Mike Patton (geboren 1968) is een veelzijdige Amerikaanse muzikant, het meest bekend als zanger van de band Faith No More. Zijn muzikale carrière begon toen hij in 1985 met een aantal vrienden Mr. Bungle oprichtte en enig lokaal succes boekte. Mr. Bungle bleef bestaan, ook nadat Patton in 1989 toetrad tot Faith No More en nog datzelfde jaar met het album The real thing (het derde van de groep) in de toptien van de hitlijsten terechtkwam. Dat succes werd nooit meer geëvenaard, hoewel ook de drie volgende albums zeer invloedrijke experimentele rock lieten horen. In 1998 ging Faith No More officieel uit elkaar. Tijdens zijn periode bij Faith No More was Patton regelmatig in de weer met allerlei projecten, waaronder albums met Mr. Bungle in 1991 en 1995, en na het uiteenvallen van de groep werd dat alleen maar meer. Hij heeft opgetreden en albums opgenomen met uiteenlopende groepen als Tomahawk, Fantômas, The Dillinger Escape Plan en Peeping Tom, en albums uitgebracht op het Tzadik label van John Zorn. In 1999 heeft Patton samen met Greg Werckman een eigen label opgericht, Ipecac Recordings, waarvan hij sindsdien directeur is. Met zijn enorme palet van stijlen en vocale technieken wordt hij vaak geroemd als een van de meest interessante en getalenteerde zangers in de rockmuziek.

Het beeldmateriaal komt uit het televisieprogramma “Holland Festival” (2008), opgenomen door de VPRO, uitgezonden op Nederland 2 14/06/2008 en is verkregen uit het beeldarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.