Michel van der Aa

Profiel

De Nederlandse componist en regisseur Michel van der Aa (1970) is een multidisciplinaire kunstenaar die compositie combineert met film- en toneelregie en het schrijven van scripts. In muziektheaterproducties als het monodrama One en de opera’s After Life, The Book of Disquiet en Blank Out verweeft hij akoestische en elektronische klanken, zang, theater, regie en video tot een onlosmakelijk multimediaal geheel. 

Van der Aa studeerde compositie bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarnaast verdiepte hij zich in filmregie aan de New York Film Academy en bij het Lincoln Center Theater Director’s Lab. Zijn muziek wordt wereldwijd uitgevoerd door de meest vooraanstaande ensembles en orkesten. Daarnaast werkte hij met beroemde solisten als Sol Gabetta, Barbara Hannigan, Janine Jansen, Christianne Stotijn en Roderick Williams, evenals zangeres Kate Miller-Heidke, Wende Snijders en de Portugese fado-zangeres Ana Moura. Als componist stond hij centraal tijdens onder meer het Totally Huge New Music Festival en het Holland Festival. 

Van der Aa sleepte diverse prijzen in de wacht. Zo won hij onder meer de Gaudeamus Prijs, de Grawemeyer Award 2013, de Mauricio Kagel Muziekprijs 2013 en de prestigieuze Johannes Vermeerprijs 2015. Veel lof kreeg hij voor zijn multimediawerken, waaronder zijn opera’s en de concertwerken Up-Close en Transit. Sinds 2011 is hij ‘huiscomponist’ van het Koninklijk Concertgebouworkest dat in 2014 zijn Vioolconcert voor Janine Jansen in première bracht. In 2013 stond Van der Aa’s filmopera Sunken Garden op het programma in het Holland Festival. Momenteel werkt hij aan een nieuw dubbelconcert voor Patricia Kopatchinskaja en Sol Gabetta dat in mei in Keulen en Amsterdam in première wordt gebracht door het Koninklijk Concertgebouworkest.