HF Young Bookclub

HF Young Bookclub

28-5, 14:00, locatie: Splendor Amsterdam

In aanloop naar en tijdens de 75ste editie van het Holland Festival, organiseert HF Young, de community voor jongere bezoekers van het festival een aantal verdiepende events, zoals discussies, gesprekken, feestjes en andere activiteiten. Voor de HF Young Bookclub zijn drie boeken geselecteerd die aansluiten bij voorstellingen en thema's uit het Holland Festivalprogramma van 2022.

Tijdens de tweede editie van de Bookclub van 2022, duiken we in de wereld van Holland Festival associate artist Nicolas Stemann en lezen we maar liefst twee boeken om de verschillende perspectieven daarin met elkaar te vergelijken : De vreemdeling - Albert Camus en Moussa, of de dood van een Arabier van Kamel Daoud.

Nicolas Stemann's Contre-Enquêtes is een theatraal onderzoek naar De vreemdeling van Albert Camus

Regisseur Stemann ensceneert de denkbeeldige ontmoeting tussen de hoofdpersonen van twee romans, de ene geschreven door de Franse Albert Camus en de andere door de Algerijnse Kamel Daoud.

Waarom heeft de Arabier, die in de beroemde roman De vreemdeling van Camus door de hoofdpersoon wordt vermoord, eigenlijk geen naam? Dit is de vraag die ten grondslag ligt aan de roman Meursault contre-enquête (‘Moussa, of de dood van een Arabier’) van de Algerijnse schrijver Kamel Daoud. Regisseur Nicolas Stemann baseert er zijn toneelstuk Contre-enquêtes op. De vraag wordt opgeworpen door de hoofdpersoon Haroun, de fictieve broer van de Arabier die vermoord wordt door Meursault, de hoofdpersoon uit de roman van Camus.

Lees en discussieer mee door je aan te sluiten bij de HF Young Bookclub!

HF Young Bookclub
De vreemdeling - Albert Camus | Moussa, of de dood van een Arabier - Kamel Daoud
28-5 14:00
Splendor Amsterdam, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX, Amsterdam
toegang: gratis, maar wel graag even aanmelden

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

".. In De vreemdeling schiet hoofdpersoon Meursault op klaarlichte dag een man dood. Hij heeft er geen verklaring voor. In het proces dat volgt weigert hij zich fatsoenlijk te verdedigen en zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn executie afwacht.”

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

“... Met Moussa of de dood van een Arabier heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman Moussa of de dood van een Arabier is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen."