Ga naar de hoofdcontent
educatie

educatie

Het Holland Festival is ook een leeromgeving, met uiteenlopende activiteiten voor studenten en leerlingen van de middelbare school. Dit jaar was het voor het eerst sinds drie jaar corona weer mogelijk om een uitgebreid educatieprogramma samen te stellen. Hiertoe werd binnen het festival een nieuwe functie voor een medewerker educatie in het leven geroepen. De activiteiten voor studenten en leerlingen varieerden van voorstellingsbezoek tot workshops en ontmoetingen met makers. De volgende educatieve activiteiten werden georganiseerd:

The Disintegration Loops (for Euterpestraat): workshopreeks op het Gerrit van der Veen College
Leerlingen van een tweedejaars muziekles en eerstejaars kunst+klas van het Gerrit van der Veen College kregen workshops waarin zij zelf geluiden rondom het thema 'vrijheid' opnamen, waarna ze digitaal leerden ‘loopen’ en soundscapes maken. Het resulteerde in experimentele albums geïnspireerd op de werkwijze van William Basinski, die werden gepubliceerd op de website van het Holland Festival en te beluisteren waren tijdens The Disintegration Loops (for Euterpestraat)

Euphoria: Voorstellingsbezoek + minipresentatie en workshop, Marcanti College
Het Marcanti College bezocht Euphoria met een 4 havo klas. De leerlingen reageerden schriftelijk op verschillende quotes uit het script van deze filminstallatie.

Euphoria: Onderzoeksopdracht en voorstellingsbezoek HvA Creative Business / Minor Festivals
Ook de studenten van de Minor Festivals bezochten de voorstelling Euphoria in de Centrale Markthal. Zij kregen een onderzoeksopdracht die ging over het festivalcentrum in De Balie.

Bliksemstage JINC
Voor elf eerstejaars leerlingen van het Over-Y College organiseerden we dit jaar in samenwerking met JINC een zogeheten bliksemstage. De leerlingen kregen een inkijkje in wat het Holland Festival precies is en maakten opdrachten waarbij ze bijvoorbeeld een eigen ‘associate artist’ konden kiezen.
“Wij zouden Rihanna als associate artist boeken voor Holland Festival voor onze school, want ze heeft heel veel goede doelen waar zij zich voor inzet en is dus een goed voorbeeld voor ons.”

Dragons: Voorstellingsbezoek + Meet and Greet choreograaf Eun-Me Ahn, voor alumni groep van de IMC Weekendschool
De voorstelling was een goede match voor de deelnemers. Eun-Me Ahn lichtte haar eigen voorstelling na afloop toe in het gesprek met de jongeren van de IMC Weekendschool. Er werd gereflecteerd op de lockdown-situatie waarin de voorstelling tot stand was gekomen, en over hoe de jonge generatie zich vrij mag voelen en zich volledig moeten kunnen uiten.

Verschillende voorstellingen: weekendbezoek van de Akademie Musiktheater Heute (van de Deutsche Bank Stiftung)
De groep van de Akademie Musiktheater Heute (een programma ter bevordering van jong talent) bezocht een weekend lang verschillende voorstellingen van het festival. Programmamanager Jochem Valkenburg ging met de groep in gesprek over het Holland Festival en er was een ontmoeting met regisseur Łukasz Twarkowski van Respublika.

Stage- en werkervaringsplaatsen
Ook binnen de organisatie van het Holland Festival is plaats voor jonge mensen in de vele stage- en werkervaringsplaatsen die we aanbieden. Er werkten dit jaar stagiaires op de afdelingenprogrammering, productie en techniek, communicatie & marketing en bedrijfsvoering. En een pas afgestudeerde student deed werkervaring op de marketingafdeling op, om te ontdekken waar haar talenten en interesses precies liggen.

Immerse
Immerse is het jaarlijkse Holland Festivalprogramma voor kunstenaars uit binnen- en buitenland die aan het begin staan van een internationale carrière. Het programma is erop gericht om internationale netwerken te stimuleren en kunstenaars over generatiegrenzen heen met elkaar te verbinden. Deelnemers dit jaar waren Ira Brand (Verenigd Koninkrijk), Joshua Serafin (Filipijnen), Gelsey Bell (Verenigde Staten/New York) en Igor Shugaleev (Belarus). Het programma werd voor het tweede jaar op rij gehost en begeleid door theatermaker Jeroen De Man die zelf deel uitmaakte van de eerste Immerse-lichting in 2016. De deelnemers dompelden zich een week lang onder in het festival en in elkaars werk. Er werden tien voorstellingen en performances bezocht, uiteenlopend van karakter en intensiteit. Die diversiteit leverde diepgravend gesprekken op binnen de groep en met makers in het festival, zoals met choreograaf Lukas Avendaño (LEMNISKATA), regisseur Lisaboa Houbrechts (Vake Poes; of hoe God verdween) en met de associate artist dit jaar: zangeres, componist en beeldend kunstenaar ANOHNI.

Jeroen De Man: ‘In deze tijd van rennen en vliegen is tijd een schaars goed. Een week lang de tijd nemen is ongelooflijk bijzonder en inspirerend. De deelnemers gaven uitgebreide presentaties, en gesprekken met de boeiende makers van de voorstellingen duurden soms wel twee uur. Ook etenstijd en wandelingen werden prachtig benut. Immerse is uniek.’

Verder waren er deze editie twee festivalmakers aanwezig in het kader van internationale uitwisseling van kennis en ervaring tussen festivals: Thobile Maphanga (Zuid-Afrika) en Horacio Pérez (Chili).