Daniel Bernard Roumain

Profiel

Daniel Bernard Roumain, bekend als DBR, is al meer dan twintig jaar actief als componist, violist, performer, docent en ‘sociaal entrepreneur’. Hij studeerde compositie aan de University of ichigan en werkt onder meer als docent aan de Arizona State University. Zijn veelzijdige muziek heeft kenmerkende vioolklanken vol elektronische, urban en Afrikaans-Amerikaanse invloeden. Even uiteenlopend zijn de artiesten met wie hij samenwerkte, zoals Philip Glass, Bill T. Jones en Lady Gaga, en het grote aantal gerenommeerde instellingen en orkesten. 

Hij componeerde onder meer werk voor het American Composers Orchestra (Harlem Essay for Orchestra, 2000), het Boston Pops Orchestra (Woodbox Violin Concerto), Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR (We March!: Concerto for Guitar and String Orchestra)) en Carnegie Hall New York. In 2017 werd zijn kameropera We Shall Not Be Moved - libretto Marc Bamuthi Joseph en regie Bill T. Jones – door The New York Times uitgeroepen tot ‘the best classical performance of 2017’. Dit werkvormde in 2018 ook een van de hoogtepunten van het Opera Forward Festival van De Nationale Opera. In maart 2019 ging The Just and the Blind in Carnegie Hall in première, opnieuw in samenwerking met Marc Bamuthi Joseph, met wie hij een paar maanden later ook Cipher maakte voor de Philadelphia Boys Choir & Chorale, een soort mini-opera waarbij ze zich baseerden op gesprekken met gedetineerde jongeren. 

DBR is ook buiten de concert- en operazalen actief. Hij kreeg een Emmy-nominatie voor zijn composities voor de Amerikaanse sportzender ESPN, trad op als keynote-spreker bij conferenties over technologie en creëerde grootschalige, site specific muzikale evenementen voor de openbare ruimte.