Anja Silja, interview door Jan Venema, Holland Festival 1968


In dit fragment wordt soprane Anja Silja geïnterviewd door televisiemaker Jan Venema op weg naar de luchthaven van Schiphol. Anja Silja, te gast op het Holland Festival 1968, vertolkt de rol van Salome in de gelijknamige opera van Richard Strauss.

Salome is een opera in één akte van Richard Strauss uit 1905, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk Salome van Oscar Wilde. De componist zelf schreef het libretto naar de Duitse vertaling van Hedwig Lachmann. Het is de derde opera die Strauss schreef en daarbij zijn eerste werkelijk originele opera met een sensuele, erotische en zelfs perverse draagkracht. Eigenzinnig gebruik van het Leidmotief en polyfonie zijn kenmerkend voor dit werk. Het werk heeft een enorme invloed gehad op de verdere evolutie van de opera.


De soprane Anja Silja werd geboren in Berlijn. Op zesjarige leeftijd begon ze met zanglessen en haar eerste optreden gaf ze toen ze tien jaar oud was in het ‘Titania-Palast’(Berlin). Haar Bühnedebuut volgde toen ze zestien was en in Braunschweig de rol van Rosina uit “De Barbier van Sevilla” voor haar rekening nam. Dat was het begin van een lange, diverse en onderscheidende carrière in binnen- en buitenland
. Silja is sindsdien uitgegroeid tot een grote en vaste naam in de operawereld. Haar kwaliteiten als zangeres-actrice en het enorme repertoire dat ze gezongen heeft, worden wereldwijd geroemd.

Het beeldmateriaal komt uit het televisieprogramma ‘Holland Festival Magazine’, opgenomen door de toenmalige NTS, uitgezonden op 02/07/1968 en is verkregen uit het beeldarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.