De 73ste editie van het Holland Festival verliep anders dan gepland. Door de coronapandemie konden we niet anders dan het geplande programma annuleren.
En dat terwijl het festivalthema In pursuit of the we – afkomstig van associate artist Bill T. Jones – extra relevant bleek. Juist in een periode waarin we afstand moesten houden en thuis moesten blijven.
In onze zoektocht naar een gemeenschappelijk ‘wij', en om toch een podium te kunnen bieden aan de geselecteerde artiesten van over de hele wereld, maakten we een speciaal online programma: Holland Festival 2.0-2.0. Vandaar dat het thema toepasselijk werd uitgebreid tot: In pursuit of the we – in times of social distancing. Luister hieronder meer:
Sinds 2019 komt een deel van het festivalprogramma tot stand middels een intensieve samenwerking met een of twee buitenlandse kunstenaars. Met Bill T. Jones koos het festival het afgelopen jaar voor een veelzijdig kunstenaar met een grote staat van dienst in zowel klassieke als moderne dans en performance. Na in het verleden in zijn werk veel aandacht te hebben besteed aan het individu, de belangen en rechten van deelgemeenschappen en grote thema's als racisme en aids, verschoof Jones' blik naar wat mensen verbindt. Onder meer verwijzend naar de gospeltekst ‘We shall overcome' en het ‘We, the People' uit de Amerikaanse grondwet, noemde Jones zijn streven in de aanloop naar het festival ‘In pursuit of the we.' Hij reageerde hiermee onder andere op sociale en politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar hij hokjesdenken en polarisatie zag toenemen.
Het online programma van Holland Festival dat na afgelasting van het oorspronkelijke programma plaatsvond van 11 t/m 21 juni.
Hieronder een selectie video's.
Bill T. Jones
Michael League
Calliope Tsoupaki, Wiek Hijmans
TALK.SHOW: Het praat-programma
bitter/sweet: lucie horsch, orkest van de achttiende eeuw, cappella amsterdam
I Know: Bill T. Jones, Ruben van Leer
- Annette Embrechts, Theaterkrant
- Kester Freriks, Theaterkrant
- Bas van Putten, De Groene Amsterdammer
- Jan Pieter Ekker, Het Parool
- Joep Stapel, NRC
- Margaret Jagger
- Steven Herring
- Sandra Veprauska
- Henry Alles
- Wilma Kuiperi-Jansen
- Maria Van Overbeek
- Ruud van den Berg
- Seyma Kadin Uskal
Deze bevatten:
5 briefuitwisselingen
4 films
1 installatie
1 interactief filmproject
1 live gesprek
1 live stream en gesprek
1 live quiz via zoom
2 masterclasses
1 online portret/
documentatie
1 online presentatie
2 online tentoonstellingen
5 podcasts
3 streams
1 telefoongesprek
7 teksten
9 videoclips
4 visuals
3 voorstellings-
registraties
1 work-in-progress-video
Holland Festival
Website
217.314 pageviews
42.718 bezoekers
62% vrouw, 38% man
66% < 45 jaar
60% Nederlands
40% Internationaal
Holland Festival
YouTube-kanaal
31.450 views
14.200 bezoekers
50% man, 50% vrouw
60% Nederlands
40% Internationaal
Videoclip ONE Sami Yusuf
339.213 views (eind oktober 2020)
11 dagopeningen
27 aankondigingen/inleidingen
Over de campagne
De campagne voor Holland Festival 2.0-2.0 vroeg dit jaar om een heel andere aanpak dan andere jaren. De normale outdoor-campagnes met posters in de randstad, de herkenbare stadsaankleding in Amsterdam en de advertenties voor voorstellingen in theater- en concertzalen waren niet langer toepasselijk in tijden van corona.
Naast de reguliere nieuwsbrieven met updates over het aangepaste online programma, richtten we ons specifiek via sociale media op een jongere doelgroep tussen de 20 en 34 jaar met interesse voor kunst en cultuur. In elf dagen tijd registreerden ruim 7.000 bezoekers zich via deze campagne op een speciale landingspagina op de website. Zij kregen dagelijks een update, er werden speciaal voor deze doelgroep teasers en trailers ontwikkeld en de tone-of-voice en het design werden op deze doelgroep toegespitst.
Publieksbereik
De bezoeker wist het online programma Holland Festival 2.0-2.0 vervolgens goed te vinden. Het festival bereikte zowel een vertrouwd als een groot nieuw en jonger publiek. In totaal bezochten in de periode van 9 tot en met 21 juni 42.718 bezoekers 217.314 pagina´s van de festivalwebsite. Van hen was 62% vrouw, 38% man en 66% van hen was jonger dan 45 jaar – met een meerderheid tussen de 25 en 34 jaar. 40% van de bezoekers kwam van over de grens, met name uit de Verenigde Staten, Duitsland, Turkije, Engeland en Rusland. Normaal gesproken ligt het percentage buitenlandse bezoekers rond de 7%.
Uit onderzoek blijkt dat minimaal 13% van de bezoekers het festival nooit eerder had bezocht. In de opmaat naar het volgende festival wordt deze groep opnieuw actief benaderd om hen te enthousiasmeren voor de nieuwe associate artists en het omliggende programma.
Andere kanalen
Bij de bezoekersaantallen moet worden opgemerkt dat de publiekstrekkers (o.a. ONE van Sami Yusuf en de film Memories of My Body van Garin Nugroho) niet op het Holland Festival-kanaal werden getoond, maar in een andere omgeving.
Het Holland Festival YouTube-kanaal trok ruim 14.000 bezoekers, die daar in totaal 31.450 maal een video bekeken. Hier was het percentage internationale bezoeken ook 40%.
De Holland Festivalproductie ONE, een videoclip van internationaal megaster Sami Yusuf in samenwerking met Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest, bereikte via Yusufs eigen YouTube-kanaal nog eens 100.000 views binnen vijf dagen. Inmiddels is de teller de 330.000 gepasseerd.
Het online programma
Alessandra Nicifero, Amsterdam Andalusisch Orkest, Andante Records, Bergen Nasjonale Opera, BOG., Cappella Amsterdam, De Brakke Grond, De Groene Amsterdammer, De Nationale Opera, Edouard Malingue Gallery, Gerrit Rietveld Academie, Het Nationale Ballet, Het Zuidelijk Toneel, Ho Tzu Nyen, José Vidal & Compañía, Lloyd Hotel, Melkweg Expo, Mister Motley, Münchner Kammerspiele, New York Live Arts, Orkest van de Achttiende Eeuw,, Poetry Circle, Ruben Van Leer, Slow Research Lab, Sozo Artists, STEIM, Staatstheater Hannover, Théâtre du Châtelet, Traumnovelle
Het oorspronkelijke programma
Amsterdams Andalusisch Orkest, Arts Centre Melbourne and Asia TOPA, Barbican and Dance Umbrella, Berliner Festspiele, Bill T. Jones/Arnie Zane Company, Bimhuis, BOG., Cappella Amsterdam, Commonland, Compagnietheater, de Balie, De Brakke Grond, Decoratelier Jozef Wouters, De Nationale Opera, Écoles des Sables, Festspielhaus St. Pölten, Garin Workshop, Glamcult, Het Ketelhuis, Het Nationale Ballet, Het Nationale Theater, Het Zuidelijk Toneel, Internationaal Theater Amsterdam , John Adams Institute, Kampnagel, Koninklijk Concertgebouworkest, Koninklijk Theater Carré, Kunstenfestivaldesarts, Latitudes Contemporaines, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Manchester International Festival, Meervaart, Melkweg Expo, Mister Motley, Münchner Kammerspiele, National Museum of Modern and Contemporary Art (Korea), New York Live Arts, Nieuw Amsterdams Peil, NYU Skirball, ONASSIS STEGI, Orkest van de Achttiende Eeuw, Q-Factory, Park Avenue Armory, Pina Bausch Foundation, philharmonie zuidnederland, Poetry Circle, RASL, Red Brick Art Museum (Beijing), RIGHTABOUTNOW Inc., Sadler's Wells, Schauspielhaus Zürich, Singapore International Festival of Arts, Staatstheater Hannover, Studios Kabako/Virginie Dupray, The Arts Centre at NYU Abu Dhabi, Théâtre de la Ville Paris, Theater der Welt, Théâtre du Châtelet , Théatre L'Odéon Paris, Toneelgroep Oostpool, TPAM – Performing Arts Meeting in Yokohama (Japan), TU Delft
Dankzij de ruimhartigheid en flexibiliteit van onze Partners en Vrienden hebben we het geannuleerde fysieke festival van 2020 goed kunnen afhandelen en een geslaagd alternatief digitaal programma kunnen aanbieden. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Ammodo en Fonds 21 voor hun genereuze steun. Het Holland Festival is voor zijn inkomsten afhankelijk van subsidies van de Rijksoverheid en gemeente Amsterdam, eigen inkomsten uit fondsenwerving, partnerships en private schenkingen en kaartverkoop.
De betrokkenheid van Vrienden en Partners is onmisbaar voor het Holland Festival. Normaal gesproken treffen we elkaar in aanloop naar het festival en rondom de voorstellingen. We delen ons enthousiasme, onze verwachtingen en reacties op het programma met elkaar. In november 2019 hebben de aanwezigen bij de Najaarsontvangst associate artist Bill T. Jones persoonlijk kunnen ontmoeten. In de verdere aanloop naar juni 2020 hebben we de plannen moeten bijstellen en regelmatig updates gestuurd over onze voorbereidingen en afwegingen. De meelevende en aanmoedigende reacties daarop waren hartverwarmend. Hoewel het niet te vergelijken is met de kracht van een gedeelde ervaring in een zaal, was het online programma een succes. Ook de verschillende manieren waarop we rondom de streamings met elkaar in contact zijn gebleven waren geslaagd. We kijken ernaar uit om in 2021 gezamenlijk een uitdagende nieuwe editie van het festival te beleven!
Wij zijn onze Vrienden en Partners heel dankbaar voor alle betrokkenheid en steun die we dit jaar hebben ontvangen, zowel mentaal als financieel. Dit geldt voor alle betrokkenen: Governors, Hartsvrienden, Beschermers, Begunstigers, Liefhebbers, HF Businesspartners en alle sponsors en fondsen. Het was fantastisch om zo sterk te ervaren dat het Holland Festival door zoveel mensen wordt gedragen.
Board of Governors
Ronald Bax en Frank Lunenburg, G.J. van den Bergh en C. van den Bergh-Raat, Leni Boeren, Jéhan van Dijk, Jeroen Fleming, Arent Fock, H.J. ten Have en G.C. de Rooij, J. Kat en B. Johnson, Françoise van Rappard-Wanninkhof, M. Sanders, Tom de Swaan, Elise Wessels-van Houdt.
Governors die anoniem wensen te blijven.
Hartsvrienden
R.F. van den Bergh, Kommer en Josien Damen, J. Fleury, V. Halberstadt, Astrid Helstone en Diederik Burgersdijk, Bernard en Ineke Dijkhuizen, Nienke van den Hoek en Alexander Ribbink, Isaäc en Francien Kalisvaart, Kristine Kohlstrand, Joost en Marcelle Kuiper, Cees Lafeber, Emma Moloney, Sijbolt Noorda en Mieke van der Weij, Robert Jan en Mélanie van Ogtrop-Quintus, Jeroen Ouwehand, Anthony en Melanie Ruys, Rob van Schaik en Wijnanda Rutten, Coen Teulings en Salomé Bentinck, Patty Voorsmit, Hans Wolfert en Marijke Brinkman.
Hartsvrienden die anoniem wensen te blijven.
Beschermers
M. Appeldoorn, Lodewijk Baljon en Ineke Hellingman, B. Heijse en A.M. Heijse-Verbeek, Maarten Biermans en Helena Verhagen, S. Brada, Frans en Dorry Cladder-van Haersolte, Sabine van Delft-Vroom, J. Docter en E. van Luijk, Huub A. Doek, L. Dommering-van Rongen, E. Granpré Moliere, M. Grotenhuis, S. Haringa, J. Houwert, W. en J. Jansen-Straver, Luuk H. Karsten, R. Katwijk, R. Kupers en H. van Eeghen, Monique Laenen en Titus Darley, Ton en Jannie Liefaard-van Dijk, A. van der Linden-Taverne, F. Mulder, Ben Noteboom, G. van Oenen, H. Pinkster, Pim en Antoinette Polak, H. Sauerwein, Lisette Schuitemaker en Jos van Merendonk, C.W.M. Schunck, Ingeborg Snelleman en Arie Vreugdenhil, A.N. Stoop en S. Hazelhoff, Wolbert en Barbara Vroom, P. Wakkie, Martine Willekens, O.L.O. en Tineke de Witt Wijnen-Jansen Schoonhoven.
Beschermers die anoniem wensen te blijven.
Begunstigers
B. Amesz, Ilonka van den Bercken, Ellen Birnie, Co Bleeker*, Jasper Bode, K. Bodon, Jan Bouws, E. Bracht, W.L.J. Bröcker, G. Bromberger, D. de Bruijn, G. van Capelleveen, Marie Hélène Cornips, M. Daamen, Prof. Cees Dam, J. Dekker, M. Doorman, Sylvia Dornseiffer, Chr. van Eeghen*, Ruud Emous, Ch. Engeler*, E.L. Eshuis*, Susan Gloudemans, E. de Graaff- Van Meeteren, F. Grimmelikhuizen, D. Grobbe, Annelies Heidstra en Renze Hasper, Servaas Hensen, J. Hennephof, G. van Heteren, L. van Heteren, S. Hodes, J. Hopman*, J. Houtman, E. Hummelen, Wendy van Ierschot, P. Jochems, Jan de Kater, Ytha Kempkes, J. Keukens, E. Kocken, A. Ladan, M. Le Poole, M. Leenaers, K. Leering, M. Levenbach, A. Ligeon, T. Lodder, R. Mackenzie, D. van der Meer, E. van der Meer-Blok, A. de Meijere, Christa Meindersma, E. Merkx, Jaap Mulders, H. Nagtegaal, Martijn van Nieuwenhuyzen, La Nube, Kay Bing Oen*, P.M. Op de Coul, E. Overkamp en A. Verhoog, P. Price, F. Racké, H. Ramaker, J. Rammeloo, Wessel Reinink, M. Roozen, Peter Ruys, A. Schneider, H. Schnitzler, G. Scholten, Joanne Schouten, ter nagedachtenis aan Ronald Siemers, P. Smit, G. Smits, A. Sonnen, W. Sorgdrager en F. Lekkerkerker*, K. Spanjer, Reinout Steenhuizen, Farid Tabarki, P.-M.H.-L. Tegelaar, C. Teulings, H. Tjeenk Willink, A. Tjoa, M. Tjoe-Nij, Y. Tomberg, Tamara Trotman, Kurt Tschenett en Sasha Brunsmann, Frank Uffen, H. van der Veen, M.T.F. Vencken, M. Verhoeff-Neef, A. van Vliet, R. Vogelenzang, M.M. de Vos van Steenwijk, A. Wertheim, M. Witter, M. van Wulfften Palthe, M. Yazdanbakhsh, M.J. Zomer, P. van Zwieten en N. Aarnink.
* extra bijdrage
Begunstigers die anoniem wensen te blijven.
Jonge Begunstigers
Helene Bakker, Aram Balian, Femke Blokhuis, Quirijn Bongaerts, Jonne ter Braak, Joost Gorter, Hagar Heijmans, Ric van Holthe tot Echten, Brendon Humble, Aron Kovacs, Judith Lekkerkerker, Vincent Lüning, Nicole Mooij, Boris van Overbeeke, Jill Pisters, Guus Schaepman, Angela Schoonderbeek, Eerke Steller, Rosanne Thesing & Melle Kromhout, David van Traa, Bart Truijens, Esther van der Veldt, Frank Verschoor, Tristen Vreugdenhil, Lonneke van der Waa.
Jonge Begunstigers die anoniem wensen te blijven.
Liefhebbers
Alle 591 Liefhebbers.
HOLLAND FESTIVALTEAM
raad van toezicht
Martijn Sanders (voorzitter), Gert-Jan van den Bergh, Jet de Ranitz, Tom de Swaan, Clarice Gargard, Astrid Helstone
directie
Emily Ansenk (directeur)
programmering
Annemieke Keurentjes (programmamanager dans & theater), Jochem Valkenburg (programma-manager muziek & muziektheater), Ravian van den Hil (programmamaker)
bedrijfsvoering
Pieter Haex (hoofd), Joke van der Helm, Rianne Meehan, Ellen Bijsterbosch, Marian van Wijngaarden
communicatie & marketing
Norbert Bode (hoofd), Henny Knap-Go, Evelien Lindeboom, Gertjan Pruim, An De Ridder, Runa Stam, Erna Theys, stagiairs: Judith Hassink, Ephraïm Veder, Micha Zaat
development
Mathilde Smit (hoofd), Berbe Maltha, Liza Meulenbroek, Manon Schreurs, Harsono Sokromo
productie
Han van Poucke (hoofd), Hidde Bisschop, Ad van der Koog, Floortje Halters, Rosa Hendriks, Djoere de Jong, Angela van Kalsbeek, Linda Mathijssen, Levar Matroos, Peter Poel, Romy Rigter, Minke Voorn, stagiair: Ritse Waaijenberg
technische productie
Peter Romkema (technisch coördinator), Wannes van der Veer, Tiedo Wilschut, Erik Borgman (boventiteling)
HF Young Circle
Alexis Blake, Laura van Diermen, Shehera Grot, Steven van den Haak, Omar de Jong, Andrea Kristic,́ Naomi van der Linden, Roberto Luís Martin, Toni Pape, Martha Visser, Norman Vladimir, Esther Zijtregtop
COLOFON
Holland Festival
Piet Heinkade 5 1019 BR Amsterdam, T +31 (0)20 – 788 21 00
[email protected], hollandfestival.nl
ontwerp
thonik
beeld
ANP, Philip Habib, Nichon Glerum, Ruben van Leer, Stella K., Richard Mosse, Hans Gerritsen, Melissa Schriek, Judith Buss, Jeffry Bakker, Ada Nieuwendijk, Eric van Nieuwland, Gregory Lorenzutti, Phile Desprez, Florian Joahn, Olga Maslova, Annelies van der Vegt, Marco Borggreve, Jean van Lingen, Ian Douglas, Hideto Maezawa, Jan Versweyveld, Pol Guillard, Célia Bonnin, Françoise Bolechowski, Paul B. Goode, Thomas Amouroux, Antoine Tempé, Henri Verhoef, Frédérique Donker, Wonge Bergmann, Joseph P. Alvarado, Maria Baranova, Janiek Dam, Fadi Kheir, Elizabeth Carecchio, Abdoul Mujyambere, Tristram Kenton, Ian Douglas, David Laskowksi
wijzigingen voorbehouden
Holland Festival heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Diegenen die menen alsnog aanspraak te kunnen maken, wordt verzocht contact op te nemen.