YOU
ME
HE
WE
SHE
THEY
US
THEM
HIM
HER

Welkom bij de Terugblik van het Holland Festival

De 73ste editie van het Holland Festival verliep anders dan gepland. Door de coronapandemie konden we niet anders dan het geplande programma annuleren.

En dat terwijl het festivalthema In pursuit of the we – afkomstig van associate artist Bill T. Jones – extra relevant bleek. Juist in een periode waarin we afstand moesten houden en thuis moesten blijven.

In onze zoektocht naar een gemeenschappelijk ‘wij', en om toch een podium te kunnen bieden aan de geselecteerde artiesten van over de hele wereld, maakten we een speciaal online programma: Holland Festival 2.0-2.0. Vandaar dat het thema toepasselijk werd uitgebreid tot: In pursuit of the we – in times of social distancing.

Luister hieronder meer:

Associate Artist
Bill T. Jones

Sinds 2019 komt een deel van het festivalprogramma tot stand middels een intensieve samenwerking met een of twee buitenlandse kunstenaars. Met Bill T. Jones koos het festival het afgelopen jaar voor een veelzijdig kunstenaar met een grote staat van dienst in zowel klassieke als moderne dans en performance. Na in het verleden in zijn werk veel aandacht te hebben besteed aan het individu, de belangen en rechten van deelgemeenschappen en grote thema's als racisme en aids, verschoof Jones' blik naar wat mensen verbindt. Onder meer verwijzend naar de gospeltekst ‘We shall overcome' en het ‘We, the People' uit de Amerikaanse grondwet, noemde Jones zijn streven in de aanloop naar het festival ‘In pursuit of the we.' Hij reageerde hiermee onder andere op sociale en politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar hij hokjesdenken en polarisatie zag toenemen.

Lees meerLees minder

aftermovie

Programma 2.0-2.0

Het online programma van Holland Festival dat na afgelasting van het oorspronkelijke programma plaatsvond van 11 t/m 21 juni.

Hieronder een selectie video's.

Bill T. Jones

Michael League

Calliope Tsoupaki, Wiek Hijmans

TALK.SHOW: Het praat-programma

bitter/sweet: lucie horsch, orkest van de achttiende eeuw, cappella amsterdam

I Know: Bill T. Jones, Ruben van Leer

Volledig programma in chronologische volgorde →

pers- en publieksreacties

The Just and the Blind

'In dit ongelooflijk goed gemaakte en actuele tweeluik [...] zit Joseph met componist en violist Daniel Bernard Roumain (49) en danser Drew Dollar (31) – alle drie vaders – het leven van zwarte jongens dicht op de huid. [...] De muziek klimt, schrijnt en klaagt maar lacht ook en klinkt even levendig en gretig als de energie van de tienerjongens.'


- Annette Embrechts, Theaterkrant

Drei Schwestern

‘We kijken naar een voorstelling die zich afspeelt in een niet-bestaande tijd. Schitterend bedacht, uitermate complex uitgevoerd.'


- Kester Freriks, Theaterkrant

Bitter/Sweet

‘Vervolgens speelt Horsch ernstig licht Brüggens fictieve Bach-concert met de bijna-ironie van het veroverde gemak dat loon naar werken heet. Zo klinkt dat, het in al zijn superioriteit onmachtige verzet tegen de dwingelandij van de inclusie. Het heet grote kunst. Tot criteria veroordeeld, door criteria geveld, in een symbolisch lege zaal verdedigd door de beste muzikanten die we hebben. De ontroerde ziel gilt het uit.'


- Bas van Putten, De Groene Amsterdammer

Tarmentini

‘[...] in 4 minuten een fijne ode aan het vrijmoedige en moderne Midden-Oosten van de jaren zestig.'


- Jan Pieter Ekker, Het Parool

The Murder of Halit Yozgat

‘De opera kruipt je onherroepelijk onder de huid. [...] Aanvankelijk is de toedracht amper te volgen, maar parallel met de ontmanteling van het café werkt Frost zijn dreigende Meshuggah-achtige noise open en wordt de toon elegisch. Hoewel de uitstekende zangers voortdurend van rol wisselen groeit je grip op de materie.'


- Joep Stapel, NRC

Facebook

Memories of My Body

Very, very beautiful, this film, thanks so much for streaming it!


- Margaret Jagger

The motown project

Everyone must watch the motown project by Alicia Hall Moran. She lays bare the intersectionality of Blackness. There is so much beauty and color and movement and joy and pain and longing and love. This is pure genius.


- Steven Herring

Drei Schwestern

I'm so much in love with this "circular time" concept!


- Sandra Veprauska

The Murder of Halit Yozgat

Thank you so much for sharing this wonderful experience. I had the honour of seeing Forensic Architecture presentation in BAK last year about the murder of Halit Yozgat and this opera added strongly to it. Digital applause for the whole team of this opera!


- Henry Alles

Is there a we?

Thank you for the "We" experience and thanks to all for all the sharing. Bon cos!(great stuff) Love all the advices of Bill T.Jones and I celebrated the "we" closing with your dance! #namaste


- Wilma Kuiperi-Jansen

The Just and the Blind

Thank you so much..!! It was very, very interesting....!!


- Maria Van Overbeek

Longplayer

Fantastisch initiatief!


- Ruud van den Berg

ONE

Amazing, outstanding , breathtaking 👌🏻💖💖💖 I love it. Thank you for creating such an amazing masterpiece 💖💖💖


- Seyma Kadin Uskal

facts & figures

Projecten

35 producties

Deze bevatten:

5 briefuitwisselingen

4 films

1 installatie

1 interactief filmproject

1 live gesprek

1 live stream en gesprek

1 live quiz via zoom

2 masterclasses

1 online portret/
documentatie

1 online presentatie

2 online tentoonstellingen

5 podcasts

3 streams

1 telefoongesprek

7 teksten

9 videoclips

4 visuals

3 voorstellings-
registraties

1 work-in-progress-video

Youtube

Bezoekers / views

Holland Festival
Website

217.314 pageviews

42.718 bezoekers

62% vrouw, 38% man

66% < 45 jaar

60% Nederlands

40% Internationaal

Holland Festival
YouTube-kanaal

31.450 views

14.200 bezoekers

50% man, 50% vrouw

60% Nederlands

40% Internationaal

Videoclip ONE Sami Yusuf

339.213 views (eind oktober 2020)

wereldpremieres

7 WERELDPREMIèRES

Makers

81 MAKERS

Presentaties

38 PRESENTATIES

11 dagopeningen

27 aankondigingen/inleidingen

campagne 2.0-2.0

Over de campagne

De campagne voor Holland Festival 2.0-2.0 vroeg dit jaar om een heel andere aanpak dan andere jaren. De normale outdoor-campagnes met posters in de randstad, de herkenbare stadsaankleding in Amsterdam en de advertenties voor voorstellingen in theater- en concertzalen waren niet langer toepasselijk in tijden van corona.
Naast de reguliere nieuwsbrieven met updates over het aangepaste online programma, richtten we ons specifiek via sociale media op een jongere doelgroep tussen de 20 en 34 jaar met interesse voor kunst en cultuur. In elf dagen tijd registreerden ruim 7.000 bezoekers zich via deze campagne op een speciale landingspagina op de website. Zij kregen dagelijks een update, er werden speciaal voor deze doelgroep teasers en trailers ontwikkeld en de tone-of-voice en het design werden op deze doelgroep toegespitst.

Publieksbereik

De bezoeker wist het online programma Holland Festival 2.0-2.0 vervolgens goed te vinden. Het festival bereikte zowel een vertrouwd als een groot nieuw en jonger publiek. In totaal bezochten in de periode van 9 tot en met 21 juni 42.718 bezoekers 217.314 pagina´s van de festivalwebsite. Van hen was 62% vrouw, 38% man en 66% van hen was jonger dan 45 jaar – met een meerderheid tussen de 25 en 34 jaar. 40% van de bezoekers kwam van over de grens, met name uit de Verenigde Staten, Duitsland, Turkije, Engeland en Rusland. Normaal gesproken ligt het percentage buitenlandse bezoekers rond de 7%.

Uit onderzoek blijkt dat minimaal 13% van de bezoekers het festival nooit eerder had bezocht. In de opmaat naar het volgende festival wordt deze groep opnieuw actief benaderd om hen te enthousiasmeren voor de nieuwe associate artists en het omliggende programma.

Andere kanalen

Bij de bezoekersaantallen moet worden opgemerkt dat de publiekstrekkers (o.a. ONE van Sami Yusuf en de film Memories of My Body van Garin Nugroho) niet op het Holland Festival-kanaal werden getoond, maar in een andere omgeving.

Het Holland Festival YouTube-kanaal trok ruim 14.000 bezoekers, die daar in totaal 31.450 maal een video bekeken. Hier was het percentage internationale bezoeken ook 40%.

De Holland Festivalproductie ONE, een videoclip van internationaal megaster Sami Yusuf in samenwerking met Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest, bereikte via Yusufs eigen YouTube-kanaal nog eens 100.000 views binnen vijf dagen. Inmiddels is de teller de 330.000 gepasseerd.

Programma 2020

Het oorspronkelijke en eind april afgelaste programma.

Samenwerkingspartners

2.0-2.0

Het online programma

Alessandra Nicifero, Amsterdam Andalusisch Orkest, Andante Records, Bergen Nasjonale Opera, BOG., Cappella Amsterdam, De Brakke Grond, De Groene Amsterdammer, De Nationale Opera, Edouard Malingue Gallery, Gerrit Rietveld Academie, Het Nationale Ballet, Het Zuidelijk Toneel, Ho Tzu Nyen, José Vidal & Compañía, Lloyd Hotel, Melkweg Expo, Mister Motley, Münchner Kammerspiele, New York Live Arts, Orkest van de Achttiende Eeuw,, Poetry Circle, Ruben Van Leer, Slow Research Lab, Sozo Artists, STEIM, Staatstheater Hannover, Théâtre du Châtelet, Traumnovelle

2020

Het oorspronkelijke programma

Amsterdams Andalusisch Orkest, Arts Centre Melbourne and Asia TOPA, Barbican and Dance Umbrella, Berliner Festspiele, Bill T. Jones/Arnie Zane Company, Bimhuis, BOG., Cappella Amsterdam, Commonland, Compagnietheater, de Balie, De Brakke Grond, Decoratelier Jozef Wouters, De Nationale Opera, Écoles des Sables, Festspielhaus St. Pölten, Garin Workshop, Glamcult, Het Ketelhuis, Het Nationale Ballet, Het Nationale Theater, Het Zuidelijk Toneel, Internationaal Theater Amsterdam , John Adams Institute, Kampnagel, Koninklijk Concertgebouworkest, Koninklijk Theater Carré, Kunstenfestivaldesarts, Latitudes Contemporaines, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Manchester International Festival, Meervaart, Melkweg Expo, Mister Motley, Münchner Kammerspiele, National Museum of Modern and Contemporary Art (Korea), New York Live Arts, Nieuw Amsterdams Peil, NYU Skirball, ONASSIS STEGI, Orkest van de Achttiende Eeuw, Q-Factory, Park Avenue Armory, Pina Bausch Foundation, philharmonie zuidnederland, Poetry Circle, RASL, Red Brick Art Museum (Beijing), RIGHTABOUTNOW Inc., Sadler's Wells, Schauspielhaus Zürich, Singapore International Festival of Arts, Staatstheater Hannover, Studios Kabako/Virginie Dupray, The Arts Centre at NYU Abu Dhabi, Théâtre de la Ville Paris, Theater der Welt, Théâtre du Châtelet , Théatre L'Odéon Paris, Toneelgroep Oostpool, TPAM – Performing Arts Meeting in Yokohama (Japan), TU Delft

Holland Festival bedankt

Dankzij de ruimhartigheid en flexibiliteit van onze Partners en Vrienden hebben we het geannuleerde fysieke festival van 2020 goed kunnen afhandelen en een geslaagd alternatief digitaal programma kunnen aanbieden. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar Ammodo en Fonds 21 voor hun genereuze steun. Het Holland Festival is voor zijn inkomsten afhankelijk van subsidies van de Rijksoverheid en gemeente Amsterdam, eigen inkomsten uit fondsenwerving, partnerships en private schenkingen en kaartverkoop.

De betrokkenheid van Vrienden en Partners is onmisbaar voor het Holland Festival. Normaal gesproken treffen we elkaar in aanloop naar het festival en rondom de voorstellingen. We delen ons enthousiasme, onze verwachtingen en reacties op het programma met elkaar. In november 2019 hebben de aanwezigen bij de Najaarsontvangst associate artist Bill T. Jones persoonlijk kunnen ontmoeten. In de verdere aanloop naar juni 2020 hebben we de plannen moeten bijstellen en regelmatig updates gestuurd over onze voorbereidingen en afwegingen. De meelevende en aanmoedigende reacties daarop waren hartverwarmend. Hoewel het niet te vergelijken is met de kracht van een gedeelde ervaring in een zaal, was het online programma een succes. Ook de verschillende manieren waarop we rondom de streamings met elkaar in contact zijn gebleven waren geslaagd. We kijken ernaar uit om in 2021 gezamenlijk een uitdagende nieuwe editie van het festival te beleven!

Wij zijn onze Vrienden en Partners heel dankbaar voor alle betrokkenheid en steun die we dit jaar hebben ontvangen, zowel mentaal als financieel. Dit geldt voor alle betrokkenen: Governors, Hartsvrienden, Beschermers, Begunstigers, Liefhebbers, HF Businesspartners en alle sponsors en fondsen. Het was fantastisch om zo sterk te ervaren dat het Holland Festival door zoveel mensen wordt gedragen.

Onze supporters

subsidiënten

Gemeente Amsterdam Logo Ministerie van OCW Logo

productiepartner

Ammodo Logo

hoofdbegunstiger

Fonds 21 Logo

fondsen, sponsors en instellingen

Brook Foundation Logo

mediapartners

HF Business

Vrienden

Board of Governors

Ronald Bax en Frank Lunenburg, G.J. van den Bergh en C. van den Bergh-Raat, Leni Boeren, Jéhan van Dijk, Jeroen Fleming, Arent Fock, H.J. ten Have en G.C. de Rooij, J. Kat en B. Johnson, Françoise van Rappard-Wanninkhof, M. Sanders, Tom de Swaan, Elise Wessels-van Houdt.

Governors die anoniem wensen te blijven.

Hartsvrienden

R.F. van den Bergh, Kommer en Josien Damen, J. Fleury, V. Halberstadt, Astrid Helstone en Diederik Burgersdijk, Bernard en Ineke Dijkhuizen, Nienke van den Hoek en Alexander Ribbink, Isaäc en Francien Kalisvaart, Kristine Kohlstrand, Joost en Marcelle Kuiper, Cees Lafeber, Emma Moloney, Sijbolt Noorda en Mieke van der Weij, Robert Jan en Mélanie van Ogtrop-Quintus, Jeroen Ouwehand, Anthony en Melanie Ruys, Rob van Schaik en Wijnanda Rutten, Coen Teulings en Salomé Bentinck, Patty Voorsmit, Hans Wolfert en Marijke Brinkman.

Hartsvrienden die anoniem wensen te blijven.

Beschermers

M. Appeldoorn, Lodewijk Baljon en Ineke Hellingman, B. Heijse en A.M. Heijse-Verbeek, Maarten Biermans en Helena Verhagen, S. Brada, Frans en Dorry Cladder-van Haersolte, Sabine van Delft-Vroom, J. Docter en E. van Luijk, Huub A. Doek, L. Dommering-van Rongen, E. Granpré Moliere, M. Grotenhuis, S. Haringa, J. Houwert, W. en J. Jansen-Straver, Luuk H. Karsten, R. Katwijk, R. Kupers en H. van Eeghen, Monique Laenen en Titus Darley, Ton en Jannie Liefaard-van Dijk, A. van der Linden-Taverne, F. Mulder, Ben Noteboom, G. van Oenen, H. Pinkster, Pim en Antoinette Polak, H. Sauerwein, Lisette Schuitemaker en Jos van Merendonk, C.W.M. Schunck, Ingeborg Snelleman en Arie Vreugdenhil, A.N. Stoop en S. Hazelhoff, Wolbert en Barbara Vroom, P. Wakkie, Martine Willekens, O.L.O. en Tineke de Witt Wijnen-Jansen Schoonhoven.

Beschermers die anoniem wensen te blijven.

Begunstigers

B. Amesz, Ilonka van den Bercken, Ellen Birnie, Co Bleeker*, Jasper Bode, K. Bodon, Jan Bouws, E. Bracht, W.L.J. Bröcker, G. Bromberger, D. de Bruijn, G. van Capelleveen, Marie Hélène Cornips, M. Daamen, Prof. Cees Dam, J. Dekker, M. Doorman, Sylvia Dornseiffer, Chr. van Eeghen*, Ruud Emous, Ch. Engeler*, E.L. Eshuis*, Susan Gloudemans, E. de Graaff- Van Meeteren, F. Grimmelikhuizen, D. Grobbe, Annelies Heidstra en Renze Hasper, Servaas Hensen, J. Hennephof, G. van Heteren, L. van Heteren, S. Hodes, J. Hopman*, J. Houtman, E. Hummelen, Wendy van Ierschot, P. Jochems, Jan de Kater, Ytha Kempkes, J. Keukens, E. Kocken, A. Ladan, M. Le Poole, M. Leenaers, K. Leering, M. Levenbach, A. Ligeon, T. Lodder, R. Mackenzie, D. van der Meer, E. van der Meer-Blok, A. de Meijere, Christa Meindersma, E. Merkx, Jaap Mulders, H. Nagtegaal, Martijn van Nieuwenhuyzen, La Nube, Kay Bing Oen*, P.M. Op de Coul, E. Overkamp en A. Verhoog, P. Price, F. Racké, H. Ramaker, J. Rammeloo, Wessel Reinink, M. Roozen, Peter Ruys, A. Schneider, H. Schnitzler, G. Scholten, Joanne Schouten, ter nagedachtenis aan Ronald Siemers, P. Smit, G. Smits, A. Sonnen, W. Sorgdrager en F. Lekkerkerker*, K. Spanjer, Reinout Steenhuizen, Farid Tabarki, P.-M.H.-L. Tegelaar, C. Teulings, H. Tjeenk Willink, A. Tjoa, M. Tjoe-Nij, Y. Tomberg, Tamara Trotman, Kurt Tschenett en Sasha Brunsmann, Frank Uffen, H. van der Veen, M.T.F. Vencken, M. Verhoeff-Neef, A. van Vliet, R. Vogelenzang, M.M. de Vos van Steenwijk, A. Wertheim, M. Witter, M. van Wulfften Palthe, M. Yazdanbakhsh, M.J. Zomer, P. van Zwieten en N. Aarnink.

* extra bijdrage

Begunstigers die anoniem wensen te blijven.

Jonge Begunstigers

Helene Bakker, Aram Balian, Femke Blokhuis, Quirijn Bongaerts, Jonne ter Braak, Joost Gorter, Hagar Heijmans, Ric van Holthe tot Echten, Brendon Humble, Aron Kovacs, Judith Lekkerkerker, Vincent Lüning, Nicole Mooij, Boris van Overbeeke, Jill Pisters, Guus Schaepman, Angela Schoonderbeek, Eerke Steller, Rosanne Thesing & Melle Kromhout, David van Traa, Bart Truijens, Esther van der Veldt, Frank Verschoor, Tristen Vreugdenhil, Lonneke van der Waa.

Jonge Begunstigers die anoniem wensen te blijven.

Liefhebbers

Alle 591 Liefhebbers.

Organisatie en colofon

HOLLAND FESTIVALTEAM

raad van toezicht

Martijn Sanders (voorzitter), Gert-Jan van den Bergh, Jet de Ranitz, Tom de Swaan, Clarice Gargard, Astrid Helstone

directie

Emily Ansenk (directeur)

programmering

Annemieke Keurentjes (programmamanager dans & theater), Jochem Valkenburg (programma-manager muziek & muziektheater), Ravian van den Hil (programmamaker)

bedrijfsvoering

Pieter Haex (hoofd), Joke van der Helm, Rianne Meehan, Ellen Bijsterbosch, Marian van Wijngaarden

communicatie & marketing

Norbert Bode (hoofd), Henny Knap-Go, Evelien Lindeboom, Gertjan Pruim, An De Ridder, Runa Stam, Erna Theys, stagiairs: Judith Hassink, Ephraïm Veder, Micha Zaat

development

Mathilde Smit (hoofd), Berbe Maltha, Liza Meulenbroek, Manon Schreurs, Harsono Sokromo

productie

Han van Poucke (hoofd), Hidde Bisschop, Ad van der Koog, Floortje Halters, Rosa Hendriks, Djoere de Jong, Angela van Kalsbeek, Linda Mathijssen, Levar Matroos, Peter Poel, Romy Rigter, Minke Voorn, stagiair: Ritse Waaijenberg

technische productie

Peter Romkema (technisch coördinator), Wannes van der Veer, Tiedo Wilschut, Erik Borgman (boventiteling)

HF Young Circle

Alexis Blake, Laura van Diermen, Shehera Grot, Steven van den Haak, Omar de Jong, Andrea Kristic,́ Naomi van der Linden, Roberto Luís Martin, Toni Pape, Martha Visser, Norman Vladimir, Esther Zijtregtop

COLOFON

Holland Festival

Piet Heinkade 5 1019 BR Amsterdam, T +31 (0)20 – 788 21 00
[email protected], hollandfestival.nl

ontwerp

thonik

beeld

ANP, Philip Habib, Nichon Glerum, Ruben van Leer, Stella K., Richard Mosse, Hans Gerritsen, Melissa Schriek, Judith Buss, Jeffry Bakker, Ada Nieuwendijk, Eric van Nieuwland, Gregory Lorenzutti, Phile Desprez, Florian Joahn, Olga Maslova, Annelies van der Vegt, Marco Borggreve, Jean van Lingen, Ian Douglas, Hideto Maezawa, Jan Versweyveld, Pol Guillard, Célia Bonnin, Françoise Bolechowski, Paul B. Goode, Thomas Amouroux, Antoine Tempé, Henri Verhoef, Frédérique Donker, Wonge Bergmann, Joseph P. Alvarado, Maria Baranova, Janiek Dam, Fadi Kheir, Elizabeth Carecchio, Abdoul Mujyambere, Tristram Kenton, Ian Douglas, David Laskowksi

wijzigingen voorbehouden

Holland Festival heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Diegenen die menen alsnog aanspraak te kunnen maken, wordt verzocht contact op te nemen.