Theatermaker Peter Brook overleden

Theatermaker Peter Brook overleden

3 juli 2022

Op 2 juli is de Britse theatermaker Peter Brook op 97 jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke toneelregisseurs van de 20e eeuw. Meerdere van zijn producties zijn
in het Holland Festival te zien geweest. 

Brooks werk wordt internationaal gerespecteerd, niet alleen door de enorme omvang en stilistische breedte, maar ook vanwege zijn constante drang naar innovatie. Twintig jaar was hij huisregisseur van The Royal Shakespeare Company, waar bij verantwoordelijk was voor vernieuwende versies van onder meer King Lear (1962) en A Midsummer Night’s Dream (1970). Hij regisseerde er grote acteurs als John Gielgud, Laurence Olivier, Vivien Leigh en Ben Kingsley. 

In de jaren 70 vestigde Brook zich met zijn eigen theatergezelschap in Parijs, in het Théâtre des Bouffes du Nord. Samen met acteurs, dansers, muzikanten en andere performers reisde hij de eerste jaren door het Midden-Oosten en Afrika op zoek naar een universele theatertaal. Hij richtte zich steeds meer op multicultureel theater, met als hoogtepunt de negen uur durende bewerking van het hindoe-epos Mahabharata (1985), met een cast uit alle delen van de wereld.

Peter Brook stond in 1994 voor het eerst in het Holland Festival met The Man Who, een theaterbewerking van Oliver Sacks' beroemde boek The Man Who Mistook His Wife for a Hat. Later volgden Tierno Bokar (2005), de opera Une flûte enchantée (2011) en The Valley of Astonishment (2014). 

Bekijk op het platform Holland Festival Parels het fragment Tierno Bokar, waarin Peter Brook zijn visie op theater geeft.