Focus: Democratie

Kunstenaars reflecteren op democratie

Een aantal festivalkunstenaars kijkt dit jaar naar de problemen waar westerse democratische landen mee te maken hebben. Regisseur Romeo Castellucci gaat terug naar de jonge, ontluikende Amerikaanse democratie met Democracy in America, naar het gelijknamige boek (1835) van de Franse filosoof Alexis de Tocqueville. In The Gabriels beschouwt regisseur Richard Nelson het afgelopen Amerikaanse verkiezingsjaar door de ogen van een doodgewone familie.

Regisseurs Dieudonné Niangouna en Thomas Bellinck richten zich op de vluchtelingenkwestie in respectievelijk Nkenguégi en Simple as ABC #2: Keep Calm & ValidateManifesto van filmregisseur Julian Rosefeldt en actrice Cate Blanchett, The Naked Shit Songs van componiste Huba de Graaff in regie van Marien Jongewaard en The Tempest Society van filmmaker Bouchra Khalili kijken naar de relatie tussen kunst en samenleving. Poppenspeler Dan Hurlin toont met Demolishing Everything with Amazing Speed de dreiging van geweld. Stanislavsky Electrotheatre toont de dreiging van tirannie in Octavia. Trepanation.

Twee nationale theaterhuizen presenteren elk een eigen staat van de natie: het National Theatre uit Londen brengt My Country en Het Nationale Theater uit Den Haag The Nation. Beide voorstellingen laten een verscheurd land zien waarin niemand, van politici tot burgers, verantwoordelijkheid lijkt te durven nemen. FLEXN van Peter Sellars en Reggie (Regg Roc) Gray toont het perspectief van een gemeenschap die zich uitgesloten voelt van het democratische proces. Huba de Graaff presenteert in The Naked Shit Songs kunstenaarsduo Gilbert & George (in gesprek met Theo van Gogh) en hun ideeen over de rol van de kunst in de moderne samenleving. 

Focus Democratie: voorstellingen

Focus Democratie

Focus Democratie2

 Focus Democratie3

Focus Democratie4

 Focus Democratie5

 Focus Democratie6

Focus Democratie7

 

Focus Democratie8

 Focus Democratie9

Focus Democratie10

 Focus Democratie FLEXN

 Focus Democratie The Naked Shit Songs

 Focus Democratie11