Krachtige interpretatie van revolutionaire Afro-Amerikaanse jazz

Vocal Classics of the Black Avant-garde

Elaine Mitchener

(afgelast)

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival 2020 is helaas afgelast. meer info

Ze wordt beschreven als een ’onbevreesde performer’ en een ‘genre-overstijgende virtuoos’ – zangeres, improvisatietalent en componist Elaine Mitchener brengt met Vocal Classics of the Black Avant-garde een eerbetoon aan enkele van haar spirituele, politieke en artistieke voorouders in de Afrikaans-Amerikaanse avant-gardejazz van de jaren zestig en zeventig. Met een ensemble van vooraanstaande Britse musici biedt ze haar eigen gedurfde interpretatie van radicale werken van Eric Dolphy, Archie Shepp en Jeanne Lee, waarbij instrumentale improvisatie wordt gecombineerd met voordracht en zang. De revolutionaire ideeën en de omvang van de vrijheid en individuele expressie in de muziek zijn een metafoor voor de behoefte aan rechtvaardigheid in de maatschappij. Scherp en origineel, vrolijk en uitdagend, deze stroming is een ijkpunt in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis en in deze tijd van Black Lives Matter nog altijd actueel.

biografie

Zangeres Elaine Mitchener, geboren in Londen in een Jamaicaanse familie, is zowel een toonaangevend performer van hedendaagse gecomponeerde muziek als een veelgeprezen

improvisatiezangeres. Als alumni van het Londense Trinity College of Music studeert ze momenteel met operazangeres Jacqueline Bremar. Ze heeft opgetreden met vele vooraanstaande Europese en Amerikaanse instrumentalisten, waaronder Evan Parker, George Lewis en William Parker. Op het gebied van gecomponeerde muziek richt ze zich op het hedendaagse repertoire - stukken die ze heeft uitgevoerd zijn onder andere Cave van Tansy Davies met de London Sinfonietta, SongBooks van John Cage, Manga Scroll van Christian Marclay, en Infinito Nero van Salvatore Sciarrino. Er zit ook een radicale politieke dimensie in haar gekozen repertoire. Als lid van het Britse ensemble Apartment House heeft ze een punt gemaakt van het uitvoeren van werken van zwarte componisten, waaronder Julius Eastman, Fluxus-kunstenaar Ben Patterson, en de Britse première van Charles Mingus' String Quartet No 1.

 

Onder de naam 'Elaine Mitchener Projects' heeft ze een aantal projecten ontwikkeld die het historische belang van Afrikaans-diasporische componisten en improvisatoren verder benadrukken. Zo is er Sweet Tooth, Vocal Classics of the Black Avant Garde en het Jeanne Lee Project. Haar trio The Rolling Calf combineert teksten van revolutionaire Caraïbische schrijvers met collectieve elektroakoestische improvisatie om een nieuw bruggenhoofd te slaan voor de zwarte Britse avant-garde.

meer

Credits

concept
Elaine Mitchener
musici
Jason Yarde (saxofoon, keyboard, M.D.),
Elaine Mitchener (zang),
Mark Sanders (drums, percussie),
Neil Charles (bas),
Dante Micheaux (spreker, dichter),
Anton Lukoszevieze (cello),
Alexander Hawkins (piano)

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door