Opening Holland Festival 2020

Een louterende klaagzang in de nasleep van een natuurramp

The Planet – A Lament

Garin Nugroho

(afgelast)

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival 2020 is helaas afgelast. meer info

Een man overleeft als enige een verwoestende tsunami. Hij draagt een ei, op zoek naar een manier om dat uit te broeden. Met zijn nieuwe werk The Planet – A Lament vertelt de Indonesische regisseur Garin Nugroho (in 2017 in het festival met Setan Jawa) een ontroerend verhaal over creatie, gebaseerd op een Papoease volksmythe, tegen de achtergrond van een natuurramp. Voor dit project, met een 15-stemmig koor, dansers en film, werkt Nugroho samen met een cast uit Indonesisch Papoea en Oost- Nusa Tenggara, en een artistiek team uit heel Indonesië en Australië. The Planet – A Lament is een louterend ritueel dat een verloren wereld betreurt en tegelijkertijd hoop biedt aan wie achterblijft.

biografie

Het werk van de Indonesische regisseur Garin Nugroho (1961, Jogjakarta) wordt gekenmerkt door een veelheid aan stijlen en genres. Nugroho maakte onder andere korte films, documentaires,

speelfilms, filmessays en kinderfilms, maar zijn werk omvat ook muziektheater, installatiekunst en schilderkunst. Zijn beeldendekunst was te zien in exposities voor de Louis Vuitton Galerie in Parijs, het Haus der Kunst in München en de National Gallery of Indonesia in Jakarta. Daarnaast schrijft hij columns en recensies voor de Indonesische krant Kompas,en publiceerde hij boeken over Indonesische kunst, televisie en film.

Nugroho’s films oogstten internationaal lof en waren te zien op onder meer de filmfestivals van Cannes en Berlijn. Zijn film Opera Jawa (in 2007 te zien op het International Film Festival Rotterdam) bewerkte hij in opdracht van het Tropenmuseum Amsterdam tot muziektheater. Zijn recente film Memories of My Body ging in 2018 in première op het filmfestival van Venetië en werd bekroond met diverse prijzen, waaronder die van beste film tijdens het Festival des 3 Continents (Nantes) en de Asia Pacific Screen Awards. Met Setan Jawa maakte Nugroho in 2017 zijn debuut op het Holland Festival.

Nugroho is drager van diverse onderscheidingen. Zo kreeg hij van de Sultan van Jogjakarta de Cultural Ambassador Award uitgereikt. Daarnaast is hij winnaar van de Indonesian President Habibie Culture Award en de Italiaanse Stella d’Atelerie Cavalerie-onderscheiding. In 2016 werd hij door de Franse minister van cultuur benoemd tot Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres.

meer

Credits

regie
Garin Nugroho
muziek, solo zang
Septina Rosalina Layan
dramaturgie
Michael Kantor
toneelbeeld, kostuums
Anna Tregloan
licht
Iskandar K. Loedin
koor
Mazmur Chorale, Kupang, East Nusa Tenggara
dans, creatie
Serraimere Boogie, Rianto, Heinbertho J. B. D. Koirewoa (Douglas), Pricillia EM Rumbiak (Elis), Paul Amandus Dwaa (Becham)
choreografie dans
Joy Alpuerto Ritter
regieassistentie
Otniel Tasman
muziek
Taufik Adam, Nursalim Yadi Anugerah

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door