Intrigerende performance over een driedubbelspion in koloniaal Zuidoost-Azië

The Mysterious Lai Teck

Ho Tzu Nyen

(afgelast)

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival 2020 is helaas afgelast. meer info

Lai Teck was van 1939 tot 1947 leider van de communistische partij in Maleisië. Tegelijkertijd was hij een driedubbelspion, werkend voor Frankrijk, Engeland en Japan. De Singaporese kunstenaar Ho Tzu Nyen onderzoekt het leven van deze man, met naar verluidt meer dan dertig identiteiten. In een visueel desoriënterende, cryptische enscenering met mechanische elementen, projecties en muziek speelt Ho een ingenieus spel met maskeren en onthullen. Ho Tzu Nyen was in 2018 op het festival te zien met One or Several Tigers. In zijn werk legt hij vergeten of verzwegen delen van de geschiedenis van Zuidoost-Azië bloot, een regio met vele nationaliteiten, verscheurd door talloze conflicten.

achtergrondinformatie

Een fascinerend schouwspel ontvouwt zich aan het begin van The Mysterious Lai Teck; het voordoek gaat open, steeds opnieuw, elke keer anders. De hoeveelheid gordijnen lijkt oneindig, totdat

langzaam maar zeker achter de doorzichtige doeken de contouren van een man opdoemen. Het is een meer dan levensgrote, bewegende en pratende animatronic (een levensechte pop op basis van robotica), die aan tafel zit en zijn memoires schrijft. Steeds opnieuw, steeds anders.

 

In The mysterious Lai Teck zet de uit Singapore afkomstige kunstenaar Ho Tzu Nyen een man centraal die aan het begin van de vorige eeuw als driedubbelagent werkte voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan, maar die tussen 1939 en 1947 ook secretaris-generaal was van de Maleisische communistische partij. Met projecties, schimmenspel en de geanimeerde marionet creëert Ho een beeld van de man die zeker vijftig pseudoniemen had en wiens feitelijke leven in nevelen gehuld is.

 

Lai Teck zou rond 1900 geboren zijn in Vietnam waar hij in de twintiger jaren voor de Fransen begint te spioneren. Hij wordt vervolgens door de Britse inlichtingendienst Special Branch gerekruteerd om in hun kroonkolonie Singapore te infiltreren in de Maleisische communistische partij. Daar komt hij in 1939 aan de macht, nadat de Britten enkele van zijn medestrijders en concurrenten uit de weg helpen. Als hij tijdens de Japanse bezetting wordt opgepakt, kan hij als agent voor de Japanse geheime politie aan de slag.

 

Ho Tzu Nyen spint uit het web van feiten en fictie een verhaal vol geesten en gaten. Het weinige dat nu bekend is over Lai Teck is afkomstig van andere agenten, van spionnen en verraders. Hun verhalen zijn gevormd door politieke belangen, voordat ze de officiële geschiedenis ingingen. Lai Teck, met zijn vele andere namen – Lai Te, Lighter, Mr Light, Mr Wright, C. H. Chang, Jin Tang, D. Ling, de ‘rechterhand van Ho Chi-Minh’ of ook wel ‘de Lenin van Maleisië’ – krijgt in mei 1948 van het Centrale Committee zijn definitieve naam: ‘de grootste verrader in de geschiedenis van onze Partij’. Lai Teck is dan een jaar dood. Volgens zijn opvolger is hij gevlucht naar Thailand en daar door een doodseskader achterhaald. Zijn lichaam eindigt in de Chao Phraya rivier, zoals Ho Tzu Nyen poëtisch verwoordt: het einde van ‘een leven zoals water in het water’, even ongrijpbaar en fluïde.

 

Centraal staat voor Ho Tzu Nyen de rol van de ‘verrader’. In de wisselvalligheid van Lai Tecks carrière in dienst voor iedere macht, in de rekbaarheid van zijn grenzen en in de haast volledige herschrijving van zijn identiteit, ziet de kunstenaar de geschiedenis van Zuidoost-Azië weerspiegelt: een regio die nooit één gezamenlijk taal, religie of politieke macht heeft gekend, met nationale, door de koloniale machten getekende grenzen. Het past in de lijn van Ho Tzu Nyens laatste werken, die deel uitmaken van het project waar hij sinds 2012 aan werkt, de Critical Dictionary of Southeast Asia, een atlas van motieven en verhalen uit deze veelvormige en tegenstrijdige regio. Met One or Several Tigers maakte Ho in 2018 zijn debuut op het Holland Festival; met The Mysterious Lai Teck  presenteert hij opnieuw een visueel adembenemend en krachtig verhaal over politiek en verraad in het postkoloniale Maleisië.

meer

biografieën

Ho Tzu Nyen (1976, Singapore) maakt films, installaties en theatrale performances, waarbij hij inspiratie vindt in historische en filosofische teksten. Hij behaalt zijn bachelor in Creative Arts

in Melbourne aan het Victorian College of the Arts en zijn Master of Arts in Southeast Asian Studies aan de nationale universiteit van Singapore. Sindsdien werkt en exposeert hij over de hele wereld. Zijn meest recente werken worden bevolkt door figuren die een metamorfose kunnen ondergaan - de weertijger uit One or Several Tigers (2017), de verrader in The Mysterious Lai Teck (2018) – en maken deel uit van een doorlopende project, The Critical Dictionary of Southeast Asia.

 

Solo-exposities van zijn werk waren onder meer te zien in Kunstverein Hamburg (2018), Ming Contemporary Art Museum, Shanghai (2018), Guggenheim Bilbao (2015), DAAD Galerie, Berlijn (2015) en Mori Art Museum, Tokyo (2012). In 2011 vertegenwoordigde hij Singapore op de 54e Biënnale van Venetië. Zijn werk werd gepresenteerd op de 12e Gwangju Biennale (2018), in het Haus der Kulturen der Welt, Berlijn (2017), op de 10e Shanghai Biennale (2014) en de 2e Kochi-Muziris Biennale (2014).

 

Kampnagel, Hamburg (2018), TPAM (2018), Asian Arts Theatre, Gwangju (2015), de Wiener Festwochen (2014), Theater der Welt (2010), het KunstenFestivaldesArts (2018, 2008, 2006) en het Singapore Arts Festival (2019, 2008, 2006) programmeerden zijn theatrale werk en zijn films waren te zien op het Sundance Film Festival in 2012 en de filmfestivals van Berlijn (2015), Cannes (2009), Venetië (2009), Locarno (2011) en Rotterdam (2008, 2010, 2013). Ho ontving een DAAD Scholarship in Berlijn (2014 – 2015) en kreeg de Grand Prize of the Asia Pacific Breweries Foundation (2015).

meer

Credits

concept, regie, tekst, montage
Ho Tzu Nyen
uitvoering, stem, vertaling
Tay Kong Hui
onderzoeksadvies
Marc Opper
Andy Lim
licht, toneelbeeld, technische leiding
licht
Jeffrey Yue
musicus
Black to Comm
animatronics
Creature NFX Workshop
digitale visuele effechten & CG
Graham Lamb
productie
Ho Tzu Nyen, ARTFACTORY
met steun van
National Arts Council, Singapore

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door