Hoe klinkt een autoportier als het bespeeld wordt met een strijkstok?

Vehicle

Gerhard Marx, Shane Cooper

Aan losse auto-onderdelen heeft de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gerhard Marx delen van klassieke snaarinstrumenten gemonteerd. Met zijn raadselachtige installatie Vehicle gaat Marx op zoek naar de muziek in levenloze objecten. Hoe klinkt een autoportier als het bespeeld wordt met een strijkstok? Tijdens een aantal gratis te bezoeken performances in de installatie, improviseren twee musici met de verschillende onorthodoxe instrumenten, waaronder ook knipperlichten, ruitenwissers en koplampen. Tegelijk klinkt een tekst van schrijver Toast Coetzer over een autorit van Kaapstad naar Johannesburg.

achtergrondinformatie

Frascati-programma associate artists

Twee weken lang is theater Frascati het ‘huis’ van William Kentridge en Faustin Linyekula. Naast werk van henzelf en van makers

die hen inspireren is er veel ruimte voor werk dat ontstond in hun studio’s. Deze presentaties geven zicht op wat de functie en het belang is van Kentridges The Centre for the Less Good Idea en Linyekula’s Studios Kabako. In het theater is een uniek en spannend programma te zien waarin de grenzen tussen de kunstvormen geslecht worden. Daarnaast organiseren we een reeks debatten die we The Welcome Table noemen, over ook in Nederland actuele thema’s uit de voorstellingen.

Met The Centre for the Less Good Idea en Studios Kabako willen Kentridge en Linyekula (podium)kunstenaars, zowel jonge als meer ervaren makers, de ruimte, mogelijkheden en inspiratie bieden om te werken aan een oeuvre. Voor Amsterdam selecteerden ze werk op verschillende gronden: Linyekula biedt twee jonge makers de gelegenheid om nieuw werk als work-in-progress te toetsen aan het Nederlandse publiek; Kentridge koos presentaties uit alle seizoenen die tot nu toe in The Centre werden georganiseerd.

 

Kies één of meer programmaonderdelen en laat u verrassen door voorstellingen die niet alleen een nieuw perspectief toevoegen aan het kunstenaarschap van Kentridge en Linyekula, maar ook nieuwe verhalen vertellen – van politiek doordrongen beschouwingen, uitzonderlijke jeugdherinneringen en pogingen om nieuwe mythen te creëren voor een nieuwe tijd.

 

Meer

biografie

Gerhard Marx (Zuid-Afrika, 1976) woont en werkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij voltooide zijn MA (schone kunsten) aan de Universiteit van

de Witwatersrand, Johannesburg (2004). Zijn zevende solotentoonstelling, Ecstatic Archive, was in 2019 te zien in de Goodman Gallery in Johannesburg. Zijn werk werd geselecteerd voor de Biënnale van Venetië 2013. Andere recente internationale tentoonstellingen zijn: My Joburg in La Maison Rouge, Parijs en Kunsthalle im Lipsiusbau, Dresden; en The Beautiful Ones, Nolan Judin, Berlijn. Het werk van Marx wordt regelmatig getoond op internationale kunstbeurzen, waaronder Art Basel, Frieze (Londen) en FIAC (Parijs) en is onderdeel van tal van openbare en particuliere kunstcollecties. In 2009 voltooide hij twee grootschalige openbare beeldende werken in Johannesburg: The Fire Walker, een samenwerking met William Kentridge; en Paper Pigeon, een samenwerking met Maja Marx. Hij heeft veel ervaring in theater, als scenograaf, regisseur en filmmaker, waaronder REwind: A Cantata for Voice, Tapeand Testimony (een interactieve film van Gerhard Marx en Maja Marx, met muziek gecomponeerd door Philip Miller), uitgevoerd in Royal Festival Hall, Southbank, Londen (2010), Market Theatre, Johannesburg (2008) en 62'Centre, William College, Massachusetts (2007).

 

Shane Cooper is een bassist, componist en producer uit Kaapstad, Zuid-Afrika. Zijn stijl is een mengeling van Zuid-Afrikaanse jazz, elektronische muziek, wereldmuziek en experimenteel geluidsontwerp. In 2013 won hij de Standard Bank Young Artist Award Jazz. In 2014 won hij deSouth African Music Award (SAMA) voor Best Jazz Album. Zijn nieuwe live band MABUTA bracht een gelauwerd album uit op vinyl bij het label Afrosynth van Boutique Joburg, uitgegeven via het Amsterdamse label Rush Hour. Met zijn elektronische project Card on Spokes speelde hij op Boiler Room en stond hij op het podium met Little Dragon, Daedelus en Young Fathers. Cooper werkte samen met wijlen Zim Ngqawana, Louis Moholo, Spoek Mathambo, Kyle Shepherd, Lionel Loueke, en vele anderen. Hij heeft ook muziek geschreven voor films en theater.

 

Meer

CREDITS

Performance
concept, regie
Gerhard Marx
uitvoering
Shane Cooper, Diamanda La Berge Dramm
tekst
Toast Coetzer
wereldpremière
19 oktober 2018, Centre for the Less Good Idea, Johannesburg, Zuid Afrika
Installatie
creatie
Gerhard Marx
uitvoering
Shane Cooper, Kyle Shepherd
videotechniek, montage
Joav Dagan, Noah Cohen

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR