Politieke danssolo van Congolees multitalent

Piki Piki

Djino Alolo Sabin, Studios Kabako

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Congolees multitalent Djino Alolo Sabin is als danser opgeleid in Studios Kabako en danst inmiddels bij onder anderen de Franse choreograaf Boris Charmatz. In Kisangani maakte hij zijn tweede eigen werk: Piki Piki. Deze politieke solo is ingegeven door twee voorwerpen bij zijn ouderlijk huis: een busje dat niet meer reed en het portret van zijn opa dat heel zijn jeugd prominent in de huiskamer hing. Djino’s opa was een zeer toegewijde aanhanger van de Congolese onafhankelijkheidsleider Patrice Lumumba (1925-1961). Op een dag was hij opeens verdwenen, zeer waarschijnlijk vermoord, net als Lumumba zelf. De priemende ogen van zijn opa op de foto achtervolgden Alolo Sabin jarenlang en droegen hem op om zijn droom na te streven en om te blijven vechten voor een beter leven en een beter land. Piki Piki is die droom.

download het programmaboek

achtergrondinformatie

Frascati Programma Associate Artists
Twee weken lang is theater Frascati het ‘huis’ van William Kentridge en Faustin Linyekula. Naast werk van henzelf en van makers die hen inspireren is er veel ruimte voor werk dat ontstond in hun studio’s.

Deze presentaties geven zicht op wat de functie en het belang is van Kentridges The Centre for the Less Good Idea en Linyekula’s Studios Kabako. In het theater is een uniek en spannend programma te zien waarin de grenzen tussen de kunstvormen geslecht worden. Daarnaast organiseren we een reeks debatten die we The Welcome Table noemen, over ook in Nederland actuele thema’s uit de voorstellingen. 
Met The Centre for the Less Good Idea en Studios Kabako willen Kentridge en Linyekula (podium)kunstenaars, zowel jonge als meer ervaren makers, de ruimte, mogelijkheden en inspiratie bieden om te werken aan een oeuvre. Voor Amsterdam selecteerden ze werk op verschillende gronden: Linyekula biedt twee jonge makers de gelegenheid om nieuw werk als work-in-progress te toetsen aan het Nederlandse publiek; Kentridge koos presentaties uit alle seizoenen die tot nu toe in The Centre werden georganiseerd. 

 

Kies één of meer programmaonderdelen en laat u verrassen door voorstellingen die niet alleen een nieuw perspectief toevoegen aan het kunstenaarschap van Kentridge en Linyekula, maar ook nieuwe verhalen vertellen – van politiek doordrongen beschouwingen, uitzonderlijke jeugdherinneringen en pogingen om nieuwe mythen te creëren voor een nieuwe tijd.

meer

biografie

Djino Alolo (1992) groeide op in Kisangani. Hij begon als autodidact met hiphopdansen bij de groep Bad Boyz - in 2009 en 2011 uitgeroepen tot beste streetdancegroep van Kisangani. Djino Alolo

zelf werd in 2011 gekroond tot de beste danser van de Congolese provincie Orientale. In 2008 werden de Bad Boyz ontdekt door Faustin Linyekula. Vijf jaar lang volgde Djino Alolo workshops en trainingen in hedendaagse dans. Hij kreeg les van onder anderen Hafiz Dhaou, Ula Sickle, Andréya Ouamba, Sylvain Prunenec en Boyzie Cekwana. Tegelijkertijd studeerde hij psychologie aan de universiteit van Kisangani. Hij volgde een stage aan de Ecole des Sables in Senegal, een onderdeel van een programma opgezet door PARTS in Brussel. Daar wordt hij gespot door de Franse choreograaf Olivier Dubois die hem castte voor zijn voorstelling Souls (in 2014 in Rotterdam te zien geweest). Djino Alolo verhuisde vervolgens naar Frankrijk. In 2016 ontving hij de Adami Talents Dance Award. In 2015 danste hij in May B van de Franse choreograaf Maguy Marin Coy. In 2017 ging hij op tournee met Boris Charmatz in 10.000 gestes, en in 2018 met Dominique Bruns Pierre Loup. In 2015 coproduceerde Linyekula’s Studios Kabako zijn eerste toneelstuk, Debout-se Relever. Piki Piki is zijn tweede werk, eveneens een productie van Kabako Studios. Naast danser is Djino Alolo onder de naam Seigneur Dji ook bekend als rapper en muzikant.

meer

Credits

artistieke leiding en uitvoering
Djino Alolo Sabin
video
Djino Alolo Sabin, Franck Moka
muziek
Roger Mambembe, Djino Alolo Sabin
regie-advies
Faustin Linyekula
lichttechniek
Anne Palomeres, Jean-Pierre Legout
productie
Studios Kabako, Virginie Dupray
coproductie
Charleroi danse centre chorégraphique de Wallonie Bruxelles, Ballet du Nord - CCN de Roubaix Hauts de France
met steun van
La Bellone, Maison du Spectacle Brussel, Le Centquatre Parijs

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door