Landloos

de bladzijde die de tijd moet overleven

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dit programmaonderdeel komt te vervallen.

Kunt u zich een leven voorstellen in een land dat niet van u is, omdat anderen het hebben ingenomen? In Faustin Linyekula’s Not Another Diva ... vraagt een van de actrices zich af hoe ze in zo’n land kan dromen over een toekomst voor zichzelf en haar omgeving. Mister Motley – een online tijdschrift dat beeldende kunst en leven aan elkaar knoopt – en Holland Festival stellen vanaf 8 april 2019 een rubriek samen over landloosheid. Met wekelijks nieuwe artikelen over utopisch denken, interviews met festivalkunstenaars, fotoreportages van stukken Nederlands niemandsland, reisverslagen over landen die niet meer bestaan en essays over hoe kunst zich nooit laat beperken door landsgrenzen. Deelnemende schrijvers en kunstenaars zijn onder anderen: Vamba Sherif, Gijs Frieling, Ilias Mahtab, Bernke Klein Zandvoort en Kiedes van Wouden.

Deze serie wordt afgesloten met een programma op 15 juni, Landloos: de bladzijde die de tijd moet overleven met o.a. Tudor Bratu, Sam Samiee en Vamba Sherif. 

Moderator Lieneke Hulshof.

Publicaties in Landloos

8 april, Vamba Sherif - Thuisloosheid
Essay over de thuislozen in de samenleving.

15 april, Ilias Mathab - Buurman
Proza over buren met een verschillende achtergrond en hun bewegingen plus een reeks aan interviews met kunstenaars uit verschillende delen van de wereld.

22 april, Kiedes van Wouden - Eurostaete
Tekst over het stukje niemandsland tussen Nederland en Duitsland genaamd Eurostaete en de band met de beeldende kunst.

29 april, Alix de Massiac - interview met Sam Samiee
Over hoe Samiees artistieke praktijk verbonden is met vragen als in hoeverre identiteit samenhangt met een land en wat het betekent om meerdere lagen van identiteiten te hebben.

6 mei, Bernke Klein Zandvoort - essay
Essay van dichter en schrijver Bernke Klein Zandvoort over de macht van taal en hoe taal ons denken vormt en grenzen kan bepalen.

13 mei, Vincent van Velsen - Café Disorient in Handala City: Huis van Heil en Herstel - Susanne Khalil Yusef

15 mei, Jessica de Abreu - essay
Essay over in hoeverre iemands identiteit samenhangt met zijn of haar land.

22 mei,  Milo Vermeire - interview met William Kentridge 

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door