Protestdans met opruiende muziek

La danse de la rue 19

Jeannot Kumbonyeki

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Op 19 september 2016 stonden de Congolese choreograaf Jeannot Kumbonyeki en zijn dansers langs de kant van de weg te kijken naar de massale protesten in Kinshasa, Congo’s hoofdstad. Demonstranten eisten het vertrek van president Kabila en zijn regime, nu hij aan het einde van zijn mandaat was gekomen. Ze keken naar de menigte die in de brandende zon door het stof bewoog, in de wetenschap dat er niets zou gaan veranderen. Er vielen meer dan twintig doden. La danse de la rue 19 is Kumbonyeki’s reactie op die dag. Het is een dans van een menigte die zelfs onder uitzichtloze omstandigheden gewoon doorgaat, om maar te laten zien dat ze bestaat. Kumbonyeki’s choreografie vertrekt vanuit de ademhaling en de immer bewegende borstkas. De livemuziek is van de percussioniste Huguette Tolinga – dit festival ook te zien in Not Another Diva … – die met haar opruiende klanken het geluid van de straten op die 19e september in Kinshasa naar theater Frascati brengt. 

download het programmaboek

Frascati-programma associate artists

Twee weken lang is theater Frascati het ‘huis’ van William Kentridge en Faustin Linyekula. Naast werk van henzelf en van makers die hen inspireren is er veel ruimte voor werk dat ontstond in hun studio’s. 

Deze presentaties geven zicht op wat de functie en het belang is van Kentridges The Centre for the Less Good Idea en Linyekula’s Studios Kabako. In het theater is een uniek en spannend programma te zien waarin de grenzen tussen de kunstvormen geslecht worden. Daarnaast organiseren we een reeks debatten die we The Welcome Table noemen, over ook in Nederland actuele thema’s uit de voorstellingen. 

Met The Centre for the Less Good Idea en Studios Kabako willen Kentridge en Linyekula (podium)kunstenaars, zowel jonge als meer ervaren makers, de ruimte, mogelijkheden en inspiratie bieden om te werken aan een oeuvre. Voor Amsterdam selecteerden ze werk op verschillende gronden: Linyekula biedt twee jonge makers de gelegenheid om nieuw werk als work-in-progress te toetsen aan het Nederlandse publiek; Kentridge koos presentaties uit alle seizoenen die tot nu toe in The Centre werden georganiseerd.

Kies één of meer programmaonderdelen en laat u verrassen door voorstellingen die niet alleen een nieuw perspectief toevoegen aan het kunstenaarschap van Kentridge en Linyekula, maar ook nieuwe verhalen vertellen – van politiek doordrongen beschouwingen, uitzonderlijke jeugdherinneringen en pogingen om nieuwe mythen te creëren voor een nieuwe tijd.

meer

biografieën

Jeannot Kumbonyeki groeide op in Kisangani en woont en werkt nu in Kinshasa. Hij begon zijn carrière in 2009 als acrobaat bij de breakdancegroep Lil Saint. Hij trok veel aandacht met zijn krumping 

en volgde dansworkshops bij Studios Kabako waar hij les kreeg van Faustin Linyekula, Papy Ebotani, Hafiz Dhaou, Ula Sickle en Clara Bauer. In 2010 richtte hij met vrienden het gezelschap Keep Quiet op, waarmee hij regelmatig optrad in Kisangani en in het oosten van Congo. Een jaar later won hij de juryprijs voor de beste Congolese danser bij Vodacom Kata Dance. Hij nam ook deel aan Redefining… home-work, een onderzoekstraject onder leiding van Boyzie Cekwana en Faustin Linyekula. In 2016 maakte Kumbonyeki zijn eerste solo, LeKombi, die in wereldpremière ging op het Kinani Contemporary Dance Festival in Mozambique en daarna te zien was op Infecting the City in Kaapstad, Zürcher Theater Spektakel, Biennale Danse l’Afrique Danse in Ouagadougou, in Parijs in het kader van het festival 100% Afriques en recentelijk in het Kaaitheater in Brussel. Hij danste Kinshasa Electric van Ula Sickle (en was daarmee te zien op Noorderzon in Groningen. Sinds 2016 maakt Kumbonyeki deel uit van de cast van Sur les traces de Dinozord van Faustin Linyekula en more more more… future.

 

Huguette Tolinga begon percussie te spelen toen ze zeven jaar oud was. Haar familie was daar niet van gecharmeerd. Percussie wordt in Congo gezien als een mannenaangelegenheid. Desalniettemin richtte ze in 2010 in Kinshasa haar eigen groep op, Hugembo, waarmee ze regelmatig optrad in Congo, landen in Sub-Sahara-Afrika en zelfs in Duitsland. In 2018 kwam haar debuutalbum Enkata uit, geproduceerd door Studios Kabako. In datzelfde jaar gaat Tolinga op tournee met Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaanse zangeres en actrice Hlengiwe Lushaba in Not Another Diva … (ook te zien op het Holland Festival). In 2019 speelt ze mee in Un feuve dans le ventre, een voorstelling van Carina Riedl. Ze geeft les in Kinshasa en onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een percussieschool op te richten.

meer

Credits

choreografie
Jeannot Kumbonyeki
uitvoering
Franck M’zele, Josué Mawanika, Jeannot Kumbonyeki, Huguette Tolinga
tekst
Antoine Vumilia Muhindo
productie
Studios Kabako / Virginie Dupray
coproductie
Manège - scène nationale de Reims
muziek
Huguette Tolinga
regie-advies
Faustin Linyekula
met steun van
Institut français Paris, Franse ambassade van de Democratische Republiek Congo, Alliance française Kisangani

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door