Édouard Glissant: One World in Relation

The Welcome Table

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De film Édouard Glissant: One World in Relation (2009) van de Malinese filmmaker en denker Manthia Diawara volgt de Martinikaanse filosoof, schrijver en dichter Édouard Glissant tijdens een bootreis over de Atlantische Oceaan. Glissant (1928-2011) is een van de meest invloedrijke figuren uit de Caribische literatuur. Faustin Linyekula noemt hem een grote inspiratiebron. De rapper Abd Al Malik gebruikt zijn teksten voor zijn voorstelling Le jeune noir à l’epée, die ook in het festival te zien is. De film gaat over het levenswerk van Glissant. Na afloop gaat moderator Joseph Jordan in gesprek met Manthia Diawara.

achtergrondinformatie

The Welcome Table is een nooit afgemaakte toneeltekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin, een prominent strijder tegen het racisme in zijn land. In het stuk zien twee personages 

(gebaseerd op de danseres Josephine Baker en de Amerikaanse professor en criticus Henry Louis Gates Jr.) aan een gedekte tafel. In alle vrijheid discussiëren ze over de staat van de Afro-Amerikaanse bevolking. Tijdens het Holland Festival duikt op verschillende locaties een hedendaagse variant van The Welcome Table op voor uiteenlopende gesprekken rondom werk en thema’s van kunstenaars in dit festival. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer literaire en ideologische bewegingen als Négritude en de Harlem Renaissance, de films Échangeur en Touki Bouki, werk en leven van de Martinikaanse filosoof Édouard Glissant en natuurlijk James Baldwin.

meer

biografie

Joseph Jordan is docent die graag essays schrijft over cultuur en geschiedenis met een potje postkoloniale inkt. Na zijn educatie in Engeland en de Verenigde Staten is hij voornamelijk werkzaam in

het onderwijs als docent Engels op verschillende lerarenopleidingen. Door zijn interesse in de dialoog tussen intellectuelen uit de Afro- Diaspora en de rest van de wereld ‘ontdekte’ hij de werken van Édouard Glissant en Manthia Diawara. Jordan bepleit het voortzetten van de mondiale dialoog op lokaal niveau als inspiratie voor kunst, politiek en onderwijs.    

meer

Credits

regie
Manthia Diawara
moderator
Joseph Jordan

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door