Magische hypnotiserende dans

The Way You Sound Tonight

Arno Schuitemaker

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Meeslepend, magisch, intens – het werk van choreograaf Arno Schuitemaker laat geen toeschouwer onberoerd. Zijn voorstellingen zijn magische belevenissen. In zijn nieuwste werk creëert hij een ‘akoestische balzaal’: in een oneindige stroom beweging en geluid nemen vijf dansers het publiek mee in een dynamisch spel tussen afstand en nabijheid, ruimte en energie. Arno Schuitemaker werd door de tijdschriften tanz en Dance Europe een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen in Nederland genoemd. Met The Way You Sound Tonight rekt hij de gewaarwording van de theaterzaal op, een ervaring die voelbaar nagonst in de herinnering.

biografie

Nadat Arno Schuitemaker (1976) afstudeert aan de Technische Universiteit Delft, gooit hij het roer om en gaat hedendaagse dans 

studeren aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Hij studeert er in de richting choreografie in 2007 af. Inmiddels heeft Arno Schuitemaker een plek verworven als een van de meest opvallende makers van de nieuwe generatie. Zowel het Duitstalige blad tanz als het Engelse magazine Dance Europe noemden hem "een van de toonaangevende hedendaagse choreografen in Nederland".

 

Het werk van Arno is iets wat je moet ervaren. Met al maar doorgaande beweging als vertrekpunt laat hij ritme, ruimte en transformatie op een nieuwe, persoonlijke manier tot de verbeelding spreken. In samenwerking met verschillende perfomers, componisten en lichtontwerpers worden zijn voorstellingen ware belevenissen - meeslepend, magisch, intens.

 

In de afgelopen jaren creëerde hij succesvoorstellingen als The Fifteen Project | DUET (2012), I is an Other (2014), Together_till the end (2015) en de trilogie WHILE WE STRIVE (2015), I will wait for you (2016) en If You Could See Me Now (2017). Voor WHILE WE STRIVE ontvangt hij in 2016 de tweede prijs van de jury tijdens [re]connaissance in Grenoble. Eerder, in 2013, selecteert het Aerowaves netwerk hem als een van de meest veelbelovende, aanstormende choreografen. Zijn voorstellingen zijn al in meer dan 15 landen in Europa, en daarbuiten, te zien geweest.

 

Tussen 2013 en 2016 ondersteunde DansBrabant de ontwikkeling van Arno Schuitemaker als coproducent en van 2015 tot 2017 was hij artist-in-residence bij ICKamsterdam. Zijn werk wordt sinds 2013 geproduceerd door SHARP/ArnoSchuitemaker in samenwerking en met ondersteuning van coproducenten en partners in binnen- en buitenland. SHARP/ArnoSchuitemaker wordt in de periode 2017-2020 meerjarig ondersteund door AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

 

Arno Schuitemaker maakt zijn debuut in het Holland Festival met de wereldpremière van The Way You Sound Tonight.

meer

Credits

concept en choreografie
Arno Schuitemaker
performers
Revé Terborg, Ivan Ugrin, Jade Stenhuijs, Stein Fluijt en Piet Defranq
dramaturgie
Guy Cools
muziekcompositie
Aart Strootman
lichtontwerp
Jean Kalman
(co)productie
SHARP/ArnoSchuitemaker, Holland Festival, DansBrabant, Chaillot - Théâtre National de la Danse en Le Pacifique CDCN in samenwerking met CCN2 Centre chorégraphique national de Grenoble. Met dank aan Het Huis Utrecht.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door