Tragikomisch muziektheater over melancholie en burn-out

The String Quartet's Guide to Sex and Anxiety

Calixto Bieito, Heath Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wat is de relatie tussen seks, angst en muziek? De Spaanse regisseur Calixto Bieito maakt samen met het Britse Heath Quartet tragikomisch muziektheater over melancholie en burnout. Verschillende filosofische werken dienen als inspiratiebron, zoals The Anatomy of Melancholy (1621), een essay van Robert Burton, Platform (2003) van Michel Houellebecq en The Concept of Anxiety van Søren Kierkegaard. Op het podium reconstrueren vier strijkers en vier acteurs de melodie van de melancholie in een montage van scènes vol krankzinnigheid, creativiteit en muziek. Deze voorstelling geneest niemand, maar zorgt er wel voor dat u zich na afloop beter voelt.

'The direction, acting and music blend together to create an unforgettable, disconcerting experience that stands out amongst other theatre' - Stage Talk Magazine ★★★★★

'Strange and beautiful (...) Calixto Bieito’s intense theatrical collage brings together four first-rate actors and the miraculous Heath Quartet.' - The Guardian ★★★★

'Unusual, provocative, penetrating' - Reviewsgate ★★★★★

programma

o.a. Beethoven string quartet no.11 opus 95 (the “serioso”). en Ligeti String Quartet No. 2.

achtergrondinformatie

De volgende belangrijke filosofiche werken zijn Bieito’s inspiratiebronnen: 

The Anatomy of Melancholy (1621), een essay van Robert Burton,
Our Need of Consolation is Insatiable (2014), Stig Dagermann,
Sleet: Selected Stories (2013), Stig Dagerman,
My Age of Anxiety (2014), Scott Stossel,
Wanting to Die (1981), Anne Sexton,
Platform (2003), Michel Houellebecq,
LOVE, LOVE - Unreconciled: Poems 1991-2013 (2017), Michel Houellebecq,
The Noonday Demon (2002), Andrew Solomon,
The Concept of Anxiety, Søren Kierkegaard

biografieën

Calixto Bieito (1963) geldt als een van de bekendste Spaanse regisseurs van dit moment en maakte naam met zijn radicale interpretaties van klassieke opera’s. Hij studeerde Spaanse filologie 

en kunstgeschiedenis  aan de Universiteit van Barcelona, regie aan het Barcelonese ‘Institut del Teatre’, volgde een acteursopleiding in Tarragona en master classes bij onder meer Jerzy Grotowski, Ingmar Bergman, Peter Brook en Giorgio Strehler.

Opmerkelijke producties van onder meer Tomás Bretóns zarzuela La verbena de la paloma, Shakespeares Hamlet en Calderón de la Barca’s La vida es sueño op het Edinburgh International Festival markeerden zijn internationale doorbraak. 

Van 1999 tot 2011 was Bieito artistiek directeur van het Teatre Romea in Barcelona waarmee hij internationale tournees ondernam met onder meer Macbeth (Salzburg, München), Die Dreigroschenoper (Parijs, Ruhrtriennale) en Peer Gynt (Internationaal Festival Bergen). Tussen 2010 en 2012 was hij als gastregisseur verbonden aan het International Arts Festival van Castilla y León. 

In 1999 debuteerde Calixto Bieito als operaregisseur. Producties van onder meer Bizets Carmen, Verdi’s Un ballo in maschera en Mozarts Don Giovanni werden gevolgd door belangrijke engagementen aan Duitstalige huizen met onder meer Bergs Lulu (Basel), Ligeti’s Le grand macabre (Freiburg), Glucks Armida (Komische Oper, Berlijn) en Wagners Der fliegende Holländer en Parsifal (Stuttgart).

Belangrijke producties in afgelopen seizoenen waren Zimmermans Die Soldaten (Zürich, 2013), de double bill van Bartóks Hertog Blauwbaards burcht en Puccini’s Gianni Schicchi (Komische Oper Berlin, 2015), Così fan tutte (Basel, 2015),  Moessorgski’s Boris Godoenov (München, 2016), Halévy’s La juive (Münchner Opernfestspiele, 2016) en Verdi’s Otello (Staatsoper Hamburg, 2017). In 2018 regisseert Bieito onder meer Schrekers Die Gezeichneten bij de Komische Oper Berlin en Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea bij de Festspiele Zürich. 

Oliver Heath (viool), Sara Wolstenholme (viool), Gary Pomeroy (altviool) en Chris Murray (cello) vormen samen het Britse Heath Quartet dat in 2002 werd opgericht aan het Royal Northern College of Music (Manchester). Het kwartet groeide sindsdien uit tot een van de meest spraakmakende Engelse kamermuziekensembles van dit moment en won onder meer de Borletti-Buitoni Special Ensemble Scholarship (2011), de Ensembleprijs van de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern (2012) en de Royal Philharmonic Society Young Artists Award (2013).

Het Heath Quartet treedt veelvuldig op in Amerika en Europa. Het maakte in 2014 zijn debuut in Carnegie Hall, speelde een jaar later voor het eerst in het Lincoln Center (beide New York) en was in Europa te horen in onder meer het Beethoven-Haus Bonn, het Konzerthaus Berlin, het Musée d’Orsay (Parijs), de Wiener Musikverein, het Wiener Konzerthaus en het Vara Konserthus (Zweden). 

In eigen land speelde het viertal in vrijwel alle grote concertzalen, evenals bij de BBC Proms waar het in 2014 meewerkte aan de wereldpremière van John Taveners Requiem Fragments. In Nederland was het Heath Quartet dit seizoen samen met pianist Hannes Minnaar te horen in Het Concertgebouw. Ze speelden Haydn, Widmann en Shostakovich. 

Hoogtepunten in 2017/18 waren onder meer een eigen concertserie in Wigmore Hall (Londen), waar het kwartet alle vijf de strijkkwartetten van Jörg Widmann speelde. Ook gaven de Heaths de wereldpremière van een nieuw werk van Helen Grime en namen ze een nieuwe cd op met de octetten van Enescu en Mendelssohn. Eerdere cd-releases met onder meer het Eerste en Derde strijkkwartet van Tsjaikovski en de complete strijkkwartetten van Bartók kregen internationaal uitstekende kritieken.

meer

Credits

regie, ontwerp
Calixto Bieito
decor
Calixto Bieto en Annemarie Bulla
kostuums
Annemarie Bulla
licht
Tim Mitchell
geluid
Dan Hoole
regie assistenten
Laure Roldan en Lucía Astigarraga
producent
Stuart Rogers en Catherine Fowles
assistent productie
Catherine Fowles
uitvoering
Heath Quartet
cast
Nick Harris, Mairead McKinley, Cathy Tyson en Miltos Yerolemu
kostuum toezichthouder
Kay Wilton
techniek
Ebrahim Nazier
casting
Gabrielle Dawes
productie manager
Tomas Wright
coproductie
Birmingham Repertory Theatre, Brighton Dome & Festival, Théâtre de la Ville de Luxembourg, Holland Festival

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door