‘Trio Da Kali en Kronos Quartet doorbreken grenzen van cultuur, genre, geloof en etniciteit’ – NPR

Ladilikan -Kronos Sessions

Kronos Quartet, Trio Da Kali

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Hoogtepunt van een dag Kronos Quartet is het concert van Kronos met het Malinese Trio Da Kali. Dit trio bestaat uit muzikanten uit de West-Afrikaanse griottraditie. Samen met het Kronos Quartet spelen ze een selectie van nummers van hun bejubelde, gezamenlijke album Ladilikan, dat in 2017 verscheen en waarvoor ze zich lieten inspireren door de Malinese muziek, maar ook door gospelzangeres Mahalia Jackson. Een strijkkwartet vermengt zich met West-Afrikaanse instrumenten. Trio Da Kali bestaat uit Fodé Lassana Diabaté op balafon, Mamadou Kouyaté op de bas-ngoni en Hawa Kasse Mady Diabaté, een zangeres met de stem van een gospeldiva: warm, krachtig en overrompelend.

Credits

muziek
Kronos Quartet, Trio Da Kali
arrangement
Fodé Lassana Diabaté, Lucy Durán, Jacob Garchik
uitvoering
Kronos Quartet:
David Harrington, viool
John Sherba, viool
Hank Dutt, altviool
Sunny Yang, cello
Trio Da Kali:
Fodé Lassana Diabaté, balafon
Mamadou Kouyaté,
bas-ngoni
Hawa Kasse Mady Diabaté, zang

achtergrondinformatie

‘Liefde op het eerste gezicht’ zou je de ontmoeting kunnen noemen tussen David Harrington, primarius van het Kronos Quartet, en de Malinese zangeres Hawa Diabaté. Harrington kwam in een muzikale

wereld terecht die hij nog niet kende, en dat terwijl de vier leden van het Kronos in alle windstreken telefoonnummers uitwisselen en de interessantste samenwerkingen aangaan.
De ontmoeting was gepland door de Aga Khan Music Initiative (AKMI), een programma van de Aga Khan Trust for Culture; de Kronosleden waren op zoek naar Malinese musici om mee samen te werken en werden door de musicoloog Dr. Lucy Durán geïntroduceerd bij de leden van Trio Da Kali. Speciaal voor dit gezamenlijke project werd Trio Da Kali in het leven geroepen, bestaande uit muzikaal leider Fodé Lassana Diabaté op de balafoon (xylofoon), zangeres Hawa Kassé Mady Diabaté en Mamadou Kouyaté op de bas ngoni (luit). De musici zijn alle drie griots, bewaarders van de orale traditie die in veel West-Afrikaanse culturen een belangrijke rol spelen. Het trio heeft een eeuwenoude traditionele muzikale bezetting in de Malinese muziekcultuur, die het zo in leven houdt door ook open te staan voor vernieuwing en muzikale invloeden van buitenaf.
Harrington: ‘De interactie voelde heel natuurlijk. Wij voelden dat we gewaardeerd werden, en wij waardeerden hen vanwege de immense traditie die ze belichamen bij elke noot die ze spelen. Dit is een van onze bijzonderste samenwerkingen.’
Geen van de trioleden had ooit een strijkkwartet gehoord. Men maakte zich zorgen hoe en of hun instrumenten zouden mengen met viool, altviool en cello. Balafoonspeler Lassana Diabaté: ‘Werken met het Kronos heeft mijn kijk op mijn instrument veranderd. Ik heb een manier gevonden op muziek te maken op de balafoon in een klassieke muzikale context, waarin mensen zitten en luisteren. Met dit project kan ik laten zien dat de balafoon alles kan: het instrument kan je laten dansen en het kan je laten luisteren.’
In 2016 componeerde Fodé Lassana Diabaté al een stuk voor Kronos Quartet in het kader van hun Fifty for the Future-project: Sunjata’s Time. Dit stuk, dat niet op Ladilikan staat, het album dat Kronos en Trio Da Kali samen opnamen, klinkt tijdens de Kronos Sessions tweemaal: Kronos zal er delen uit spelen tijdens dit concert, en het saxofoonkwartet Ebonit speelt het eerder op de avond in z’n geheel.
De vruchtbare verbintenis tussen het Kronos Quartet en Trio Da Kali heeft een verzameling songs opgeleverd met geëngageerd tekstmateriaal, deels geïnspireerd op liederen van zangeres en mensenrechtenactivist Mahalia Jackson, ‘de koningin van de gospel’, zoals God Shall Wipe All Tears Away. En ook Ladilikan, wat vertaald kan worden met ‘woorden van advies’. Ladilikan is ook de titel van de cd die de musici gezamenlijk uitbrachten en die in diverse media is uitgeroepen tot een van de beste albums van 2017.

meer

biografieën

Het Kronos Quartet heeft zich sinds de oprichting in 1973 ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande hedendaagse strijkkwartetten. De elfkoppige non-profitorganisatie Kronos

Performing Arts Association beheert vanuit San Francisco alle aspecten van Kronos’ werk. Met zijn vooruitstrevende visie op muziek voor strijkkwartet, zijn onvermoeibare performancedrang en grenzeloze samenwerkingsdrift heeft het Kronos Quartet zich gestaag op de voorgrond gespeeld. Het kwartet – op dit moment bestaande uit David Harrington (viool), John Sherba (viool), Hank Dutt (altviool) en Sunny Yang (cello) – heeft inmiddels meer dan zestig albums uitgebracht, vele prijzen gewonnen en meer dan 900 composities voor zich laten schrijven, onder anderen door grote namen als Terry Riley, Missy Mazzoli, Arvo Pärt, Franghiz Ali-Zadeh, Steve Reich, Sofia Goebaidolina en Philip Glass. Maar ook buiten de grenzen van de klassieke muziek werken de musici samen met de vooruitstrevendste namen, of het nu gaat om jazz, pop of rock. Het kwartet speelde muziek van Thelonious Monk, Jimi Hendrix, Björk en Sigur Rós. Daarnaast legde het zich toe op de soundtrack van de film Requiem for a Dream, gecomponeerd door Clint Mansell. Een ander specialisme van het Kronos Quartet is werken met musici uit niet-westerse tradities. Een groot deel van de componisten uit Kronos’ ambitieuze project Fifty for the Future komt uit niet-westerse landen en culturen: van de Azerbeidzjaanse Franghiz Ali-Zadeh tot de Inuit-keelzangeres Tanya Tagaq. Het kwartet is een graag geziene gast op het Holland Festival. In 2014 begeleidde het de dansers van het Nederlands Dans Theater. Twee jaar later, in 2016, trad het kwartet op tijdens de Holland Festival Proms, met onder meer werk geschreven voor het Kronosproject Fifty for the Future.

 

De drie leden van het Trio Da Kali vertegenwoordigen de Mandécultuur uit het zuiden van Mali. Hawa Kassé Mady Diabaté is de zangeres van het trio, Lassana Diabaté bespeelt de balafoon, een West-Afrikaans slaginstrument, en Bassekou Kouyaté is bespeler van de ngoni, een West-Afrikaans melodisch snaarinstrument. Doel van de musici is een hedendaagse draai geven aan oud en veronachtzaamd repertoire. Trio Da Kali werd oorspronkelijk opgericht, in 2014, om een project met het Kronos Quartet te bewerkstellingen. David Harrington, primarius van het kwartet, beschrijft hun samenwerking als een van de mooiste die het kwartet in veertig jaar had. Het debuut van beide gezelschappen samen vond plaats in het Clarice Smith Center for Performing Arts in Maryland, later traden ze ook op tijdens het Montreux Jazz Festival. Hun gezamenlijke album Ladilikan heeft veel lof mogen ontvangen in diverse media als beste album van 2017. Het trio heeft inmiddels vele zalen bespeeld, waaronder de Royal Albert Hall, het Théâtre de la Ville, en prestigieuze festivals als het London Jazz Festival aangedaan. Niet alleen als drietal heeft Trio Da Kali succes, ook individueel houden de musici er een carrière op na, waarvan vele cd’s getuigen. In navolging van de geslaagde samenwerking van het trio met het Kronos Quartet werd Lassana Diabaté uitgenodigd om een geschreven bijdrage te leveren aan Kronos’ project Fifty for the Future, waarin een groot deel van de composities afkomstig is uit niet-westerse landen en culturen.

 

 

meer

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR