Een dag lang concerten van Kronos en gasten

Kronos Sessions

Kronos Quartet, Trio Da Kali, Jherek Bischoff, Vân-Ánh Võ, Mahsa Vahdat, Ragazze Quartet, Ebonit Quartet e.a.

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een hele dag neemt het wereldvermaarde Kronos Quartet het Muziekgebouw en het Bimhuis over. Dompel u onder in dit minifestival met concerten, films, openbare masterclasses en heel veel muziek van Kronos en vrienden. Met deze dag laat Kronos zien een van de meest nieuwsgierige en reislustige strijkkwartetten ter wereld te zijn. Naast het Malinese Trio Da Kali staan ook de Amerikaanse multi-instrumentalist Jherek Bischoff, de Vietnamees-Amerikaanse muzikante Vân-Ánh Võ en de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat op het podium, zowel op eigen titel als met Kronos. Daarnaast speelt het Nederlandse Ragazze Quartet zijn favoriete Kronosklassiekers en duiken ook de saxofonisten van het Ebonit Quartet op. Zie verrassende samenwerkingen, maak kennis met jonge talentvolle strijkkwartetten en ontdek nieuwe muziek van over de hele wereld.

programma

Muziekgebouw, Grote zaal
13:00 - Kronos Quartet & Mahsa Vadhat
15:45 - Ragazze plays Kronos Classics, i.s.m. Kapok
18:15 - Kronos Quartet & Vân-Ánh Võ & Jherek Bischoff
21:00 - Kronos Quartet & Trio Da Kali (uitverkocht)
meer informatie

Bimhuis
14:30 - Jherek Bischoff, stargaze strings
17:00 - Trio Da Kali
19:45 - Masterclass David Harrington
meer informatie

Muziekgebouw, Kleine zaal
14:30 - Masterclass Sunny Yang & Jojn Sherba met De Formule
17:00 - Mahsa Vahdat, Tord Gustavsen
19:45 - Vân-Ánh Võ
meer informatie

Atriumzaal
14:30 - Masterclass Hank Dutt met Babylon Quartet
17:00 - Fifty for the Future Talk
19:45 - Ebonit Saxophone Quartet
meer informatie


Atriumkamer - films
14:15  - Heat 
17:00 - Dracula
19:45 - Beyond Zero
20:45 - Requiem for a Dream
meer informatie


Foyderdeck 1 / Fifty for the Future stage
14:00 - Babylon Quartet
15:15 - Pelargos Kwartet
16:30 - De Formule
meer informatie

biografieën

Het Kronos Quartet heeft zich sinds de oprichting in 1973 ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande hedendaagse strijkkwartetten. De elfkoppige non-profitorganisatie Kronos 

Performing Arts Association beheert vanuit San Francisco alle aspecten van Kronos’ werk. Met zijn vooruitstrevende visie op muziek voor strijkkwartet, zijn onvermoeibare performancedrang en grenzeloze samenwerkingsdrift heeft het Kronos Quartet zich gestaag op de voorgrond gespeeld. Het kwartet – op dit moment bestaande uit David Harrington (viool), John Sherba (viool), Hank Dutt (altviool) en Sunny Yang (cello) – heeft inmiddels meer dan zestig albums uitgebracht, vele prijzen gewonnen en meer dan 900 composities voor zich laten schrijven, onder anderen door grote namen als Terry Riley, Missy Mazzoli, Arvo Pärt, Franghiz Ali-Zadeh, Steve Reich, Sofia Goebaidolina en Philip Glass. Maar ook buiten de grenzen van de klassieke muziek werken de musici samen met de vooruitstrevendste namen, of het nu gaat om jazz, pop of rock. Het kwartet speelde muziek van Thelonious Monk, Jimi Hendrix, Björk en Sigur Rós. Daarnaast legde het zich toe op de soundtrack van de film Requiem for a Dream, gecomponeerd door Clint Mansell. Een ander specialisme van het Kronos Quartet is werken met musici uit niet-westerse tradities. Een groot deel van de componisten uit Kronos’ ambitieuze project Fifty for the Future komt uit niet-westerse landen en culturen: van de Azerbeidzjaanse Franghiz Ali-Zadeh tot de Inuit-keelzangeres Tanya Tagaq. Het kwartet is een graag geziene gast op het Holland Festival. In 2014 begeleidde het de dansers van het Nederlands Dans Theater. Twee jaar later, in 2016, trad het kwartet op tijdens de Holland Festival Proms, met onder meer werk geschreven voor het Kronosproject Fifty for the Future.

Mahsa Vahdat is een van de belangrijkste uitvoerders van Perzische vocale muziek. In 1995 sloot ze haar studie aan de Tehran Arts University in haar geboorteplaats af. Vahdat heeft haar persoonlijke stijl ontwikkeld vanuit de Perzische vocale traditie in de klassieke en de volksmuziek, maar met een eigentijdse expressie die haar muziek relevant laat zijn voor de wereld van nu. Vahdat treedt wereldwijd op, met musici afkomstig uit Iran, Europa en de Verenigde Staten. Ook deelt ze geregeld het podium met haar zus, Marjan Vahdat, die ook te horen is op aan aantal van haar opnamen. Mahsa Vahdat neemt op voor het label Kirkelig Kulturverksted. De meeste liederen componeert de zangeres zelf, de teksten zijn vaak gebaseerd op gedichten van klassieke en hedendaagse Perzische dichters. Niet zelden is haar man Atabak Elyasi, componist en bespeler van de Perzische setar, betrokken bij het arrangeren van Vahdats muziek. Zonder in hun eigen maatschappij, Iran, in beeld te zijn – vanwege de restricties die de Islamitische revolutie in 1979 oplegde aan zingende vrouwen – staan de zussen voortdurend in contact met een groot gehoor dat, zowel binnen als buiten Iran, hun kunst waardeert. Sinds 2007 is Vahdat ambassadeur van de Freemuse Organization, die strijdt voor de vrijheid van expressie van musici en componisten wereldwijd. Vahdat geeft zangles aan en verzorgt workshops voor jonge vrouwen uit Iran en andere landen.

Rosa Arnold, Jeanita Vriens, Annemijn Bergkotte en Rebecca Wise vormen samen het Ragazze Quartet. Het viertal speelt klassieke en moderne strijkkwartetten in programma’s, waarin het de samenwerking aangaat met oorspronkelijke stemmen in theater en dans. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen de Ragazze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. In 2012 tekende het kwartet een contract bij het label Channel Classics. De eerste cd, Vivere (2013), werd door de nationale en internationale pers lovend ontvangen. De derde cd FourFourThree kwam uit in mei 2016 en kreeg de Editor’s Choice Award in Gramophone. In oktober 2013 won het Ragazze Quartet de Kersjesprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. De vier dames werkten bovendien veelvuldig samen met jonge musici en theatermakers, evenals met toonaangevende organisaties als het Nederlands Dans Theater en het Kronos Quartet. In 2016 speelde het Ragazze Quartet samen met het Kronos Quartet op het Holland Festival een nieuw werk van Yannis Kyriakides. Ook volgde het kwartet een masterclass bij de Amerikanen. In 2017 speelde het kwartet in het festival George Crumbs Black Angels in een video-installatie van het collectie 33 1/3.

Vân-Ánh Võ behoort tot de beste bespelers van traditionele Vietnamese instrumenten. In 1995 was ze winnares van de Vietnamese National Đàn Tranh (citer) Competition. Naast de citer bespeelt ze onder meer het monochord, de bamboexylofoon en traditioneel slagwerk. Ze was de eerste musicus van Vietnamese afkomst die optrad in het Witte Huis. Ook is Võ opkomend als componiste. In haar werk combineert ze Vietnamese klanken met muziek uit diverse genres, en zoekt daarvoor samenwerking met vele musici. Op die manier brengt ze met nieuw werk de traditionele Vietnamese muziek onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek. Via haar bezigheden als docente geeft ze eveneens haar culturele roots door. Vân-Ánh Võ werkte als componiste mee aan de documentaires Daughter from Danang (2002) en A Village Called Versailles (2009), en aan de documentaire Bolinao 52 (2008). Ze bracht inmiddels drie cd’s uit, waarvan de laatste, Three-Mountain Pass, een samenwerking is met het Kronos Quartet – de uitgave is uitgebreid geprezen. Naast het Kronos Quartet heeft Võ opgetreden met Yo-Yo Ma, Southwest Chamber Music, Oakland East Bay Symphony, diverse jazz- en rapmusici en artiesten. Haar muziek was te horen over de hele wereld, van Carnegie Hall, New York tot het London Olympic Games 2012 Music Festival. In 2016 presenteerde Vân-Ánh Võ The Odyssey – from Vietnam to America, een project waarin bootvluchtelingen centraal stonden, en waarin onder meer Vietnamese en westerse instrumenten, gesproken woord en live-media samenkwamen. Ze won een Emmy Award voor de soundtrack van de documentaire Bolinao 52 (2009) en een Oscar voor de documentaire Daughter from Danang (2003).

De componist, arrangeur, producer en multi-instrumentalist Jherek Bischoff woont en werkt in Los Angeles. Bischoff treedt wereldwijd op, in zalen als de Royal Albert Hall, Carnegie Hall en de Radio City Music Hall en op diverse festivals. Tot zijn samenwerkingspartners behoren het Kronos Quartet, Bang on a Can, David Byrne, Robert Wilson en Neil Gaiman. Voor het Kronos heeft hij ook opdrachtwerk geschreven. Zijn composities zijn eveneens uitgevoerd door de Seattle Symphony en Stargaze. Bischoffs albums Cistern en Composed, en zijn bijdrage aan Strung Out In Heaven: A Bowie String Quartet Tribute werden bijzonder geprezen. In augustus 2016 was Jherek Bischoff artist in residence bij Times Square’s Midnight Moment, waar zijn video voor Cistern iedere avond te zien was op de elektronische billboards. Hoogtepunt van deze residency vormden twee liveoptredens midden op Times Square. Tot Bischoffs werk voor film en televisie behoort Netflix’ Wet Hot American Summer: First Day of Camp. Voor het Düsseldorfer Schauspielhaus ging hij de samenwerking aan met Robert Wilson in The Sandman. Tot zijn andere theaterbijdragen horen Das Fliegende Klassenzimmer voor Theater Basel en Johnny Breitwieser voor het Schauspielhaus Wien.

De drie leden van het Trio Da Kali vertegenwoordigen de Mandécultuur uit het zuiden van Mali. Hawa Kassé Mady Diabaté is de zangeres van het trio, Lassana Diabaté bespeelt de balafoon, een West-Afrikaans slaginstrument, en Bassekou Kouyaté is bespeler van de ngoni, een West-Afrikaans melodisch snaarinstrument. Doel van de musici is een hedendaagse draai geven aan oud en veronachtzaamd repertoire. Trio Da Kali werd oorspronkelijk opgericht, in 2014, om een project met het Kronos Quartet te bewerkstellingen. David Harrington, primarius van het kwartet, beschrijft hun samenwerking als een van de mooiste die het kwartet in veertig jaar had. Het debuut van beide gezelschappen samen vond plaats in het Clarice Smith Center for Performing Arts in Maryland, later traden ze ook op tijdens het Montreux Jazz Festival. Hun gezamenlijke album Ladilikan heeft veel lof mogen ontvangen in diverse media als beste album van 2017. Het trio heeft inmiddels vele zalen bespeeld, waaronder de Royal Albert Hall, het Théâtre de la Ville, en prestigieuze festivals als het London Jazz Festival aangedaan. Niet alleen als drietal heeft Trio Da Kali succes, ook individueel houden de musici er een carrière op na, waarvan vele cd’s getuigen. In navolging van de geslaagde samenwerking van het trio met het Kronos Quartet werd Lassana Diabaté uitgenodigd om een geschreven bijdrage te leveren aan Kronos’ project Fifty for the Future, waarin een groot deel van de composities afkomstig is uit niet-westerse landen en culturen.

Het Ebonit Saxophone Quartet werd opgericht in 2011, toen de leden aan het Conservatorium van Amsterdam studeerden. De vier musici uit Polen, Nederland, Duitsland en Rusland traden op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en daarbuiten. Daarnaast verzorgde het kwartet concerten tijdens verschillende gerenommeerde festivals als het Verbier Festival, de Heidelberger Frühling, de Bachtage Würzburg en het Grachtenfestival in Amsterdam. Het Ebonit Kwartet ontving een eerste prijs op diverse internationale concoursen. Deelname aan de International Chamber Music Campus 2016 in Weikersheim, Duitsland, werd beloond met een prijs voor het overtuigendste nieuwe ensemble, en tijdens het gerenommeerde Verbier Festival 2017 ontvingen de vier musici de APCAV-prijs. In het seizoen 2016/2017 toerde het kwartet door Nederland als laureaat van het concours Dutch Classical Talent. Na samen in de klas van Arno Bornkamp in Amsterdam te hebben gestudeerd voltooide het kwartet het Masterprogramma van de Nederlandse Strijkkwartet Academie. De musici volgden vele masterclasses bij onder anderen Eberhard Feltz, Peter Cropper, Heime Müller, de leden van het Artemis Kwartet, het Belcea Kwartet, het Kronos Kwartet, het Habanera Saxofoonkwartet en clair-obscur uit Berlijn. Om het originele repertoire voor saxofoonkwartet te vergroten werkt het kwartet regelmatig samen met componisten als Richard Whalley, Kevin Malone en Valentin Villard. Ebonits debuut-cd The Last Words of Christ, met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj, verscheen in februari 2016 op het label Challenge Classics en werd genomineerd voor een Edison Klassiek 2016 in de categorie Het Debuut.

meer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door