Holland Festival Radio

Operator Radio

In de maanden voorafgaand aan het festival zendt online radiostation Operator Radio twee keer per maand een programma uit dat geheel gewijd is aan het Holland Festival. Met daarin interviews, achtergronden, muziek en vooruitblikken op de concerten en voorstellingen en met gesprekken over thema’s uit de programmering. De uitzendingen zijn terug te luisteren op de websites van Operator Radio en Holland Festival. 

uitzendingen

10 april – JR
26 april – Gesualdo
10 mei – Lauren op IJburg
24 mei – Octavia E. Butler's Parable of the Sower

uitzending 26 april: genialiteit en gekte

De tweede live radio-uitzending van Operator en het Holland Festival vertrekt vanuit festivalvoorstelling Gesualdo

Over de Italiaanse componist en prins Carlo Gesualdo doen waanzinnige verhalen de ronde. Zo zou hij niet alleen een heel bos hebben laten kappen, omdat het ruisen van de bladeren hem stoorde bij het componeren, maar vermoordde hij ook zijn vrouw en haar minnaar nadat hij hun overspel had ontdekt. Hij martelde dieren, liet zich geselen door zijn personeel, leed aan depressies en had een heks als minnares. Tegelijkertijd componeerde hij hemelse muziek die haar tijd vooruit was. Het Nederlands Kamerkoor, een van ’s werelds beste vocale ensembles, en de anarchistische theatergroep De Warme Winkel onderzoeken dit ogenschijnlijke contrast in een groots opgezette muziektheatervoorstelling die een zoektocht naar het ‘sublieme’ wordt, dat wat tegelijkertijd weerzinwekkend en onweerstaanbaar is.

Aanleiding voor Operator-presentatrices Catja Edens en Alexe Soleil om op Holland Festival Radio in gesprek te gaan over genialiteit en gekte. Samen voeren zij de luisteraar langs tijdelijke bezetenheid, de creativiteit van de roes, het extraordinaire brein en het omarmen van waanzin. Een verrukkelijke tocht langs geniale gekken en gestoorde genieën met bijpassende muziek van Screaming Jay Hawkins, Bertrand Cantat, Gesualdo en anderen. 

Research en uitvoering: Operator, Holland Festival, Catja Edens en Alexe Soleil

uitzending 10 april: maakt geld gelukkig?

De eerste live radio-uitzending van Operator Radio en het Holland Festival op dinsdag 10 april onderzoekt de eeuwig prangende vraag: maakt geld gelukkig? 


In de Holland Festivalvoorstelling JR vertelt het Belgische acteurscollectief FC Bergman het ongelofelijke (fictieve) verhaal van JR Vansandt, de elfjarige, gehaaide beurshandelaar die met een legertje advocaten en spindoctors een ware ravage aanricht op de Amerikaanse aandelenmarkt. We zien hoe onschuldige mensen zich vergalopperen in de wedloop om geld en geluk. 

Tijdens dit programma onderzoeken we in hoeverre geld van invloed is op onze Nederlandse identiteit en handelen. En wie weet kunnen we na een uur de ultieme vraag beantwoorden: maakt geld gelukkig?

Onder leiding van Samira Ben Messaoud gaan twee gasten met elkaar in discussie: Arno Wellens en Willem van Ewijk. Arno Wellens (1978) is een publicist, schrijver  en financieel journalist die voornamelijk over economie, geopolitiek en de Europese Unie schrijft. Momenteel schrijft hij voor Follow the Money, voorheen voor de onderzoekswebsite 925.nl (samen met Jort Kelder) en de Quote. Willem van Ewijk (1987) is hoofdredacteur van  VICE Money, het platform over geld en de economie van VICE. Hij schreef eerder onder meer voor de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Folia, en studeerde Rechten en Geschiedenis in Utrecht en Parijs.

Research en uitvoering: Operator Radio, Samira Ben Messaoud, Holland Festival

luister terug


Meer