Muzikale hommage aan Syrië en Armenië

Gurdjieff Ensemble Meets Hewar

Levon Eskenian, Kinan Azmeh, Gurdjieff Ensemble, Hewar

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Armeense Gurdjieff Ensemble veroverde harten op het Holland Festival in 2015. Nu is het terug voor een concert met het Syrische ensemble Hewar, dat Arabische muziek mengt met jazz en westerse klassieke muziek. Ze spelen twee nieuwe stukken: een van Tigran Mansurian uit Armenië, en Kharej AlSerb van Issam Rafea uit Syrië. Daarnaast zijn ook door Levon Eskenian gearrangeerde werken van de Armeense componisten George Gurdjieff en Komitas Vardapet te horen en muziek van de leden van Hewar: Kinan Azmeh, Dima Orsho, Jasser  Haj-Youssef and Basilius Alawad. Dit concert is een samenwerking tussen twee verschillende, maar fysiek nabije culturen die door de eeuwen heen een rijke culturele uitwisseling hebben gekend. Een dialoog die uiting geeft aan een diepgevoelde vredeswens.

'Het gezang van de Syrische sopraan Dima Orsho behoort tot het mooiste wat de menselijke stembanden kunnen voortbrengen
Hamburger Abendblatt

biografieën

Het Gurdjieff Ensemble werd in 2008 opgericht door Armeniër Levon Eskenian, geboren in Libanon (1978). Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij naar Armenië. Aan het conservatorium in Yerevan studeerde hij piano en compositie, en volgde hij cursussen 

improvisatie. In 2006 kwam hij in aanraking met opnamen op het label ECM Records van de pianomuziek die de mysticus Georges I. Gurdjieff samen met de Russische componist Thomas de Hartmann schreef. Deze stukken, waar invloeden van muziek uit de Kaukasus in doorklinken, leidden tot de oprichting van het Gurdjieff Ensemble (voorheen Gurdjieff Folk Instruments Ensemble). Doel was het reconstrueren van deze muziek uit de orale traditie die met de genocide van 1915 verloren is gegaan. Het ensemble ging met deze arrangementen op tournee en bracht ze in 2011 uit op cd, waarmee ze diverse prijzen in de wacht sleepten. In Nederland ontvingen ze een Edison in de categorie wereldmuziek. 

Vervolgens richtte het ensemble zich op werken van de Armeense componist en priester Komitas Vardapet, die als eerste de traditionele muziek van Armeniërs vastlegde en in zijn composities gebruikte. Ook dit repertoire is door Levon Eskenian gearrangeerd voor de volksinstrumenten van zijn ensemble en op cd gezet. Dat album verscheen in 2015, net als de Gurdjieff-cd op het ECM label. In datzelfde jaar was het ensemble in het Holland Festival te horen met muziek van beide componisten. In 2016 ging het ensemble met het programma rond Komitas op toernee. Het heeft er over de hele wereld mee opgetreden.

Het Syrische ensemble Hewar (dat ‘dialoog’ betekent in het Arabisch) bestaat uit de componisten/muzikanten Kinan Azmeh (klarinet), Dima Orsho (zang), Basilius Alawad (cello) en Jasser Haj-Youssef (viool en viola d’amore). Hewar is een unieke uitwisseling tussen verschillende muzikale persoonlijkheden, die ieder hun instrument als enige communicatiemiddel gebruiken. Hun benadering is gegrondvest in de muziek zelf, maar heeft ook sociale en politieke verwijzingen. Ze spelen avontuurlijke Arabische muziek, die geïnspireerd is door Arabische tradities zonder zich daardoor te laten beperken. In concerten willen de ensembleleden, die zich in hun spel beschouwen als improvisatoren en componisten, met hun spontane ‘dialoog’ de grenzen doen vervagen tussen compositie en improvisatie, tussen traditioneel en eigentijds. Ze brengen originele en uiteenlopende voorkeuren en invloeden samen door vaak met gastmusici te spelen en door in hun muziek een breed spectrum aan muziektradities te verwerken, waaronder Arabische muziek, jazz en klassieke muziek. Hewar werd opgericht met een concert dat plaatsvond op de historische locatie van de al-Zaytuna-kerk (oude stad van Damascus) in september 2003, en is sindsdien op tournee geweest door de Verenigde Staten, Europa, Japan en het Midden-Oosten. Hewar heeft drie albums uitgebracht: Hewar (2005), 9 Days of Solitude (2007) en Letters to a Homeland (2012). Het ensemble heeft onder meer opgetreden met de gevierde Armeense dudukspeler Djivan Gasparian. Ze zijn meerdere keren te gast geweest op het vooraanstaande Morgenlandfestival Osnabrück. Vorig jaar speelden ze een belangrijke rol in het festival Salām Syria, dat in de Hamburgse Elbphilharmonie plaatsvond.

meer

Credits

muziek
George Gurdjieff, Komitas Vardapet, Tigran Mansurian, Issam Rafea, Dima Orsho, Kinan Azmeh, Jasser Haj-Youssef, Basilius Alawad
coproductie
Elbphilharmonie Hamburg, Morgenland Festival Osnabrück, Holland Festival
uitvoering
Gurdjieff Ensemble:
Levon Eskenian,
artistiek leider, arrangeur
Emmanuel Hovhannisyan,
duduk, pku, zurna
Armen Ayvazyan,
kemençe kamancha
Avag Margaryan,
pogh, zurna
Aramayis Nikoghosyan,
ud, bel
Davit Avagyan,
tar
Mesrop Khalatyan,
dap, kshots, burvar
Vladimir Papikyan,
zang, santur
Meri Vardanyan,
kanun
Norayr Gapoyan,
duduk, bas duduk
Eduard Harutyunyan,
tmbuk, cimbalen
Hewar:
Kinan Azmeh,
klarinet
Dima Orsho,
zang
Jasser Haj-Youssef,
viool, viola d’amore
Basilius Alawad,
cello

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door