Film op zondag: Seopyeonje

Im Kwon-taek

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Zuid-Koreaanse film uit 1993 over een familie van traditionele pansorizangers die de eindjes aan elkaar moet knopen in de moderne wereld. 

Pansori is een Koreaanse, epische verteltraditie. Het genre is voortgekomen uit sjamanistische rituelen en is in zijn gebaren en mimiek vergelijkbaar met films uit de begintijd van de cinema. Elke beweging en houding heeft een specifieke lading en betekenis. De verhalen, die in hun volledige vorm uren kunnen duren, worden gezongen door een vrouw. Met een waaier als enige rekwisiet acteert, zingt en reciteert ze de teksten, begeleid door een trommel. Changgeuk is traditionele Koreaanse opera, ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw, gebaseerd op pansori. 

Film op zondag

In aanloop naar het Holland Festival kunt u vanaf maart elke derde zondag van de maand naar een speciale Holland Festivalfilm in Het Ketelhuis. Elke film is thematisch verbonden met een festivalvoorstelling en wordt ingeleid door Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant. De overige films zijn:

zo 15.4: The Emperor Jones (regie: Dudley Murphy)
zo 13.5: M – Eine Stadt sucht einen Mörder (regie: Fritz Lang)

Credits

regie
Im Kwon-taek
inleiding
Dana Linssen

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door