‘Een zintuiglijke ervaring... een unieke dansles’ - Bubble Mag

Danse des guerriers de la ville

Compagnie par Terre, Anne Nguyen

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Voor choreograaf Anne Nguyen is urban dance ‘een hedendaagse krijgskunst, gemaakt om de ​​vijandige stedelijke omgeving te trotseren.’ Om iedereen in staat te stellen de basisprincipes van urban dance te leren, creëert ze een parcours door de Stadsschouwburg, dat rondom haar voorstelling Kata te bezoeken is. De verschillende interactieve installaties, die gebruik­maken van video en bewegingssensoren, verleiden het publiek om in beweging te komen, te improviseren en zich voor even een volleerd breakdancer te voelen. 

achtergrondinformatie

Bezoekers vanaf acht jaar oud kunnen in de Stadsschouwburg een experimenteel kunstproject beleven: Danse des guerriers de la ville (2016) (‘Dans van de krijgers van de stad’). In deze multimediale 

installatie van de Franse danser en choreograaf Anne Nguyen, oprichter van het dansgezelschap Compagnie par Terre, wordt live hiphopdans gecombineerd met publieksparticipatie en diverse multimediatechnieken. Nguyen en haar dansgezelschap zijn in de Stadsschouwburg ook te zien met de voorstelling Kata.

 

In Danse des guerriers de la ville lopen bezoekers langs een serie interactieve installaties. Hier kan worden kennisgemaakt met verschillende vormen van ultramoderne videotechniek, waaronder live capture, animatie, interactieve montage, virtual reality en 360-gradenfilm. Allemaal nieuwe manieren om dans te ervaren, volgens Nguyen. Elke installatie is gericht op een bepaald stilistisch element van hiphop/breakdance, zoals tuts, bounce, battle, freestyle en jam. De bezoekers worden uitgenodigd om met deze concepten te experimenteren. Dit kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld door te reageren op de videobeelden, geluiden en muziek, door de eigen beelden te manipuleren en door mee te improviseren in een eigen dans. De bezoekers krijgen zo een indruk van de talloze mogelijkheden van hip-hopdans.

 

Danse des guerriers de la ville is een choreografische reis. De installatie is geïnspireerd op Manuel du Guerrier de la Ville, een verzameling van gedichten door Anne Nguyen. Deze zijn een lofzang op de krachtige ambities van hiphopdans: de drang om de vormen en energieën die ons omgeven te absorberen, de behoefte om opnieuw in contact te komen met onze dierlijke instincten en onze lichamelijke expressie te ontwikkelen en de zoektocht naar balans tussen technische beperking en vrijheid. Voor Nguyen is hiphopdans een spontane verzetsbeweging. Een hedendaagse versie van vechtkunst, ooit ontstaan als creatief wapen tegen de sfeer van vijandigheid en de gevaren van de grote stad: een omgeving die met vormdwang en beperkingen het menselijk lichaam op een gewelddadige manier verandert. Hiphop is een dansvorm die constant de beperkingen van het menselijk lichaam en de bijbehorende ruimte uitdaagt, aldus Nguyen. Danse des guerriers de la ville ging 12 oktober 2016 in première in Chaillot – Théâtre national de la Danse, en is nu voor het eerst in Nederland te beleven.

meer

biografie

De Franse danser, choreograaf en dichter Anne Nguyen heeft haar wortels in de hiphopcultuur. Ze verdiende haar sporen als b-girl (breakdancer) in honderden battles en trad op met hiphopcrews 

zoals Black Blanc Beur. Daarnaast was ze te zien in choreografieën van Faustin Linyekula en Salia Nï Seydou en maakte ze deel uit van de formaties RedMask (Montreal), Phase T, Def Dogz en Créteil Style (Parijs). Als b-girl won Nguyen talloze prijzen, zowel solo en in groepsverband, in evenementen als The International Breakdance Event (2004) en Battle Of The Year (2005). Verder bekwaamde ze zich in de vechtkunsten capoeira, Braziliaans jiu-jitsu, viet vo dao en wing chun. In 2005 richtte ze haar eigen gezelschap op, Compagnie par Terre, en hetzelfde jaar brak ze door met de solovoorstelling Square Root. In deze productie combineerde ze rekenkundige sequenties met eigen gedichten, en legde ze een relatie tussen de geometrische bewegingen uit de breakdance en de drukkende invloed van de moderne stedelijke omgeving.

Daarna maakte ze negen producties waaronder het duet Yonder Woman (2010), PROMENADE OBLIGATOIRE (2012) voor acht poppers, het vrouwenkwartet Autarcie (…) (2013) en bal.exe (2014): een robotdans op kamermuziek, gespeeld door acht poppers en vijf klassieke muzikanten. In 2016 ontwierp ze Danse des guerriers de la ville, een installatie over hiphopdans met publieksparticipatie, interactieve livevideo en virtual reality. Nguyens gedichten, korte verhalen en artikelen werden gepubliceerd in onder andere Danser Magazine, Repères en Cahier de Danse. In 2013 ontving ze de prijs SACD Nouveau Talent Choréographie en in 2015 werd ze bekroond als Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres in 2015. Tot 2018 is ze als associate artist verbonden aan Chaillot – Théâtre national de la Danse, waar ook Kata (haar tiende productie) op 11 oktober 2017 in première ging. 

meer

Credits

concept
Anne Nguyen, Claudio Cavallari
video
Claudio Cavallari
muziek
Sébastien Lété
advies, technische regie
Franck Lacourt

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door