Soul Train als aanstekelijke dansperformance

Chorus

Ralph Lemon

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een line dance. Een choreografisch statement van tien minuten, gebaseerd op een selectie uit het Soul Train-vocabulaire van YouTube. Soul Train is een iconisch Amerikaans muziek-en-dansprogramma. De ritmische soundscape wordt live gemixt door beeldend kunstenaar en dj Kevin Beasley. Het werk van Lemon staat er om bekend dat het de grenzen tussen kunstdisciplines en culturen overschrijdt. Holland Festival en Stedelijk Museum nodigden hem uit om speciaal voor het entreegebied van het Stedelijk Museum een nieuwe versie van Chorus te maken.

Credits

concept
Ralph Lemon
muziek
DJ Kevin Beasley
coproductie
Stedelijk Museum, Holland Festival
uitvoering
Yeman Brown
Dwayne Brown
Mariama Noguera-Devers
Paul Hamilton
Angie Pittman
Marcus Williams

biografie

Ralph Lemon is choreograaf, schrijver, beeldend kunstenaar, curator en de artistiek directeur van Cross Performance, een gezelschap dat zich richt op interculturele en interdisciplinaire kunst en 

tentoonstellingen. In zijn werk laat hij de grenzen tussen galerie en theater vervagen. Tot zijn meest recente werk behoort: de ‘performance-lecture-musical’ Scaffold Room (2015), de multimediale dans-installatie Four Walls (2012), en How Can You Stay in The House All Day And Not Go Anywhere? (2008-2010), een productie met live performance, film en beeldende kunst. Chorus (2017) is voortgekomen uit de slotscène van Scaffold Room. 

In 2004 sloot Lemon The Geography Trilogy af, een tien jaar durend internationaal onderzoeks- en performanceproject dat ras, geschiedenis, herinnering en de kunstwereld onderzocht. Het project bestond uit drie voorstellingen: Geography (1997), Tree (2000), en Come home Charley Patton (2004). In 2012 was Lemon curator van de performance-serie Some sweet day in het Museum of Modern Art, New York. Hij ontving de Alpert Award (1999), een Bellagio Study Center Fellowship (2004), een John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellowship (2009), een United States Artists Fellowship (2009), drie New York Dance and Performance Bessie Awards (1986, 2005, 2016) en twee New York Foundation for the Arts Fellowships (2004, 2009). In 2015 ontving Lemon de National Medal of Arts uit handen van toenmalig president Barack Obama. In 2016 publiceerde het Museum of Modern Art een monografie van zijn werk.

meer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door