Gloednieuw werk van ongewoon indie-jazztrio

The Mirabel Sessions

Kapok

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ze noemen zichzelf een ongewoon jazztrio. Maar Kapok is meer dan dat. Het is een van de opvallendste bands in de huidige Nederlandse indie-muziekscene. Neem alleen al de instrumentatie. Er is geen bas. Remco Menting klinkt op een zelfontworpen drumkit als geen andere drummer. Timon Koomen brengt op zijn gitaar ongehoorde klanken tot leven. Maar de atypische held is hier de hoorn. Morris Kliphuis, ambassadeur van de campagne Red de Hoorn, is een van de weinige jazzhoornisten ter wereld. Hij zingt, scheurt en funkt op zijn hoorn alsof deze speciaal gemaakt is voor Kapok. Deze avond presenteert de band, die zijn festivaldebuut maakt, gloednieuw werk waarin voor het eerst ook elektronica een rol speelt.

Programma

Biografie

Kapok is een Nederlands jazztrio, bestaande uit Morris Kliphuis (hoorn), Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums). Net zo uniek als hun bezetting – basloos en met de atypische hoorn als melodie-instrument – is de stilistische veelzijdigheid van het trio. 

Kapok werkt vanuit de basis van geïmproviseerde jazz, maar schakelt moeiteloos over naar indierock, metal, hiphop, americana en Afrikaanse klanken. Door de onderlinge chemie en avontuurlijke koers staat het trio te boek als een van de origineelste en spannendste live-bands van Nederland. Kapok treedt ook geregeld op in het buitenland. 
In 2012 bracht Kapok zijn debuutalbum Flatlands uit, waarop het trio samenwerkte met gasten als contrabassist Ernst Glerum, percussionist Joshua Samson en het Ragazze Strijkkwartet. In 2014 volgde het tweede album Kapok, dat bekroond werd met een Edison. Critici prezen dit album vanwege het eclecticisme, de wijze waarop het trio op elkaar ingespeeld is geraakt en het geïmproviseerde maar tegelijkertijd strakke karakter van de muziek. In 2015 volgde het derde album Glass to Sand, waarop het stilistisch palet van de band nog verder is uitgebreid en de klank donkerder is geworden. Met Slagwerk Den Haag en het Ragazze Kwartet nam Kapok in 2016 een cd met composities van Terry Riley op. 
Na vijf jaar spelen volgde in 2016 een retraite in Mirabel-aux-Baronnies in Zuid-Frankrijk. Tijdens deze retraite heeft de band het accent verlegd naar lange, bezwerende spanningsbogen, bijzondere klankcombinaties en, nieuw voor Kapok, het gebruik van elektronica. De uitkomst van deze Mirabel Sessions zal op het Holland Festival 2017 voor het eerst ten gehore worden gebracht.

meer

Credits

muziek
Kapok
hoorn, kornet, synthesizer
Morris Kliphuis
gitaren
Timon Koomen
drum
Remco Menting
geluid
Matthijs Kievit
licht
Erik de Wild

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door