Een verbijsterende verbeelding van het leven in Sjostakovitsj’ Rusland ten tijde van Stalin.’
– The New York Times

Shostakovich Trilogy

Alexei Ratmansky, Het Nationale Ballet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Na succesvolle premières in New York en San Francisco is Alexei Ratmansky’s Shostakovich Trilogy nu voor het eerst in Europa te zien bij Het Nationale Ballet. ‘Mijn meest persoonlijke werk’, noemt de Russisch-Amerikaanse choreograaf het ballet, waarin hij de complexe relatie met zijn geboorteland onderzoekt. Tegelijk is het een sfeerschets van het leven en de carrière van zijn favoriete componist, die leefde in de beklemmende greep van het Sovjetregime. Ratmansky laat zich inspireren door werk van Dmitri Sjostakovitsj uit diverse perioden: Symfonie nr. 9, Kamersymfonie in C-klein, opus 110a en Pianoconcert nr. 1 vormen de basis van de drie delen. Ze worden gespeeld door Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.

Programma

Symphony #9
in E-Flat Major, op. 70

 

pauze

 

Chamber Symphony for Strings
Op. 110a

 

pauze

 

Piano Concerto #1
for Piano, Trumpet, and Strings, Op.35

Achtergrondinformatie

Every moment feels like a fragment of a masterpiece. Indeed, this was simply one of the company’s most satisfying nights in years, a grand, ambiguous, mysterious and thrilling entertainment. – The San Francisco Chronicle

 

Fascination, poetic, enigmatic. Alexei Ratmansky’s ‘Shostakovich Trilogy’ includes expressions of ebullience, heroism, affection, wit and inspiration. – The New York Times

Een baanbrekend, intens persoonlijk eerbetoon van de befaamde choreograaf Alexei Ratmansky aan Dmitri Sjostakovitsj, een van de grootste componisten van Rusland. Het werk van beide revolutionaire kunstenaars komt samen in Shostakovich Trilogy.
In Shostakovich Trilogy verkent Alexei Ratmansky de complexe relatie met zijn geboorteland. Ratmansky, die dit zijn meest persoonlijke werk noemt, geeft een sfeerschets van het leven en de carrière van zijn favoriete Russische componist, die zwaar te lijden had onder de beklemmende greep van het Sovjetregime. Ratmansky laat zich inspireren door werk van Dmitri Sjostakovitsj uit diverse perioden. Met een overvloed aan solo's, kleine ensembles en groepswerk overdondert hij de toeschouwers, terwijl hij door bepaalde frases te herhalen en door de opzet van de drie delen – in elk deel vier of vijf solisten met daarachter een gemengd corps de ballet – de trilogie eenheid verleent.
De Shostakovich Trilogy, in 2013 gecreëerd voor het American Ballet Theatre, is pas nu in zijn geheel in Europa te bewonderen. Het is voor Het Nationale Ballet een bijzondere eer dat de veelgevraagde Ratmansky de Europese première van zijn Shostakovich Trilogy aan het gezelschap gunt.

meer

Biografieën

Alexei Ratmansky werd opgeleid aan de balletschool van het Bolsjoi Ballet in Moskou. Hij danste onder meer bij het Nationale Ballet van Oekraïne, het Royal Winnipeg Ballet en het Koninklijk Ballet van Denemarken. Ratmansky was van 2004 tot 2008 artistiek directeur 

van het Bolsjoi Ballet en sinds 2009 is hij vaste choreograaf bij het American Ballet Theatre. In 2010 maakte hij exclusief voor Het Nationale Ballet een nieuwe versie van het avondvullende klassiek-romantische ballet Don Quichot. In het seizoen 2011-2012 maakte Ratmansky Souvenir d'un lieu cher voor Het Nationale Ballet en in 2014 ging zijn Firebird er in première, in coproductie met American Ballet Theatre.

 

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met 76 dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten. Met bijna tachtig dansers in het tableau en de Junior Company als springplank voor jong talent is Het Nationale Ballet veruit het grootste dansgezelschap van ons land. Met het huidige team aan vaste choreografen – Brandsen, Van Manen en Pastor en Associate Artist David Dawson – heeft Het Nationale Ballet enkele van de belangrijkste representanten van eigentijds ballet in zijn gelederen. Sinds 1986 verzorgt het gezelschap jaarlijks omtrent zeventig voorstellingen in zijn vaste thuisbasis, Nationale Opera & Ballet. Daarnaast reist het gezelschap jaarlijks langs de grote theaters van Nederland voor een aantal tourneevoorstellingen en zijn er voorstellingen in het buitenland.

 

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziek educatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest is trots op de hechte relatie met Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer haar missie te realiseren: om mensen te raken met muziek.

meer

Credits

choreografie
Alexei Ratmansky
muziek
Dmitri Sjostakovitsj
kostuums
Keso Dekker
decor
George Tsypin
licht
Jennifer Tipton
muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
coproductie
San Francisco Ballet, American Ballet Theatre
Shostakovich Trilogy decor en kostuums met dank aan American Ballet Theatre en San Francisco Ballet

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door