Sanne Bloemink ontvangt

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Tijdens Het Parlement van de Dingen ontvangt schrijfster en journaliste Sanne Bloemink verschillende gasten aan haar tafel. Aan de hand van gekozen filmfragmenten bespreken zij de verschillende facetten van de democratie in het Antropoceen. 

Over moraal - filosoof René ten Bos 
René ten Bos (1959) is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij onderzoekt de moraal. Wat betekent het om mens te zijn in het Antropoceen? Wat is goed en fout? Is er een moraal voorbij de mens? Is het Antropoceen een kantelpunt in de ontwikkeling van DNA?
4 juni 

Over planten - bioloog Norbert Peeters
Filosoof en bioloog Norbert Peeters vraagt zich af hoe we van het Antropoceen kunnen spreken zonder de rol van planten daarbij in ogenschouw te nemen. Hij schuift het perspectief naar de plant. Hoe kunnen we een betekenisvol gesprek met een plant hebben? Zijn planten intelligent?
7 juni 

Over het spirituele landschap - ontdekkingsreiziger Arita Baaijens
Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, schrijfster, fotograaf en bioloog. Zij onderzoekt de relatie tussen mens en natuur. Onderwerpen die haar onderzoek raken zijn: non-dualiteit, posthumanisme, animisme, paradijselijke culturen en spiritualiteit in het Antropoceen. 
12 juni 

Over het bos - staatsbosfilosoof Matthijs Schouten
Staatsbosfilosoof Schouten is een Nederlandse ecoloog en filosoof. Hij onderzoekt onderwerpen als natuurherstel, ecologie en stilte in het Antropoceen, waarbij hij sterk beïnvloed is door de Franse socioloog Bruno Latour en Indiase mythologie.
15 juni

Over dieren - Eva Meijer
Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Zij kijkt naar empathie, communicatie en intelligentie in het Antropoceen. Van de universele mensenrechten tot een nieuwe op te richten dierenpolitiek. 
19 juni 

Over collectiviteit - Bernice Bovenkerk
Bernice Bovenkerk is assistent professor aan de Universiteit Wageningen. Haar onderzoek richt zich op ethiek en politieke filosofie. Zij kijkt deze middag naar collectiviteit in het Antropoceen en wat we kunnen leren van insecten. Onderwerpen zijn: zwermintelligentie, co-existentie en superorganismes. 
21 juni