Misdaadklassieker en gepassioneerd liefdesdrama

Obsession

Ivo van Hove, Toneelgroep Amsterdam, Barbican

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Jude Law speelt Gino, een vreemdeling die in het wegrestaurant van Giovanna (Halina Reijn) en Giuseppe (Gijs Scholten van Aschat) belandt. Er ontstaat een passionele verhouding tussen Gino en Giovanna. Samen smeden ze het plan om haar man te vermoorden. Visconti´s Ossessione (1943) is tegelijk een misdaadklassieker en een krachtig sociaal drama over wat passie in mensen kan aanrichten. Ivo van Hove maakt samen met Engelse en Nederlandse acteurs een toneelbewerking van de film – die op zijn beurt gebaseerd was op de roman The Postman Always Rings Twice (1934). Obsession is zijn vierde Visconti-bewerking en een onverbiddelijke visie op de wanhoop van een leven op de rand van armoede.

EXTRA VOORSTELLING

Wegens succes speelt Toneelgroep Amsterdam een extra voorstelling van Obsession op zaterdag 10 juni om 14:00.
De kaartverkoop start volgende week. Hou deze site dus goed in de gaten.

Achtergrondinformatie

Met zijn eerste speelfilm Ossessione (1943) staat Luchino Visconti (1906-1976) aan de basis van het neorealisme in de Italiaanse cinema, een stroming die de overlevingsstrijd van de arme arbeidersklasse centraal stelt in economisch en politiek moeilijke tijden. Het zijn 

ongepolijste, ruwe films, steevast gefilmd op locatie. De vraag die Visconti stelt in Ossessione: Is vrijheid in armoede te prefereren boven de gebondenheid die voor welstand zorgt? Voor het scenario van zijn film baseerde Visconti zich op The Postman Always Rings Twice, een klassieke misdaadroman van James M. Cain met een meedogenloze visie op de onderkant van de samenleving. 

Volgens regisseur Ivo van Hove toont de film de passie als ideaalbeeld van de liefde tussen twee mensen en tegelijkertijd de onmogelijkheid om het voor altijd te laten duren. Hij legt uit: ‘Langs een verlaten weg stopt zwerver Gino bij een garage en wegrestaurant om er werk te vinden bij Giuseppe en zijn gekooide vrouw Giovanna. Als een poema, krachtig en gracieus, betreedt Gino het territorium van Giovanna. Ze paren. De verleiding tussen de twee prooidieren is zo sterk dat ze besluiten Giuseppe te doden. Toch brengt deze misdaad hen niet samen. Gino kan niet lang op dezelfde plek blijven en Giovanna is te zeer een huiskat geworden. De kracht van de natuur en de kracht van de samenleving verslinden hun hartstocht en verteren de passie.’ 

Obsession wordt Van Hoves vierde project op basis van een film van Visconti. Eerder regisseerde hij Rocco en zijn broers (Toneelgroep Amsterdam en Ruhrtriënnale) en Ludwig II (Münchner Kammerspiele). In juli 2016 maakte hij voor het Festival d’Avignon op de Cour d’Honneur van het pausenkasteel Les Damnés met de Comédie Française. 

Deze bijzondere internationale coproductie met het Barbican Centre en Holland Festival gaat in april 2017 in Londen in première met een cast van zowel Engelse acteurs als acteurs van Toneelgroep Amsterdam. De voorstelling wordt geheel in het Engels gespeeld (en Nederlands boventiteld). De rol van Gino wordt vertolkt door acteur Jude Law die bekend is vanwege tal van rollen in zowel theater (Henry V, Hamlet, Anna Christie) als film (Sherlock, The Grand Budapest Hotel, Side Effects, Cold Mountain). Giovanni en Giuseppe worden gespeeld door Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat.

Meer

Biografieën

Toneelgroep Amsterdam is een van de vaste coproducenten van het Holland Festival. Het gezelschap hoort tot de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Met als kern een acteursensemble van wereldfaam en een team van 

toonaangevende regisseurs is Toneelgroep Amsterdam het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het bespeelt podia over de hele wereld. De groep wordt geleid door Ivo van Hove, die spraakmakende internationale regisseurs als Thomas Ostermeier, Johan Simons, Krzysztof Warlikowski, Grzegorz Jarzyna, Luk Perceval en Guy Cassiers, maar ook een nieuwe generatie als Simon Stone, Maren E. Bjørseth, Sam Gold en Susanne Kennedy aan het gezelschap heeft verbonden.  Het gezelschap heeft een publiek van ruim 110.000 toeschouwers per jaar en zet repertoiretheater als een onmisbaar onderdeel van de samenleving neer. 

Ivo van Hove (België, 1958) is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand (Ziektekiemen, Geruchten). Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot en met 2004 leidde Van Hove het Holland Festival. Sinds 1984 maakt hij deel uit van de artistieke leiding van het departement Dramatische Kunst van de Hogeschool Antwerpen. 

De producties van Van Hove zijn zowel nationaal als internationaal gespeeld. Hij regisseerde onder andere bij Deutsches Schauspielhaus Hamburg, Staatstheater Stuttgart, New York Theatre Workshop, La Comédie-Française, de Vlaamse Opera en De Nederlandse Opera. In 2014 regisseerde hij de wereldpremière van de opera Brokeback Mountain bij Teatro Real. Van Hove regisseerde buiten Nederland A view from the Bridge (2015) en The Crucible (2016) op Broadway en Lazarus, de muziektheatervoorstelling van Enda Walsh en David Bowie, in New York en Londen. Toneelgroep Amsterdam won onder de regie van Van Hove prijzen met onder andere de marathonvoorstelling Romeinse tragedies, Het temmen van de feeks en Kings of war naar Shakespeare, Tony Kushner's Angels in America, Ingmar Bergman's Scènes uit een huwelijk, Ayn Rand’s The Fountainhead en John Cassavetes' Husbands en Opening Night

Van Hoves werk wordt geregeld gelauwerd: onder meer tweemaal een Obie Award voor de beste regie van een off-Broadway productie in New York (voor More Stately Mansions en Hedda Gabler), en Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (2004) in Frankrijk. In 2007 ontving hij in Nederland de Prijs van de Kritiek. In 2008 ontving hij samen met Jan Versweyveld de Prosceniumprijs, een Nederlandse oeuvreprijs en in 2012 de Amsterdam Business Oeuvre Award. In 2015 werd Van Hove bekroond met de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2016 werd Van Hove bekroond met twee Tony Awards, twee Drama League Awards, twee Drama Desk Awards, twee Outer Critics Circle Awards en twee Grands Prix de la Critique. Koning Filip van België benoemt Van Hove tot Commandeur in de Kroonorde en Van Hove ontvangt uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015.

Meer

Credits

regie
Ivo van Hove
scenografie, licht
Jan Versweyveld
bewerking, dramaturgie
Jan Peter Gerrits
Engelse taalversie
Simon Stephens
video
Tal Yarden
kostuums
An d’Huys
componist and geluidsdesign
Eric Sleichim
UK casting
Julia Horan CDG
associate director
Jeff James
cast
Jude Law (Gino), Halina Reijn (Hanna), Gijs Scholten van Aschat (Joseph), Robert de Hoog (Johnny), Chukwudi Iwuji (The Priest/The Inspector), Aysha Kala (Anita)
productie
Barbican Theatre Productions Limited, Toneelgroep Amsterdam
co-commissie
Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Wiener Festwochen
coproductie
Holland Festival, David Binder Productions

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR