Manifesto Reading Sessions

Simone van der Hulst, Suzanne Knip-Mooij, Lara Staal

Manifesten zijn er om gelezen te worden. Alleen zijn de teksten niet altijd even makkelijk te doorgronden. Daarom organiseert het Holland Festival deze drie speciale leessessies over drie verschillende onderwerpen, waar onder leiding van experts dieper op de materie wordt ingegaan. De teksten worden samen gelezen, de expert plaatst deze in de context van hun tijd en daarna gaan de deelnemers onderling in discussie. Na afloop kunt u de filminstallatie Manifesto van Julian Rosefeldt bezoeken.

Programma

10.6: Vrouw en manifesten - Simone van Hulst
Voor de filminstallatie Manifesto gebruikte Julian Rosefeldt meer dan vijftig teksten. Deze zijn voornamelijk geschreven door mannen. Terwijl er in de twintigste eeuw genoeg manifesten zijn geschreven voor vrouwen en ook door vrouwen. Samen met Simone van Hulst gaat u op onderzoek naar de vrouwelijke manifesten.

17.6: De taal van actie - Suzanne Knip-Mooij
In deze reading sessie gaat onderzoeker Suzanne Knip-Mooij met u op zoek naar de taal van het manifest. Op welke manier zet de taal en de vorm van het manifest aan tot handelen? En wat zijn de historische gevolgen van bepaalde manifesten geweest? Wees bereid om niet alleen maar te luisteren en te lezen maar ook om zelf in actie te komen. 

24.6: Het manifest nu - Lara Staal
In deze laatste sessie is het tijd om naar het heden te kijken. Is het manifest een achterhaalde vorm of nog steeds actueel? Aan de hand van actuele voorbeelden zal u onder leiding van programmamaker Lara Staal een poging doen om zelf een manifest te schrijven.