Kurtágs hommage aan Pierre Boulez

Hommages

Alexander Gavrylyuk, Pietari Inkinen, Koninklijk Concertgebouworkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van Pierre Boulez schreef György Kurtág in 2015 Petite musique solennelle. Beide componisten hebben een lange geschiedenis met het Holland Festival. Kurtágs hommage aan de vorig jaar overleden componist bevat hoofdrollen voor hoornsectie en slagwerk. Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat voor het eerst wordt geleid door de jonge Finse dirigent Pietari Inkinen, presenteert deze avond de Nederlandse première. Ook speelt het een ander Hongaars werk: Béla Bartóks Concert voor orkest, een van de absolute hoogtepunten uit het orkestrepertoire. Daarnaast zijn te horen: Igor Stravinsky’s Begrafenislied (Chant funèbre) opus 5 en Sergej Prokofjevs korte maar krachtige Eerste pianoconcert, waarvoor pianist Alexander Gavrylyuk terugkeert bij het orkest.

Programma

Igor Stravinsky (1882-1971)

Begrafenislied (Chant funèbre) opus 5 (1908)


György Kurtág (1926)
Petite musique solennelle
– En hommage à Pierre Boulez 90 (2015)

Sergej Prokofjev (1891-1953)
Pianoconcert nr. 1 in Des gr.t., op. 10 (1912)

pauze 

Béla Bartók (1881-1945)
Concert voor orkest, Sz. 116 (1943)

Biografieën

Alexander Gavrylyuk (1984, Charkov, Oekraïne) begon op zevenjarige leeftijd met zijn pianostudie. In 1999 won hij de eerste prijs op het Horowitz Pianoconcours en een jaar later als jongste deelnemer de eerste prijs op het Hamamatsu Pianoconcours. Sindsdien viert hij triomfen op de grote  

concertpodia. Hij soleerde met de meest vooraanstaande orkesten ter wereld. In 2003 werd Gavrylyuk benoemd tot ‘Steinway artist’. Twee jaar later won hij de Gouden Medaille van het Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv. Alexander Gavrylyuk was sinds 2009 al diverse malen te gast in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw. In 2010 debuteerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest: in Amsterdam en Rotterdam maakte hij grote indruk met zijn vertolking van Rachmaninoffs Tweede pianoconcert onder leiding van Mikhail Pletnev. Zijn laatste optredens bij het Concertgebouworkest waren in maart 2013 met Rachmaninoffs Derde pianoconcert en in oktober 2014, met het Tweede pianoconcert van Prokofjev op de lessenaar.

 

Pietari Inkinen (1980, Finland) studeerde af in vioolspel en directie aan de Sibelius Academie in Helsinki. Hij staat als gastdirigent voor menig orkest en operagezelschap. In september 2013 dirigeerde hok bij Opera Australia Wagners Der Ring des Nibelungen. Deze ‘Ring’-cyclus, de derde ooit in Australië, kreeg veel lof van de internationale pers. In 2015 werd Pietari Inkinen benoemd tot chef-dirigent van het Symfonieorkest Praag en van de Ludwigsburger Schlossfestspiele, en begon hij tevens zijn achtste en laatste seizoen als artistiek leider van het New Zealand Symphony Orchestra; vanaf 2016 is hij er honorair gastdirigent. Gedurende zijn dienstverband daar kreeg de Finse dirigent zowel van het publiek als van muziekcritici veel bijval voor zijn concerttournees in Nieuw-Zeeland en voor zijn cd-registraties voor Naxos en EMI. Vanaf het huidige seizoen is hij ook nog chef-dirigent van het Filharmonisch Orkest Japan, waar hij eerder vaste gastdirigent was.

Pietari Inkinen dirigeert voor het eerst het Koninklijk Concertgebouworkest op het Holland Festival.

 

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt tot 's werelds beste orkesten gerekend. Het in 1888 opgerichte orkest staat bekend om zijn excellente klank en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Vanaf het huidige seizoen is Daniele Gatti chef-dirigent. Zijn voorgangers waren Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly en Mariss Jansons. Sinds 1988 draagt het orkest de titel ‘koninklijk’. Het orkest heeft een eigen label, RCO Live. De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest leidt jonge orkestmusici op. Ter gelegenheid van zijn 125-jarigjubileum ondernam het orkest in 2013 een wereldtournee waarin zes werelddelen in een jaar werden aangedaan. Tussen 2016 en 2018 treedt het orkest op in alle 28 lidstaten van de Europese Unie onder de noemer RCO meets Europe.

 

Meer

Credits

muziek
Igor Stravinsky, György Kurtág, Sergej Prokofjev, Béla Bartók
uitvoering
Koninklijk Concertgebouworkest
dirigent
Pietari Inkinen
piano
Alexander Gavrylyuk
productie
Koninklijk Concertgebouworkest

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR