Swingende muziek uit de Nijl-regio

Holland Festival Proms - The Nile Project

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Nijl is een van de langste rivieren ter wereld en doorkruist vele Afrikaanse muzikale tradities. Onder de noemer The Nile Project kwamen onlangs achttien artiesten uit zes landen langs de Nijl (Egypte, Ethiopië, Eritrea, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda) bij elkaar om een compleet nieuw en eens­gezind Nijl-repertoire te creëren en te spelen, wat resulteerde in het swingende album Aswan. Het collectief komt voor het eerst naar Nederland, met nummers die de modale muziektradities uit Egypte en Soedan verenigen met de polyritmische stijlen van rond het Victoriameer en de prachtige melodieën uit het Ethiopische hoogland. Zo verdeeld als de regio rond de Nijl is, zo harmonieus en levenslustig klinkt The Nile Project.

Holland Festival Proms

Een dag lang, van ‘s middags tot diep in de nacht, vindt in ­Het Concertgebouw een bruisend minifestival plaats. Tijdens de Holland Festival Proms zijn vijf concerten en een installatie te zien. Van een concert met virtual reality door onder anderen het Radio Filharmonisch Orkest tot het swingende The Nile Project.

Van de broers Lucas en Arthur Jussen die Karlheinz Stockhausen spelen tot een opera-installatie van de Indonesische kunstenaar Jompet Kuswidananto. De dag wordt gepresenteerd door cabaretier en televisiepresentator Klaas van der Eerden. In de pauzes zijn er optredens van conservatoriumstudenten en korte concert­inleidingen. Voor slechts tien euro per concert, of minder voor wie een dagkaart koopt, hoor je de nieuwste en avontuurlijkste muziek van over de hele wereld. ’s Nachts is er een afterparty voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen. 

meer

Achtergrondinformatie

The Nile Project is een ensemble, bestaand uit muzikanten die afkomstig zijn uit de landen die aan de Nijl liggen. Het speelt een compleet nieuw en swingend Nijl-repertoire. Het ensemble bracht in 2013 een live-cd uit: Aswan. Met tournees in Afrika en de Verenigde 

Staten en enkele optredens in België en Engeland vraagt de groep aandacht voor de doelstellingen van The Nile Project. 


Elf landen zijn voor hun watervoorziening aangewezen op de Nijl: Egypte, Soedan, Zuid-Soedan, Ethiopië, Eritrea, Oeganda, Kenia, Democratische Republiek Kongo, Tanzania, Rwanda en Burundi. Met de groeiende schaarste van water en de verschillende culturen en belangen in de regio is er stof in overvloed voor conflicten. Om begrip te kweken voor de gedeelde afhankelijkheid van de rivier als bron van leven is in 2011 The Nile Project in het leven geroepen, een organisatie die zich richt op kennis en cultuur. Het doel is om van de rivier een kracht te maken die mensen niet uiteendrijft, maar ze samenbrengt.


In 2013 is het ensemble opgericht dat eveneens de naam The Nile Project kreeg. De muzikanten laten horen dat muziek, net als de rivier, een bindende kracht kan zijn die grenzen tussen landen en culturen overstijgt. Muzikale tradities uit de verschillende landen komen voorbij, Egyptische zang klinkt harmonisch naast een schommelend schuifelend lied uit Ethiopië. Een balafon uit Kongo schuift aan bij een lier uit Eritrea en een rietfluit uit Egypte. Een verstilde solo op de Arabische oed mondt uit in een lied waarin een zangeres hartverscheurend treurt om het feit dat de band met de levenbrengende rivier verbroken is. Als verbinding tussen al die uiteenlopende klanken dienen trommels, saxofoon, basgitaar en elektrische gitaar. Door de diversiteit van het instrumentarium en doordat iedereen materiaal uit de eigen traditie kan inbrengen, heeft The Nile Project een aantrekkelijk, veelkleurig geluid, waar steeds verschuivingen in optreden. De leden zijn ieder voor zich sterke muzikale persoonlijkheden zijn. Maar door het strakke ensemblespel en de gedeelde wens de wereld te laten horen dat mensen door samenwerking dingen voor elkaar kunnen krijgen, weet de groep de muziek tot een, swingend geheel te maken.

meer

Biografie

The Nile Project werd in 2011 opgericht door zangeres Meklit Hadero en etnomusicoloog Mina Girgis. Twee jaar later werd de gelijknamige muziekgroep gelanceerd om het werk van de organisatie te meer bekendheid te geven en de boodschap uit te dragen dat 

samenwerking tussen verschillende nationaliteiten en religies een gemeenschappelijk doel dichterbij kan brengen. In het ensemble, dat bestaat uit een pool van meer dan dertig mensen, zijn muzikanten uit alle elf landen in het stroomgebied van de Nijl bij elkaar gebracht. Het eerste optreden werd opgenomen en uitgebracht op het album Aswan, genoemd naar de stad in Egypte waar de rivier afgedamd is. Dit debuut werd enthousiast ontvangen. The New York Times omschreef de groep als ‘een toegewijd, euforisch internationaal gezelschap’.


De verschillende culturen die in de groep vertegenwoordigd zijn, hebben elk een eigen stem. In die veelkleurigheid streeft het collectief naar een samenhangend geluid. Dat is des te opvallender omdat verscheidene muzikanten buiten de groep een carrière hebben opgebouwd en krachtige artistieke persoonlijkheden zijn. Meklit Hadero, geboren in Ethiopië en opgegroeid in de Verenigde Staten waar ze politicologie studeerde, combineert in haar muziek jazz en Oost-Afrikaanse invloeden. Basgitarist Ahmed Omar is in Libië geboren uit een Eritrese vader en een Egyptische moeder. Hij speelt in vooraanstaande Egyptische bands en heeft de leiding over een opnamestudio. De jonge Egyptische zangeres en actrice Dina El Wedidi beheerst klassieke en volkse Arabische tradities en werd in 2012 protegé van de legendarische Braziliaanse gitarist en componist Gilberto Gil die met haar optrad en medewerking verleende aan haar debuutalbum. Begin 2017 verscheen het eerste studioalbum van de groep: Jinja; vernoemd naar de gelijknamige stad in Oeganda, waar de Nijl ontspringt.  

meer

Credits

musici
Adel Mekha, zang, percussie vocals, percussion Ahmed Omar, bas, tambour bass, tanbour Mohamed Abozekry, oed oud Nader El Shaer, kawala, keytar, farfisa, zang kawala, keytar, farfisa, vocals Saleeb Loza, zang vocals Asia Madani, zang, percussie vocals, percussion Selamnesh Zemene, zang vocals Ibrahim Fanous, krar krar Dave Otieno, elektrische gitaar electric guitar Kasiva Mutua, percussie, zang percussion, vocals Steven Sogo, zang, bas, ikembe, umiduri vocals, bass, ikembe, umiduri Michael Bazibu, entongoli, adungu, endingidi, percussie, zang entongoli, adungu, endingidi, percussion, vocals

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door