Het Parlement van de Dingen

democratie in het Antropoceen

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Parlement van de Dingen bouwt eenentwintig dagen lang aan een parlementair decor in de Stadsschouwburg, een monument voor een nieuw soort democratie in een nieuw tijdperk. Hier in vinden verschillende debatten en activiteiten plaats. Volgens sommigen leeft de mensheid inmiddels in het Antropo­ceen: het tijdperk waarin de aarde de gevolgen ondervindt van menselijke activiteit. Bij dit nieuwe tijdperk hoort een nieuwe politiek. Drie weken lang is de Stadsschouwburg de plek waar een posthumanistische politiek in de praktijk gebracht kan worden. 

programma

Installatie: Het Parlement van de Dingen
Kom langs in de tentoonstelling van de nieuwe democratie. Hoe geef je een stem aan een ding, plant of dier? Hoe formuleert een tolk of voogd de belangen van het hout of de eekhoorn? Hoe ziet een Parlement van de Dingen eruit, en wat zegt dat over de relatie tussen mens en natuur? 

3 - 25 juni, 12:00 - 18:00
gratis 

Sanne Bloemink ontvangt
Tijdens Het Parlement van de Dingen ontvangt schrijfster en journaliste Sanne Bloemink verschillende gasten aan haar tafel. Aan de hand van gekozen filmfragmenten bespreken zij de verschillende facetten van de democratie in het Antropoceen. 


programma:
4 juni: Over moraal - filosoof René ten Bos 
7 juni : Over planten - bioloog Norbert Peeters
12 juni: Over het spirituele landschap - ontdekkingsreiziger Arita Baaijens
15 juni: Over het bos - staatsbosfilosoof Matthijs Schouten
19 juni: Over dieren - kunstenaar / filosoof Eva Meijer
21 juni: Over collectiviteit - assistent professor politieke filosofie Bernice Bovenkerk

aanvang: 16.00 uur
gratis entree
meer informatie


Talkshow: onze post-humane democratie in 60 minuten
Tijdens drie talkshows op drie dinsdagen wordt de post-humane democratie tot leven geroepen. Wat gebeurt er als mensen hun politieke macht zouden delen met niet-menselijke dingen? Wat als dieren, planten, dingen en technologieën hun eigen belangen kunnen vertegenwoordigen? 

6, 20 juni
(de talkshow van 13 juni is afgezegd)
presentatie: 20:00, nagesprek: 21:00
tickets: € 7,50
meer informatie & bestellen 


Workshop: Handboek voor het Antropoceen
Een open workshop waarin wordt gewerkt aan een Handboek voor het Antropoceen. Kom langs, ga in gesprek en schrijf mee met researcher en documentaire maakster Jasmine De Bruycker, architect Lorna Gibson, vormgeefster Emma Levie en grafisch vormgeefster Nienke Schachtschabel. Onder leiding van Joost Janmaat en Thijs Middeldorp van Partizan Publik. 


6 - 8 juni, 14:00 - 16:00
deelname gratis
aanmelden via: [email protected] 

De zitting van het Parlement
De eerste zitting van Het Parlement van de Dingen in het nieuwe parlementaire decor, onder leiding van theatermaker Lotte van den Berg. Is het voor mensen mogelijk om te praten namens de dingen en dieren om ons heen? Is het mogelijk uit hun naam beslissingen te nemen?


22 juni, 15:00 - 19:00
tickets: 10,- (inclusief maaltijd)
meer informatie en bestellen

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR