Het theater van de wereld

Albert van der Schoot, Willem Bruls

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Op 11 juni gaat in het Holland Festival de nieuwe opera van Louis Andriessen in première: Theatre of the World. Die opera is gebaseerd op het intrigerende leven van de Duitse jezuïet Athanasius Kircher (1602-1680). In zijn eigen tijd als topwetenschapper bewonderd aan hoven en universiteiten, tegenwoordig definitief afgeschreven als oplichter en fantast. Albert van der Schoot en Willem Bruls geven een inleiding over de man en de opera.

Biografieën

Albert van der Schoot studeerde muziekwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, en muziekpedagogiek aan de Ferenc Liszt Academie in Boedapest. Hij doceerde esthetica, cultuurfilosofie en muziekfilosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Antwerpen. Daarnaast was hij lector 'kunst en reflectie' aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ.

Auteur en dramaturg Willem Bruls schreef diverse boeken, over Wagners Ring (Godenschemering), over oriëntalisme, en de essaybundel Mijn opera. Als dramaturg werkt hij samen met Ramsey Nasr, Pierre Audi, Guy Cassiers, Ivo van Hove en Krzysztof Pastor. Bruls geeft workshops over muziektheater en is adviseur bij de Raad voor Cultuur.