Africa Express Presents… The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and Guests

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

The Orchestra of Syrian Musicians, onder leiding van dirigent Issam Rafea, is een gelegenheidsorkest dat grotendeels bestaat uit leden van het Syrian National Orchestra of Arabic Music.

In 2008 speelde het Syrian National Orchestra for Arabic Music in de Opera van Damascus samen met songwriter en producer Damon Albarn. Albarn en leden van het orkest gaven een vervolg aan hun samenwerking met de track White Flag van Albarns band Gorillaz, die zijn live-première beleefde tijdens een concert van Africa Express in Parijs. In 2010 traden Rafea en de muzikanten ook op met Gorillaz tijdens hun Escape to Plastic Beach wereldtournee, onder meer in de 11e-eeuwse Citadel van Damascus, in Libanon, Europa en Noord-Amerika.

Vanwege het voortdurende conflict in Syrië zijn veel van de orkestleden – onder wie Rafea – gevlucht uit hun vaderland. Tijdens het Holland Festival zal een groot aantal van de muzikanten voor het eerst weer samenkomen met Albarn en andere gastmuzikanten voor een concert dat in het teken zal staan van de bijzondere muziek en cultuur van Syrië. Met het concert willen ze een positief beeld geven van hun land, in tegenstelling tot de actualiteiten die we kennen van het nieuws. Na het optreden in Amsterdam zal The Orchestra of Syrian Musicians nog spelen in Southbank Centre in Londen en op tournee gaan langs festivals door Europa, waaronder Glastonbury, Istanbul en Roskilde Festival.

Paul Weller, Noura Mint Seymali, Bassekou Kouyaté, Bu Kolthoum, Eslam Jawaad, Faia Younan, Malikah, Mounir Troudi, Rachid Taha en TALA treden samen met Damon Albarn op als gasten van The Orchestra of Syrian Musicians.

Programma

Achtergrondinformatie

Festivalfocus: Edges of Europe
De eerste helft van dit jaar is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Maar wat is er eigenlijk nog over van de Europese droom van eenheid? Een aantal kunstenaars in het Holland Festival onderzoekt actuele Europese kwesties in een reeks voorstellingen over het veranderende continent.

De openingsvoorstelling van het festival, Die Stunde da wir nichts voneinander wußten van het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, toont onder meer de diversiteit van en spanningen in het Europa van nu. In hun film As en Geld richten zij zich op politiek populisme. Regisseurs Milo Rau (The Dark Ages), Joël Pommerat (Ça ira (1) Fin de Louis), Wael Shawky (Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala) en de Oekraïense band DakhaBrakha duiken in het verleden en traceren de lijnen van de soms duistere geschiedenis van het continent. Uit het hart van Europa komt het collectief God’s Entertainment met een chauvinismecheck. Het Nederlandse Wunderbaum reageert in hun project The New Forest ook op actuele Europese problemen. Gedenkwaardig wordt de reünie van een groot Syrisch orkest voor Arabische muziek in Africa Express Presents… The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and Guests.  Kunstenaars kunnen de wereld misschien niet veranderen, maar wel de manier waarop we naar die wereld kijken en erover denken.

Meer

Biografie

Africa Express wordt gezien als de meest vernieuwende kracht in de popmuziek van de afgelopen twee decennia, Door het samenspel tussen muzikanten uit verschillende culturen, genres en generaties worden grenzen doorbroken en een nieuw perspectief op Afrika en de Afrikaanse muziek geboden. 

Africa Express kwam in 2006 tot stand tijdens een reis naar Mali, waarbij mede-oprichter Damon Albarn muzikanten als Fatboy Slim, Martha Wainwright en Jamie T liet samenspelen met legendarische Afrikaanse artiesten als Toumani Diabate, Salif Keita, Amadou & Mariam en Bassekou Kouyate. Daarna volgde een proefoptreden in Londen en het inmiddels legendarisch geworden optreden op Glastonbury in 2007. Vervolgens waren er optredens in Nigeria, Congo en Ethiopië, in een variété-theater in Liverpool, bij de BBC Electric Proms, voor 25 duizend man in het centrum van Parijs en voor 50 duizend toeschouwers op een Spaans strand. In 2012 haalde de band internationaal het nieuws met een een-weekse toer per trein door het Verenigd Koninkrijk, waaraan meer dan 100 muzikanten deelnamen.

Elk optreden van Africa Express is uniek, want elk optreden ontstaat uit spontane, nieuwe samenwerkingsverbanden en zorgt zo telkens weer voor een paar magische momenten. Zo ging Johny Marr een gitaarduel aan met Amadaou en Mariam; Mick Jones en John Paul Jones begeleidden samen met andere sterren Rachid Taha op Rock el Casbah; Peter Hook speelde samen met Spoek Mathambo op diens cover van Control; en Paul McCartney en John Paul Jones speelden tijdens de laatste show van Africa Express in september 2012 samen bas bij Rokia Traoré, waarna de laatste met de ex-Beatle zijn Wings-nummer Good Night Tonight ten beste gaf.

Het door de kritiek lovend ontvangen album Africa Express presents… Maison Des Jeunes (2013) werd in oktober 2013 in zeven dagen opgenomen in Bamako, de hoofdstad van Mali. De muzikanten en producers van Africa Express, waaronder Brian Eno, Nick Zinner, Ghostpoet en Damon Albarn, bouwden een tijdelijke studio in een jeugdhonk in de stad en gingen daar aan het werk met een nieuwe generatie hedendaagse Malinese muzikanten – onder meer Songhoy Blues, Kankou Kouyaté en Bijou – om binnen een week een album op te nemen. Tijdens die week fungeerde de club aan de oevers van de Niger die in de volksmond Maison des Jeunes wordt genoemd, als een plek van verkenning, samenwerking, muziek maken en live-optredens. Het resultaat was een album met 11 tracks waarop de spontaniteit en geestdrift van die unieke week voelbaar en hoorbaar zijn – muziek die werd gemaakt in een land dat beroemd is vanwege zijn muzikale traditie, maar waar na de coup van 2012 tijdens de gewapende strijd in het Noorden muziek korte tijd verboden was.

In januari 2015 bracht Africa Express ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Terry Riley's baanbrekende meesterwerk In C de eerste Afrikaanse versie uit van deze minimalistische klassieker, onder de titel Africa Express presents… Terry Riley's In C Mali(Transgressive Records). De nieuwe versie werd in 2013 opgenomen in het jeugdhonk Maison des Jeunes in de Malinese hoofdstad Bamako, onder leiding van dirigent André de Ridder. Het nummer werd uitgebracht na een speciaal optreden georganiseerd door Africa Express en Tate Modern in Londen, waarbij het nummer werd gespeeld op de brug boven de Turbine Gallery in Tate Modern, en een uitvoering op de Ruhrtriennale in Bochum.

Meer

CREDITS

productie
Africa Express
coproductie
14-18 NOW,
Holland Festival

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR