Wunderbaum onderzoekt eigen idealisme

Stop Acting Now - extended edition

Wunderbaum

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ter afsluiting van hun project The New Forest maakte Wunderbaum een film waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen. In deze film volgt regisseur Mijke de Jong de verwoede pogingen van de acteurs om de wereld radicaal te veranderen. De een ontwikkelt een app voor stadstuiniers, de ander begint een ‘Tranenbar’, een plek voor zwaarmoedige verhalen. Maar goede ideeën blijken niet altijd makkelijk in de praktijk te brengen. In de voorstelling Stop Acting Now – extended edition volgt na de film een theatrale aftertalk, waarin de oudgediende acteurs openhartig terugblikken op deze woelige gebeurtenissen. Wat hebben hun engagement en idealisme opgeleverd? Zijn ze ooit weer gaan acteren? Zijn ze überhaupt nog samen?

Programma

Festivalfocus: Wunderbaum - The New Forest

Wat komt er na de crisis? Die vraag vormde in 2013 voor acteurscollectief Wunderbaum het uitgangspunt van een voorstellingenreeks onder de titel The New Forest, een vierjarige zoektocht naar nieuwe vormen van samenleven. The New Forest is

geen utopie, ook geen dystopie, maar, volgens samenwerkingspartner en socioloog Willem Schinkel, een heterotopie: een plek van waaruit we de wereld anders kunnen bekijken. Het project beweegt zich tussen realiteit en fictie en gaat over het proces van verandering.

Op het Holland Festival presenteert Wunderbaum een overzicht van vier jaar The New Forest met een herneming van De komst van Xia, de eerste grote voorstelling uit het project, waarin de komst van een Chinese wereldmacht wordt onderzocht. Ook is er de wereldpremière van The Future of Sex. De groep rondt het project af met Stop Acting Now , een pseudo-documentaire van regisseur Mijke de Jong en performance ineen, waarin de acteurs hun eigen idealisme onder de loep nemen. Met Wunderbaums verbeelding beschrijf je de veranderende wereld het best.

meer

Achtergrondinformatie

Stop Acting Now vormt het slotakkoord van The New Forest. Het is een voorstelling aan de hand van een film. Filmmaker Mijke de Jong volgde met haar camera de acteurs in hun pogingen om de wereld radicaal te veranderen. Dat lukt ze niet met enkel hun theaterprojecten. Ook op persoonlijk niveau zullen ze de wereld anders tegemoet moeten treden. In de film zien we hoe de groep stopt met acteren en écht iets gaat doen.  

 Wat kun je doen om de wereld een beetje beter te maken? De quasidocumentaire van Mijke Jong laat zien hoe The New Forest de blik op de toekomst richt. Kleinschalige, lokale initiatieven en innovatieve bedrijven sluiten zich aan, vernieuwende ondernemers worden geïnterviewd over de toekomst. Iedereen maakt zich klaar voor de definitieve transitie naar een nieuwe, betere wereld. 


Ook de vijf ‘ex-acteurs’ van Wunderbaum helpen driftig mee de maatschappij te verbeteren. Maartje trekt de achterstandswijk in en zet zich in om mensen die buiten de boot vallen uit de wirwar van instituties en hulporganisaties te loodsen. Marleen opent naar Japans voorbeeld een Tranenbar, waar gasten hun verdriet de vrije loop kunnen laten – een protest tegen onze stressvolle positiviteitscultuur. Matijs ontwikkelt een app die stadstuiniers in staat stelt hun lokale gewassen direct te verhandelen, waarvoor hij naarstig op zoek is naar grote investeerders. Walter ziet heil in radicale acties en start het Actie-Departement. Wine krijgt een kind en gelooft dat volledige toewijding de beste investering in de toekomst is. 

Maar goede ideeën blijken lang niet zo eenvoudig in de praktijk te brengen. Persoonlijke emoties en hypocrisie blijken onoverkomelijke obstakels. Er ontstaan successen, maar boosheid, afgunst, hebzucht, strijd en onbegrip strooien roet in het eten. En waar sta je dan nog, met je idealen? 

In de voorstelling Stop Acting Now – extended edition volgt na de film een theatrale aftertalk, waarin de oudgediende acteurs openhartig terugblikken op deze woelige gebeurtenissen. Wat hebben hun engagement en idealisme opgeleverd? Zijn ze ooit weer gaan acteren? Zijn ze überhaupt nog samen?

meer

Biografie

Wunderbaum is een Nederlands-Vlaams acteurscollectief dat voorstellingen maakt over actuele onderwerpen, zowel op locatie als in het theater. Doorgaans schrijft het collectief zijn eigen teksten op basis van research; nu en dan geeft het opdrachten aan auteurs. Wunderbaum speelde voorstellingen in binnen- en buitenland, waaronder de Verenigde Staten, Iran, Scandinavië en Brazilië. 

De groep ontving de Mary Dresselhuysprijs en de VSCD Prosceniumprijs voor zijn gehele oeuvre en de Total Theatre Award tijdens het Edinburgh Fringe Festival 2014. Sinds 2013 bouwt Wunderbaum aan The New Forest, een vierjarig samenwerkingsverband met talrijke partners, vrijwilligers en toeschouwers waarin het collectief de transitie verbeeldt naar de samenleving van morgen. Met Detroit Dealers stond Wunderbaum in 2012 voor het eerst in het Holland Festival.

meer

Credits

van en met
Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten
regie film
Mijke de Jong
Technische Coördinatie
Aram Visser
Productieleiding
Linda Visser
regie postproductie film
Viktor van der Valk
montage film
Lot Rossmark
productie film
Wunderbaum en Topkapi
coproductie
Rotterdamse Schouwburg
mede mogelijk gemaakt door
Nederlands Filmfonds, Stichting DOEN, Prins Berhard Cultuurfonds, VSB Fonds, the Creative Europe of the European Union